jabłka - 25490 przepisów (strona:855/1700)

Nalewka świąteczna 140

też czas przygotowania i oczekiwania na efekt. Wystarczy nastawić na 5 dni, czyli na krótko przed Świętami :)     Składniki: -2 cytryny -10 suszonych śliwek -10 plastrów suszonych jabłek -4-5 plastrów suszonych gruszek -4-5 plasterków imbiru -szklanka miodu -2 szklanki przegotowanej wody -2 szklanki spirytusu -można dodać garść rodzynek Cytrynę myjemy i kroimy w plastry. Obrany imbir

Maminek kulinarny
Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym 145

wszystkie dzieci lubią dania przygotowane przez nas specjalnie na świąteczny obiad. Nie jeden niejadek z pewnością prędzej sięgnie po takie polędwiczki, zostawiając dla nas  kaczkę z jabłkami, czy rolady wołowe. Polecam :) Składniki -  8-10 polędwiczek z kurczaka - 1 jajko - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki wody  - 1/2 łyżeczka czosnku mielonego - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ( słodkiej lub ostrej

Kuchnia z widokiem na ogród
HIT Sałatka śledziowa z burakami 131

Sałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady. Jak zwykle będzie hitem każdej imprezy.      filety śledziowe 350 g 4 ugotowane ziemniaki 1 jabłko 2 cebule śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g ) 3 ugotowane buraki 2 jajka na twardo        Porcja dla 4-5 osób. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę(...)Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka. Mieszamy i zalewamy sosem z majonezu, śmietany, jogurtu i pieprzu. Można dodać odrobinę cukru

Smaczne moje
Piernik przedświąteczny 141

moze trochę dokładniej. Przepis jest dość trudny nie ze względu na wykonanie, lecz na użyte produkty, a konkretnie  mus owocowy.  Używam własnych przetartych owoców najczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności  tegoż wymaga uważnej obserwacji  przy dosypywaniu mąki. Nie może być ani zbyt rzadkie

Gotuj Sam!
BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 156

Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca.   Składniki:  4-5 małych czerwonych buraków  1 jabłko ze skórką  2 łyżki cukru  8-100 ml octu jabłkowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe  duży ząbek czosnku sól, pierz, majeranek   Sposób przygotowania(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę.  Jabłko podzielić na małe części.  Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min.  Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę przelać

pieprzny smaczek
Mój niezbędnik na zimowe wieczory 169

Smakują wam? pomarańcze lub mandarynki bo staram się ograniczać słodycze. Staram się też wybierać sezonowe owoce i warzywa i jeśli o ten miesiąc chodzi są to właśnie cytrusy lub jabłka, gruszki, granaty, żurawina, orzechy. Jeśli chcecie dowiedzieć się na jakie warzywa mamy teraz sezon zapraszam do wpisu Na co jest sezon w grudniu . ciepły sweter Kupując swetry zwracam uwagę

Dorota Smakuje
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 154

już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 154

już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 159

wprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać z dodatkiem malin, jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego, jak różnorodna jest kuchnia polska. Przygotowany na tradycyjnym warzywnym wywarze z dodatkiem octu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak z kiszonej kapusty 184

Choć najpopularniejszymi kiszonkami w naszym kraju są kapusta oraz ogórki, to tak naprawdę ukisić możemy w zasadzie wszystko - poczynając od warzyw, jak papryka, kalarepa czy rzodkiewka, przez owoce, jak jabłka, winogrona czy morele, po ziarna, np. soi. Nie zapominajmy też, że popularne kefir czy maślanka to też efekty fermentacji mlekowej. Skoro więc kiszonki to taka skarbnica zdrowia, aż grzech

Z notatnika dietetyka
Kulebiak z kapustą i grzybami 137

dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz (dobrze by był temperatury pokojowej), a następnie zwijamy podwijając boki (patrz zdjęcie) i przekładamy do formy lub na blaszkę. Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka , rozwałkowujemy

WegePrzepis
Rogaliki z marmoladą 123

Rogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia

Smaczny zeszyt
Czarna kasza – kuchnia podkarpacka 129

Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Czarna kasza – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody 1 litr owoców suszonych mieszanych (śliwki, jabłka, gruszki) rodzynki cukier cynamon według smaku 3/4 szklanki kaszy pęczak Owoce i rodzynki wkładamy do wody i zagotowujemy. Dodajemy wypłukany pęczak i gotujemy do miękkości. Doprawiamy cynamonem i słodzimy

Trzeci talerz
Sałatka Jarzynowa 126

pietruszki (250 g) 5 ogórków kiszonych (200 g) 2 cebule (100 g) 5 jajek Puszka groszku konserwowego 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy 1 jabłko sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, u mnie zazwyczaj jest(...)kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odcedzamy z wody. Cebulę obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone siekamy w drobną kosteczkę. Niektórzy je obierają, ja tego nie robię. Jabłko obieramy ze skórki i drobno kroimy. Gotowe składniki przesypujemy do większej miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny i musztardę, a następnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. (adsbygoogle

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania