Jeśli macie jeszcze dostęp do owoców pigwowca, polecam zrobić domowy ocet na ich bazie. Dobrym dodatkiem do nich są też obierki z niepryskanych i niemytych jabłek. Ocet ma piękny kolor i cudowny aromat. Nadaje się do zakwaszania różnych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Składniki : obierki z niepryskanych i niemytych jabłek + pigwowce bez nasion w stosunku
Weekendy w domu i ogrodziezakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z pora. 2 średniej wielkości ziemniaki 1 duży por 1 duże jabłko 6 jajek ugotowanych na twardo 4 średniej wielkości ogórki kiszone 1, 5 łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy Dijon 8 łyżek majonezu Jak przygotować(...)bardzo cienkie paseczki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo tj. gotować około 7 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w średnie wielkości kostkę. Ziemniaki ugotować w łupince. Kiedy miękkie, odlać wodę i wystudzić. Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo małą kostkę. Wszystkie
mecooksłyżki mąki z amarantusa -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe i bez cukrowe muffinki z mąki z amarantusa(...)pieczenia. Babeczki wyciągamy z foremek i zostawiamy do przestudzenia. Dyni nie trzeba obierać, skórka jest jadalna i nadaje mocniejszego aromatu. Ciepłą upieczoną dynię blendujemy razem z olejem kokosowym. Dodajemy jabłka potarte na tarce na dużych oczkach, dobrze mieszamy. By wzmocnić smak można dodać cynamon i imbir. Ostudzone muffinki kroimy na pół, skrapiamy sokiem z pomarańczy i smarujemy masłem orzechowym. Nakładamy
Szkrab Je Samszklanki oleju – 3\4 szklanki cukru – cukier wanilinowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej – ok. 300 g śliwek i jedno jabłko Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy sodę, zwykły cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt(...)niewielkich odstępach połówki śliwek (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Artykuł Jogurtowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki na 3 porcje: - 1/2 dyni Hokkaido - 2 duże jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->przepis na pastę tutaj<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki Chia - jagody goi - do posypania var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=219460&channelId=24098&partnerId=15585&graphicId=2072&newTab(...)stopni i pieczemy około 35 minut. Zostawiamy do przestudzenia. Skórka jest jadalna, można jej nie obierać co nada mocniejszego aromatu. Ostudzone kawałki wkładamy do miski, dodajemy wydrążone i obrane jabłka, pastę z kurkumy i cynamon, blendujemy na gładko. Dodajemy chia. Odstawiamy aż ziarenka napęcznieją
Szkrab Je SamSkładniki: - 3 łyżki siemienia lnianego (nie mielonego) - 3 szklanki wody - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki: suszona morwa, nerkowce, jagody goi, orzechy laskowe. Przygotowanie: 3 łyżki siemienia lnianego zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy 15 minut, na małym ogniu, od czasu zagotowania wody. Od razu przecedzamy przez sitko, gdy odczekamy kisiel zgęstnieje i będzie problem z oddzieleniem go od ziaren, można(...)sytuację uratować poprzez ponowne podgrzanie. Do jeszcze gorącego dodajemy potarte jabłko i cynamon, dobrze mieszamy. Posypujemy ulubionymi bakaliami
Szkrab Je Samoznacza, że już w owocu dyni pestka była nieosłonięta łupiną tylko delikatną błonką i nie trzeba jej mechanicznie wydobywać. Polecam! Składniki: około 7-8 cm pora (biała część) 1 jabłko (słodkie i soczyste) 1 pełna łyżka prażonej naturalnej pestki dyni ZPS KORSZEŃ około 3 cm zielonego ogórka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie(...)Kroimy por (u mnie na 4 części i cienkie plasterki), wrzucamy do miski lekko solimy i ugniatamy ręką. Odstawiamy na kilka minut. Znów ugniatamy i odlewamy „płyn”. Jabłko i ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pora. Pestki dyni siekamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy
Słodkie okruszkirazem użyłam miodu rzepakowego Huzar ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem(...)podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę. Owoce oprószyć pozostałą mąką. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno - p od koniec miksowania stopniowo dodając cukier. Bezę rozsmarować na owocach. Całość ponownie wstawić do piekarnika
Di gotujeekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. Potrzebujemy: 275 g mąki pszennej 200 g upieczonych buraków bez skórki (mogą być również ugotowane w mundurkach) 1 jabłko 300 ml oleju roślinnego 5 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Ganache: 125 g czekolady gorzkiej(...)figi 1 figa do przybrania W misce mieszamy suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu blenderujemy obrane buraki i jabłko z olejem. Do dokładnie zblenderowanej masy dodajemy po 1 jajku, ciągle miksując. Do uzyskanej masy dodajemy wymieszane produkty suche i dokładnie je ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy
MamaOskarkaSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 […] Artykuł Szarlotka
Pink Envelopeserca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę
Kolorowa kuchnia Elkibędzie tylko od święta, to cudowna przekąska. Składniki: opakowanie śledzi, u mnie 460 g filetów śledziowych a la matjas w oleju opcja: 1 mała cebulka, u mnie brak 1 jabłko 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka chrzanu, u mnie ostry opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie: posiekany koperek Przygotowanie: Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję(...)skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki do przegryzienia składników. Dekoruję koprem, podaję z bagietką lub na kanapce. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniorganizmu ( tak w wielkim skrócie) - dlatego taki zielony koktajl to samo zdrowie. Polecam :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany, kroimy na kawałki(...)wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemmakaronu Tortellini (nadzienie wg uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę , ser żółty , ananasa , cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę
Za drzwiami kuchni