mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy
Kuchnia domowa Anizdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidorami Buraczki ćwikłowe na zimno Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem Colesław Ćwikła z chrzanem Duszona czerwona kapusta Duszona marchewka Mizeria Sałata ze śmietaną Sałata ze śmietaną i jajkiem Sałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym Sałata z marynowaną fasolką Sałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselna Surówka wielowarzywna(...)Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy I Surówka z kalarepy II Surówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki Surówka
Kuchnia domowa Aninoża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier). Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :) Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki soda 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki(...)czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia
głodny alergikkwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości(...)kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą
CoolinarniePLfareast-language:EN-US;} Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy(...)minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej
kulinarnyswiatdomikońca prawda. Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu Życie Od Kuchni . Polecam! składniki 0,5 kg słonina 1 duża cebula 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta / 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka sól do smaku, ok 1/4 łyżeczki szczypta majeranku (moja szczypta była całkiem duża) 100 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę ( opcjonalnie(...)minut, co jakiś czas mieszając, aż kawałki słoninki zrobią się lekko przezroczyste, ale pozostaną jeszcze jasne. Dodać wędzony boczek i nadal wytapiać na bardzo małym ogniu.. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy słonina nabierze ładnego brązowego koloru i jest już całkiem wytopiona,dodajemy cebulę
Stare Garyilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego(...)masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko
Stare GaryKwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota , a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)Przepis to cytat z bloga Amber Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, około 500g, 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350g mąki
Stare GaryAnglii . Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi." składniki ser Stilton jabłko, obrane i pokrojone w kawałki Porto bagietka przygotowanie Bierzemy kawałek sera z kawałkiem jabłka, zagryzamy bagietką, popijamy Porto. Połączenie idealne. Smacznego
Stare Garybardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%) sok z cytryny sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Filety śledziowe(...)Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak. 4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 5. Mieszamy razem pokrojone filety śledziowe, pokrojoną cebulę, starte jabłko i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą
W kuchni Katieslynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty,aby rozwinac siatke glutenowa.Dodac suszone jablka i mieszac na I predkosci tylko tyle,aby skladniki byly rownomiernie rozmieszczonefermentacja powinna trwac 1-2 godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić(...)przestudzenia.Przastudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki kapustę wymieszać z jabłkiem,cebulą.Doprawić do smaku cukrem,pieprzem i octem.Dodac olej przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować jalbłko obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,nastepnie w plastry na oleju podprażyć w rondlu jabłka,dołożyć kapuste,wlać sok pomarańczowy,rozdrobniony imbir
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki, 1 porcja: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu żurawina suszona ćwiartka jabłka Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać, aż do momentu kiedy woda będzie klarowna. Wsypać ją do rondelka i dodać mleko(...)Gotować na małym ogniu przez około 20 min. Kasza ma wciągnąć całe mleko. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, można dodać więcej mleka. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojone jabłko, posypać suszoną żurawiną. Całość polać miodem i posypać cynamonem
cookliferewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 350 g musu z dyni sól pieprz Szalotki obrać, pokroić w kostkę(...)Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać bulionem. Gotować, aż buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać. Smacznego! Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa
Pożeraczka, czyli raz adobrze