jabłka - 25490 przepisów (strona:848/1700)

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI 138

Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny(...)przywrócenia koloru, wymieszać. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do kapusty, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.  Sałatkę posolić i popieprzyć do smaku, dodać cukier i oliwę, wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sałatka „Polonez” 109

chyba z 6 miesięcy. Nie wiem czemu, ale dopiero teraz ją przygotowałam i żałuję, że tak późno! Połączenie smaków, może nie jest jakieś odkrywcze. Nie każdy lubi ananasa i jabłko w połączeniu z typowo wytrawnymi składnikami. Tutaj wszystko się delikatnie komponuje w jedną, spójną całość. Dodatkowo sałatkę przygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek(...)puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam koperek) – sól, pieprz Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez/jogurt, drobno pokrojoną pietruszkę. Osobiście polecam dodać jogurt, sałatka jest wtedy bardzo lekka! Doprawić do smaku solą

Szybko Tanio Smacznie
Koktajl po treningu, energetyczny 184

Produkty potrzebne; Banan- 160gr Kiwi- 50gr seler nać-  100gr Jabłko- 120gr limonka- 20ml miód- 2 łyżeczki woda niegazowana- 100ml  Sposób przygotowania: Kiwi razem z selerem, miodem, połową wody oraz sokiem z limonki zmiksować dokładnie w jednej misce (przydałby się też jakiś pojemnik na koktajl); banan, jabłko i drugą połowę wody z miksować w drugiej misce; połączyć obydwa koktajle

pichciszto
Wątróbka smażona z jabłuszkiem 109

pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać olej. Wątróbki obtoczyć w mące i położyć na gorącej patelni. Obsmażyć z dwóch stron. Dodać pokrojoną cebulę i jabłko pokrojone w plasterki. Zmniejszyć gaz i smażyć, mieszając aż cebulka i jabłko zmięknie. Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem. Wlać odrobinę wody, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, vegetę. Dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Szybka sałatka imprezowa 404

błyskawiczną sałatkę z jajkami, kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jest pyszna i świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy grillu. Składniki: 4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 5 jajek 1 duże jabłko mała cebulka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Resztę składników

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z selerem konserwowym i marchewką 186

Pyszna i zdrowa surówka idealna do obiadu. Składniki: słoiczek selera konserwowego duża marchew jabłko 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Selera odsączamy z zalewy i siekamy na drobniejsze kawałki. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ 119

sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina mleka 1 łyżka orzeszków ziemnych (15 g) Jabłuszka obierz, zetrzyj/pokrój na małe kawałeczki podduś

Vroblewska-fitlife
PANCAKE BANANOWY Z SERKIEM WIEJSKIM I JABŁKIEM 167

skórki) 1 średnie jajko (ok. 65 g w skorupce) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2% (ok. 20 g) 1 obrane słodkie/kwaśne jabłko + cynamon (ok. 150 g) 100 g serek wiejski lekki Składniki na pancake połączyć w garnuszku (banana po prostu zmiażdżyć trzepaczką czy widelcem). Wylać na nagrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażyć na najmniejszym ogniu(...)czasie, zetrzeć jabłko podgotować w rondelku z cynamonem, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby. Na placuszek wyłożyć serek wiejski, a na górę jabłuszko. PYCHA! Wartość energetyczna*: 383 kcal 25,6 g białka  8,9 g tłuszczy 54,0 g węglowodanów ogółem 6,0 g błonnika IG**=62 (niski) Ładunek glikemiczny porcji = 30 (wysoki) % dziennego

Vroblewska-fitlife
Ciasteczka śniadaniowe - granola cookies 209

mnie: słonecznik, nerkowce i orzeszki ziemne) - 150g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) - 6 0g masła lub oleju kokosowego - 60g suszonego mango (i/lub rodzynek, daktyli, moreli..) - 50g siemienia lnianego - 1 jabłko - 1-2 łyżki miodu/syropu klonowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli Nasiona, orzechy i płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy, lecz nie całkowicie. Masło/olej roztapiamy i studzimy. Suszone(...)owoce drobno siekamy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki do całkowitego wymieszania się składników. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Z uzyskanej masy lepimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Comber z królika z sosem śliwkowym 160

prócz królika królują owoce i warzywa. Zapraszam! Dla 1 osoby / sos dla kilku osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko  garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie(...)lekko. Następnie schładzamy go w zamrażarce 3/ Comber gotujemy na parze ok. 20 minut, obraną marchewkę do miękkości 4/ Namoczone i skrojone w kostkę śliwki zagotowujemy z kawałkami obranego jabłka i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości a następnie wyciągamy liść laurowy i miksujemy blenderem na gładki mus, doprawiamy cukrem brzozowym i mieszamy. Odstawiamy 5/ Obgotowany comber przesmażamy z każdej strony

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z jabłkami 117

mąki (można podzielić 15 dag pszennej, 10 dag krupczatki) 14 dag masła 1/2 szklanki zimnej wody   szczypta soli   łyżeczka cynamonu 15 dag cukru brązowego   6 jabłek   odrobina masła do posmarowania formy 2 jajka   30 dag śmietanki Przesianą mąkę, miękkie masło, sól, wodą zagniatamy i formujemy kulę. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie(...)rozwałkowujemy ciasto i rozkładamy je na posmarowanej masłem tortownicy. Ciasto dociskamy , nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście koliście.Posypujemy cynamonem. W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem i śmietanką i zalewamy owoce. Pieczemy około 45 minut (lub dłużej) ,  w temp. 180 stopni. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Surówka z cukinii i czerwonej cebuli (do obiadu) 200

ogórki) . Smak cukinii je dnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki :) Spróbujcie :)     Skła dniki: 1 śre dnia cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, suszona bazylia kilka kropli soku z cytryny         Przygotowanie: Cukinię dokła dnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i ścieramy wraz(...)obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka. Warzywa mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Wszystkie skła dniki łączymy z jogurtem i po dajemy jako surówka do obia du. Smacznego

ChilliJemy
W klasycznych smakach. 159

Kukurydziane gofry jabłkowe, z jogurtem naturalnym i miodem  bo kto nigdy nie jadł połączenia jabłka, jogurtu naturalnego i miodu?  nowy robot ochrzczony .. palec zresztą też

More food, love and dreams
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE 181

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Pyszny śledź idealny z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach Składniki: 3 płaty śledziowe 1 mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki

Kulinarnie z Polką na Kresach
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI Z JABŁKIEM 259

przekonywać, z rosołu wyławiać i tak dalej, i tak dalej. A tu pełny sukces. Jak miło… Zupa wpisuje się doskonale w zimowe menu. Łatwa, szybka, przyjemna. Dodatek kwaskowatego jabłka i mielonego kminku sprawia, że nie można obok... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu