jabłka - 25490 przepisów (strona:854/1700)

Rybka + marchewka z jabłkiem 178

tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem najlepszej surówki pod słońcem. Marchewka z jabłkiem Będą nam potrzebne: 4 spore marchewki 1 bardzo duże jabłko lub 2 mniejsze cukier cytryna Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny

Ratunku obiad
Kasza jaglana na słodko 375

dodaję utarte jabłko, jeśli jest kwaśne lub kilka kropli soku z cytryny (k) 5. wrzątek, jeśli jest za gęsta i posiekane orzechy włoskie (g) 6. jeśli jabłko mam słodkie, to dodaję teraz i ew. siemię lniane (sł) Naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Po takim śniadaniu czuję się bardzo syta. Nie chce mi się jeść przez kilka godzin, a jednocześnie czuję się(...)Cocinera ! Na pewno wypróbuję:) sowa_nie_sowa 2012/01/04 10:53:14 Tak dzisiaj zrobiłam - przepłukałam wrzątkiem na sicie - a potem robiąc wersję pierwszą, czyli bez dodatku płatków, kokosu i jabłka, zmieniłam również to, że tym razem gotowałam kaszę razem z bakaliami (bo przedtem bakalie dodawałam na samym końcu, już po ugotowaniu kaszy). Nie wiem co zadziałało, może samo przelanie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser warstwowy z udziałem śliwek 114

razem deser warstwowy, który uwielbiam (jako formę deseru) i robię w kombinacjach jakie tylko mi przyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany(...)przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu (sł/o) i imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody (sn), pokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek, czyli ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty

Zdrowa Kuchnia Sowy
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 340

przepisy o jakich nie miałaś pojęcia . W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi) - 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej(...)180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę) Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy trochę rozdrobnić. W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugiej misce          ( wyższej) umieścić jajka, kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche

Smaczne Zdrowe
Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami 209

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i malinami - 500g wątróbki drobiowej - 2 cebule - 4 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta) - słoiczek malin  - 200g ryżu 3 kolory - 100 ml octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wina wytrawnego - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka cząbru suszonego Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę(...)osuszamy i obtaczamy delikatnie w mące.    Cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym przesmażamy na masełku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dorzucamy do zeszklonej cebulki, podsmażamy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy do niego wątróbkę. Obsmażamy z obu stron przez około 3-4 minuty

Sajkofanka smaku
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 143

upieczeniu piersi (u mnie 2-3 małe kawałeczki) 2 kawałki jabłka z pieczenia Wykonanie Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładki sos. Pozostałe 1 duże jabłko pół pomarańczy 1 średnia cebula Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą(...)zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej strony. Kawałki skóry odciętej przy obróbce wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w cząstki, pomarańcze w kawałki (i tak się rozpadnie) i cebulę. Wszystko dorzucamy do piersi i polewamy tłuszczem z patelni pozostałym ze smażenia. Przykrywamy folią aluminiową podziurkowaną widelcem

Symfonia Smaków
Jablka w korzennych przyprawach 158

bardzo smakowicie. I ten boski zapach, ktory rozchodzi sie po calym domu. Kolejny raz jestem ustatysfakcjonowana. Ot jak niewiele mi potrzeba do szczescia ;) skladniki dla 2 osob: 2 duze jablka 15 dkg brazowego cukru sok z limonki gozdziki cynamon galka muszkatalowa kardamon sok z limonki 2 lyzki masla wykonanie: Jablka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w osemki. Przyprawy mieszamy(...)razem (ilosc poszczegolnych przypraw wedlug uznania), a nastepnie opruszamy nimi jablka. Owoce ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C az do chwili gdy stana sie miekkie. Podajemy z lodami, najlepiej waniliowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Herbata cynamonowo-jablkowa 113

chyba jakies maniactwo, bo z okazji "Korzennego weekendu" u mnie znow jablka i cynamon. Tym razem w innej postaci, a mianowicie jako herbata. Mieszanka cynamonu i jablka jak juz pisalam nalezy do moich ulubionych, tak wiec nie trudno sie domyslic, ze to moja ulubiona herbata. Zawsze gdy nadchodzi jesien i dni sa chlodniejsze, moja rodzina raczy sie ta herbatka. Pierwszy(...)zastapila mi tej jednej jedynej. Teraz zamiast biegac po sklepach moja ulubiona jesienno-zimowa herbate robie sobie sama. skladniki: czarna herbata jablko kora cynamonu cukier wykonanie: Zaczynamy od przygotowania jablka. Dokladnie je myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko nie jest tak aromatyczne. Jablka najlepiej

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 129

Przyznam, ze do ostatniej chwili nie bylam pewna czy tegoroczny Dzien Jablka bedzie z moim udzialem. Tak sie jakos sprawy potoczyly, ze nie bardzo mialam czas na pichcenie jablkowych specjalow. Choc przyznam, ze pomyslow pare sie nazbieralo i mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami. Wybor ciasta na dziesiejsza(...)kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis. To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis

Przysmaki Karolki
Polędwica w sosie z owocami 154

Wieprzowina lubi owocowe smaki. A delikatne polędwiczki wspaniale współgrają z lekkim smakiem jabłek i śliwek . Nie zmieniałam nic w przepisie ( po za rezygnacją z gotowej przyprawy bo skończyła się - wiele to smaku nie zmieniło ) -   zdjęcie i przepis z archiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego(...)nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko   i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć lub zmiksować blenderem . Doprawić maggi . Podałam z małymi kluseczkami

Buniabaje w kuchni
Pieczone jabłko z żurawiną 134

Cześć :) Kto z Was nie lubi jabłek lub żurawiny? Gwarantuję, że po spróbowaniu tego deseru, będzie on gościć często na Waszych stołach! Kwaśne jabłko, kwaśna żurawina i pyszny słodki sos! Pycha! To już ostatni przepis z warsztatów "Regiony dobrego smaku". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 123

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach 2 szklanki cukru 0,5 szklanki zimnej wody 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej Puree z dyni, wodę(...)starte jabłka umieszczam w rondelku, dodaję cukier, doprowadzam do wrzenia, gotuję jakieś 5-7 minut. W zimnej wodzie rozrabiam skrobię ziemniaczaną, wlewam całość do rondelka z dynią i jabłkiem. Mieszam kisiel do momentu, aż mocno zgęstnieje. 4 szklanki / pucharki wypełniam powstałym kisielem. Można zostawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia, ale również smakuje na ciepło, jeszcze w postaci niezestalonej

W kuchni Karmel-itki
Kaczka pieczona, faszerowana, z jabłkami i grzybami 200

łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym

Smaczna Pyza
Pieczone jabłka - szybki, prosty i zdrowy deser 262

trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek(...)nożem wydrążyć gniazda nasienne.  Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Jabłka wyjąć z piekarnika, podawać gorące. Idealnie w towarzystwie lodów:) Uwaga dodatkowa: już po upieczeniu jabłek natknęłam się w necie na informację, że przed ich wypełnieniem nadzieniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Witajcie! 227

części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. 4.        Między czasie obrać, przekroić na połówki, pozbawić pestek i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach, posłodzić je do smaku (3-5 łyżek). Gdy ktoś lubi bardziej słodko, to radzę dosłodzić, bo jabłka będą dla niego zakwaśne(...)Ciasto to po wyłożeniu na blachę posypać bułką tartą (ok. 1 łyżki) 7.        Wyłożyć   na ciasto starte jabłka 8.        Na jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika 9.        Piec na złoty kolor w temperaturze

Fabryka pomysłów