jabłka - 25490 przepisów (strona:839/1700)

Ciasto budyniowe z rabarbarem 245

Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki(...)Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala 156

Post Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Suszymy? Czyli o nowej suszarce... 135

egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem(...)zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie układamy plastry jabłek na sitach suszarki i suszymy! Ok. 8 godzin w 60 stopniach. Długość procesu zależy od soczystości i wielkości jabłek. *Pozostały syrop zlałam do słoiczków i zawekowałam, przelewając uprzednio przez sitko i gazę. Świetnie pasuje do herbaty. Smacznego!  Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 186

CYNAMONEM. /własny;/ dla 1-2 osób szklanka płatków owsianych błyskawicznych 2 szklanki mleka 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 jabłka 1/3 szklanki brązowego cukru cynamon mielony Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i przesmażam, jak na szarlotkę czy dżem. Muszą być ładnie skarmelizowane i ciągnące. W tym czasie zagotowuję mleko. Wrzącym zalewam płatki i odstawiam(...)kilka chwil, aby zmiękły. Dodaję do płatków płynny miód, mieszam. Przekładam do szklanki / szklanek. Na wierzch wykładam ciepłe jabłka, wszystko posypuję obficie cynamonem. PS: Mus jabłkowy można wykorzystać gotowy ze słoika (taki do jabłecznika). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babka z dżemem 134

ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki maki pszennej 4 łyżki oleju 4 łyżki dżemu aromat dowolnie wybrany 1 łyżeczka(...)sody bakalie jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące Wykonanie: Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Szarlotka 2 476

szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać(...)wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto i piec do zrumienienia przez ok. 40 min. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 384

smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS(...)grubość około 4 mm i wycinać rogaliki. Metoda: formować koło o średnicy ok. 23 cm, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka z budyniem 358

mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac przez sitko.Dodac cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę(...)pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy jabłka i na jabłka wykładamy budyń. Na budyń kładziemy druga częśc ciasta. I znowu zapiekamy w piekarniku 180 C ok. 30 minut . Czas pieczenia i temp. zalezy od piekarnika. Piec do czasu

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 309

okazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek

Słodkości i nie tylko
Kurczak pieczony, faszerowany mięsem, z jabłkami 245

Dziś kurczak nafaszerowany mięsem z indyka, z dodatkiem jabłek, bardzo delikatny i soczysty. Podany z pieczonymi ziemniakami był pysznym daniem na weekendowy obiad. Luzowanie a potem spinanie i sznurowanie tuszki wcale nie jest trudne a dużo łatwiej takie mięso po upieczeniu porcjować. Można tuszki nie rozcinać a tylko ostrożnie pozbawić kości odcinając je pomału od mięsa małym, ostrym nożem

Smaczna Pyza
Racuchy pomarańczowo-jabłkowe 130

Mając jedną pomarańczę, cytrynę i kilka jabłek postanowiłam wymieszać wszystko i zrobić mix racuchowy :) Składniki: - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki cukru pudru - 1 pomarańcza - 4 jabłka - 1 cytryna - 1 jajko - 3 - 4 szklanki(...)mąki - 500 ml mleka - pół szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki, dodać do ciasta. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć racuchy

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 138

nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki(...)tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

Klasyka wśród ciast!   Będąc w temacie jabłek prażonych ( przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU ) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka ( przepis na jabłka prażone z wanilią TU ), postanowiłam zrobić szarlotkę.  Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą(...)dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.   Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się

Grunt to przepis!
Jabłka prażone z wanilią 223

cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie .   Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Kroić w kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką.   Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały(...)Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 30 min. - dość często mieszając - aż puszczą sok.  Dopiero wtedy dołożyć wanilię i stopniowo dodawać cukier.  Dusić aż jabłka się rozgotują i staną szkliste, a płyn odparuje - kolejne 30 min. Nie przeszkadza jeśli część jabłek pozostanie w kawałkach - dodadzą faktury przyszłym wypiekom. Gorące jabłka przełożyć do przygotowanych słoików

Grunt to przepis!
Zupa owocowa 70

dostaniecie go w marketach podczas akcji tematycznych – np. w Lidlu podczas tygodnia włoskiego itd. Składniki na około 3-4 porcje 2 litry wody 0,5 kg wiśni 1 jabłko 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu dowolny, ulubiony makaron Zupa owocowa – przepis W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makron powinien być ugotowany(...)dente. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ten proces zapobiegnie dalszemu gotowaniu się makaronu, a przede wszystkim nie poskleja się on Wam. Wiśnie, jabłko dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do zimnej wody. Gotujemy zupę owocową na wolnym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania dodajemy do zupy owocowej cukier, cynamon i cukier waniliowy. Sprawdźcie, czy w smaku jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!