intensywnie pachnących przypraw oraz bakalii. W końcu to pasztet świąteczny przygotowywany z myślą o Wielkanocy 😃 Składniki : 400 g pomarańczowej soczewicy 3 łyżki siemienia lnianego 100 ml oleju lnianego cebula jabłko szczypiorek z jednej dymki listki z jednej gałązki rozmarynu łyżka czarnuszki łyżeczka suszonego cząbru łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz olej do smażenia(...)lnianym. Zmielić również cebulę z niewielką ilością soczewicy (wtedy zmiksuje się na gładszą masę). W misce wymieszać zmieloną soczewicę i cebulę. Do masy dodać porzeczki, starte na grubej tarce jabłko, posiekany szczypiorek i rozmaryn oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Część masy wyłożyć do keksówki. Wyrównać. Na masie ułożyć na środku rządek suszonych moreli
Weekendy w domu i ogrodzienią sięgnie i z satysfakcją odłoży pusty talerz;) 1 słoik selera konserwowego 200 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 czerwona cebula 1 jabłko 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól, pieprz Seler konserwowy osączamy na sicie, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Drobno siekamy. Ananasa dokładnie osączamy. Kroimy w kostkę. Kukurydzę(...)osączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kiszone obieramy, kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzuserca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka dobrego(...)oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę
Kolorowa kuchnia Elkidrobnego cukru (można nieznacznie więcej) 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3/4 szkl. suchego maku 3/4 szkl. mąki 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 duże jabłko 50 g białej czekolady Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Do dużej szklanej lub metalowej misy dajemy białka oraz szczyptę soli, ubijamy razem na sztywno(...)Mąkę mieszamy razem z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy około 40-45 minut ( lub dłużej
Smaki Na Talerzusmaku. Surówka jest szybka i prosta do zrobienia. Ilość cynamonu jak i soku z cytryny oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko sok z 1/3 cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier, cynamon Czerwoną kapustę szatkujemy. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy majonez
Smaki Na Talerzukilka minut . Warto , tym bardziej w środku zabieganego tygodnia Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duża czerwona papryka grubościenna 1 mała puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1 jabłko 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu sól ,pieprz do smaku Kapustę szatkujemy drobniutko i cieniutko na mandolinie do warzyw . Cebulę siekamy i dodajemy do kapusty(...)Dokładamy ocet , olej , miód ,sól , pieprz do smaku . Całość mieszamy ręką ugniatając , aż kapusta zmięknie i puści troszkę soku . Na koniec dodajemy starte na grubej tarce jabłko , posiekaną drobno paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę , mieszamy , tym razem już łyżką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i możemy serwować . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z czerwonej
Ogrodnik w podróżySkładniki: 3 duże podłużne buraki 1 jabłko 1/2 cebuli 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Wystudzone obieramy. Jabłko obieramy i razem z burakami ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą dodając
Qchnia po prostuSkładniki: 2 garście jarmużu 1 jabłko 1 mango 2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego) 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Liście jarmuży rwiemy na mniejsze kawałki i usuwamy twarde łyka. Mango obieramy i usuwamy z niego pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Do kielicha blendera wrzucamy rozdrobnione składniki smoothie, wsypujemy nasiona chia i zalewamy sokiem
Qchnia po prostuszklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie) 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka płynnego, nierafinowanego oleju kokosowego 1 średnie jabłko 1 – 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (lub samego cynamonu) szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na granolę (oprócz suszonej żurawiny) bardzo dokładnie
Fitsweet.mekurczaka słoik selera konserwowego (17 dkg po odsączeniu 30 dkg przed) 4 jajka puszka kukurydzy (28 dkg) puszka ananasa (34 dkg po odsączeniu 56 dkg przed) 1 kwaskowe jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek majonezu 1 łyżka soku z cytryny pieprz mały pęczek zielonej cebulki Jak przygotować sałatkę z selera . Jajka ugotować na twardo (7 minut(...)wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać, pokroić w słupki. Pokrojone skropić sokiem z cytryny. Seler osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy. Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz do smaku, majonez i śmietanę. Wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatka z selera
mecookssałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej(...)wymieszać wszystkie składniki dressingu. Wody dodać tyle, aby miał płynną, niezbyt gęstą konsystencję. Cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wymieszać ze szpinakiem i odrobiną dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny
olalacookingdobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku sól- nie będzie potrzebna Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do miski . Jeśli jest mocno mokra lub kwaśna można przepłukać , ale domowa zazwyczaj(...)jest w punkt Dodajemy do niej siekaną ,drobno , czerwoną cebulę , paprykę , starte na tarce o grubych oczkach jabłko , posiekanego pora i pieprz . Mieszamy do połączenia składników . Gotowe można serwować , surówka doskonale pasuje do odsmażanych pierogów lub mięsa Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł ” Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBiszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.) 1 płaska łyżka mąki(...)blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części. Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody. Na koniec do musu jabłkowego dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie. Na jeden z blatów wykładamy lekko przestudzony mus jabłkowy
Smaki Na Talerzuzakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z selera. 1 średniej wielkości seler korzenny 1 małe kwaskowe jabłko 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki chrzanu 1/2 łyżecza soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Jak przygotować surówkę z selera . Selera umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Startego selera włożyć do miski. Dodać jabłko także utarte na dużych oczkach tarki, kwaśną śmietanę, cukier, sól, chrzan oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Surówkę trzymać w lodówce. Podawać do dań mięsnych. Surówka z selera Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując surówkę warzywną. Surówka z selera Użyłam chrzanu kremowego. Nie jest to najmocniejszy w smaku chrzan. Jeśli sięgniecie po chrzan prawdziwy
mecooks