kasza jaglana ze startym jabłkiem, cynamonem*, masłem orzechowym, zalana jogurtem naturalnym i sosem borówkowym *kasza uprażona na suchej patelni, jabłko starte na grubych oczkach i wmieszane w kaszę A dziś możecie zobaczyć mnie w Warszawie na nightskating, :P nawet nie chce wiedzieć ile dzisiaj będę spać
More food, love and dreamsCynamonowy Cobbler z jabłkami podany z polewą kajmakową i jogurtem greckim To było genialne <3 Wczorajszy dzień spędzony względnie na lenistwie, tak więc dzisiaj witam dzień wśród książek. :( A za oknem słońce, .. no nic może pouczę się wieczorem? xd :P No i wstawaim zdjęcie obiecanego tortu... biszkopty przełożone kremem bananowym/ kajmakowym posypane orzeszkami ziemnymi i czekoladą
More food, love and dreamsPudding ryżowy na mleku z jabłkami w kajmaku Czasami trzeba po prostu zaakceptować rzeczywistość, a nie oszukiwać samego siebie
More food, love and dreamsszarlotkowa owsianka (płatki owsiane ze startym jabłkiem, suszoną żurawiną i daktylami zalane mlekiem, posypana jagodami goji i jabłkiem) Niee, wcale jej prawie nie wywaliłam.. xd Dzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/ A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie
More food, love and dreamsJabłkowe placki na maślance z masłem i cukrem trzcinowym( i większa ilością cukru*.*) Już prawie weekend. Przepis: 60g mąki 70ml maślanki małe jabłko starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy, sól, cynamon +masło i cukier do podania Jajko miksuję z maślanką dodaję jabłko i miksuję. Następnie dodaję przesianą mąkę i resztę
More food, love and dreamssłodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie. Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie : Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko
Mechanik w kuchniprzyspieszy nasz metabolizm oraz nasyci na długi czas! Składniki* : 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną
Kitchens Alphabetsię do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana
Czarnawisienkarabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy(...)zamrażalnika, resztę do lodówki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy
Kulinarne przygody GatityCiasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki(...)jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku - jabłko umyć, obrać
Smakołyki Berenikistereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI: - 1.5 kg dyni piżmowej - 1 litr bulionu drobiowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół jabłka - kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka) - pęczek świeżego majeranku - pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania warzyw na blaszce) - pół(...)Najpierw myjemy, obieramy dynię ze skórki i kroimy na kawałki. Następnie kroimy cebulę w piórka, jabłko w plasterki, imbir w plastry i ząbki czosnku na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i polewamy olejem. Dynię układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir i świeży majeranek oraz tymianek. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy
Zainspiruj się kuchniądługo:) Te w moich słojach są dwojakiego rodzaju; tylko z renklod i łączone jabłko z aronią. Składniki moich kompotów : renklody około 1 kg aronii kilka jabłek cukier Przygotowanie : Owoce umyć ( nadpsute odrzucić ), słoje na przetwory myjemy dokładnie Osączone na sicie owoce wkładać do słojów tak by nie było ich zbyt pełno ( ja wkładam do małego(...)luzu, na 3/4 objętości słoja, garść aronii, potem pokrojone w ósemki jabłka, potem znów garść aronii ) W garnku gotuję wodę z cukrem ( i tu pozostawiam każdemu dowolność ilość cukru , bo każdy lubi inną słodycz, ale nie przesadzać, po otwarciu słoja można kompot dosłodzić ) Owoce w słojach zalewam gorącą, słodką zalewą, brzegi słojów wycieram do sucha i zakrywam
Proste Potrawygram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem(...)posiekałem. Całość zagotowałem, a następnie dodałem 300 ml wody i dusiłem pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny, aby żołądki stały się całkowicie miękkie, a jabłko i cebula uległy rozgotowaniu. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przecisnąłem je przez prasę. Szpinak dokładnie umyłem i podsmażyłem na 20 gramach masła, aby stracił prawie całą
Wyprawy kulinarnewody, w garnku, aż nie będzie widać cząstek (lub jak kto woli :)) [jabłko można posłodzić, jeżeli wolicie słodsze]. 2. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. 3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami. Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg): Całość zapiekamy w temp
Malowane smakiemDodałem je do gulaszu. Pod koniec duszenia dodałem do gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa(...)placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarne