składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne pomidorki koktajlowe ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Jeśli paski boczku są dłuższe, śmiało można jednym paskiem owinąć dwie śliwki. Układamy na kratce(...)piekarnika, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 - 200 stopni) i pieczemy aż się boczek zarumieni. Gdy lekko ostygnie dodajemy kawałek fety, pomidorka lub ogórka. Cayenne, łamie słodycz śliwki, nadaje lekkiej pikanterii boczkowi, do tego słona feta lub kwaśny pomidorek czy ogórek i mamy coś na przegryzkę
Dieta moja pasjasubstancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami. Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 5 ziemniaków 5 średnich dojrzałych pomidorów 5 jajek ½ dużego zielonego ogórka 1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ czerwonej cebuli zioła prowansalskie oregano oliwa Sos: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka(...)oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią). 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki. 3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić w grubą kostkę, a cebulę w piórka. 4. Tuńczyka odsączyć. 5. Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez
Szalona Kuchnia Ewelinydorsza 20 dag Ogórek kiszony 2 szt. Cebula szarlotka ½ szt. Sól i pieprz do smaku ½ łyżki oleju Maggi do smaku Papryka słodka mielona do dekoracji Sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo 4 szt. szczypiorek Wykonanie: Filet z dorsza pokroić, skropić sokiem z cytryny, pokropić maggi, wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę, ogórki drobno posiekać, wymieszać
Tradycyjna Kuchnialubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas
Kulinarne przygody Gatitypodkręca na wyższy poziom procesy myślowe wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę pokroić(...)Sałatkę można przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników wyjdą dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą
Dieta Rozdzielna i Zdrowieteż lekką kolację. Bazą tej sałatki jest kasza bulgur, która ostatnio stale gości w mojej kuchni, bardzo ją lubię. W sałatce obok kaszy głównymi składnikami jest awokado, pomidor, świeży ogórek i kukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane(...)warzywami , składniki na 2 porcje: 50 g kaszy bulgur ½ dojrzałego awokado, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z połowy limonki żeby nie ściemniało 1 pomidor bez gniazdek nasiennych ½ dużego ogórka bez gniazdek nasiennych 2 łyżki posiekanego szczypiorku mała puszka 70 g kukurydzy 1 łyżka majonezu pieprz, sól do smaku do ozdoby szczypiorek i koperek Jak przygotować sałatkę z kaszy bulgur
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej kuchni. Składniki: 300g fileta z łososia 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki 75g mieszanych kiełków 15g prażonej cebulki 80g orzeszków ziemnych 80g makaronu chińskiego 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oliwa z oliwek sól pieprz Cytrusowy winegret(...)oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki (julienne), ogórka umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pod kątem na paseczki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. 3. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a następnie posiekać na grubsze kawałki
Szalona Kuchnia Ewelinypołączenie składników. I tak to por kocha kukurydzę, a kukurydza kocha pora, do tego seler naciowy, jajka i ogórek konserwowy..... wszystko to składa się na mega pyszną sałatkę. 1 puszka kukurydzy 1 por ok. 300 g 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 3 łodygi selera naciowego ok. 3 łyżek majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić
Jadło i czytadłotyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatityŚledzie te zazwyczaj przygotowuje Piotrek, jednakże dla Was skradłam mu przepis, bo przepyszne. Śledzie z rodzynkami składniki: 40 dag filetów śledziowych solonych, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ketchupu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Śledzie(...)rodzynkami sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić na skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień
Pani domowaprzepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie(...)doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki, plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy delikatnie majonezem i przykrywamy 5. KONSUMUJEMY
Słodki Kompromiswarzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ") Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły(...)wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto: 4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 1 ogórek konserwowy pokrojony na plasterki 4 plastry krążków czerwonej cebuli Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: obraną cebulę oraz ogórka konserwowego zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać majonez, musztardę
Simply Foodzapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie Składniki : ćwiartka główki , białej kapusty jedno jabłko 1 duża marchewka kawałek pora ( tyle, ile lubicie ) jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka sos : 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można zamienić na jogurt , ale majonez daje fajny smak ) 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka octu jabłkowego(...)Marchewkę, jabłko ,obieramy i ścieramy, na tarce o grubych oczkach ( można, ciut skropić ,octem jabłkowym i zamieszać , nie ściemnieją wtedy ). Pora, kroimy w cienkie plasterki , tak samo jak ogórka ( ja ogórka , kroję ze skórką , oczywiście po umyciu ) , przyda się mandolina do krojenia warzyw . Przekładamy wszystko do jednej miski . Następnie, składniki , z pozycji sos , łączymy razem , mieszamy i przelewamy do warzyw
Ogrodnik w podróżyDziś na kolację polecam pyszną sałatkę z krabowymi paluszkami surimi. Sałatka z surimi i ogórkiem zielonym Składniki: ogórek zielony - 0,5 szt jajka - 4 szt paluszki surimi - 250 g szczypiorek - 0,5 pęczka sól i pieprz majonez Kielecki Przygotowanie: Jajka ugotować w wodzie, na twardo. Ugotowane jajka, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać ze skorupek, pokroić w grubszą kostkę. Ogórka zielonego
Kuchnia Danusitortellini ? Ostatnio przy okazji organizowania imienin mojego taty postanowiłam przygotować kolejna wersję tej sałatki. Podobnie jak we wcześniejszej wersji znalazły się w niej pierożki tortellini z nadzieniem pieczarkowym, ogórek, kukurydza oraz mnóstwo aromatycznego koperku i pieprzu cytrynowego. Dodatkowo postanowiłam dodać do niej kawałki ugotowanego wcześniej kurczaka. Możecie być spokojni bo w sałatce smakuje on na prawdę bardzo dobrze. Taką sałatkę(...)pracy jako lunch czy przygotować po prostu na kolację. Do dzieła! Składniki: opakowanie pierożków tortellini ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu 1 podwójna pierś z kurczaka kukurydza konserwowa ogórek wężowy, dokładnie umyty i pokrojony w drobną kostkę pęczek drobno posiekanego koperku 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę małe opakowanie jogurtu greckiego Przygotowanie: Pierożki gotujemy
Życie ze smakiem