jabłka - 25490 przepisów (strona:780/1700)

Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 182

Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 138

bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną.  Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się i nie pęka. Z wycinaniem z niego kształtów poradzą sobie

cool and minty
Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwową. 192

stole przeważają ryby w różnorodnej postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie;  Filety moczymy w wodzie około pół(...)Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka jarzynowa 160

SKŁADNIKI:                  4 ziemniaki pietruszka 3 marchewki 1/2 cebuli 1/2 jabłka 4 jajka na twardo 4 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy saperskiej\ łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1.  Ziemniaki, pietruszke i marchew wyszorować. Nie obierać(...)Ugotować w wodzie ze szczyptą soli do miękkości warzyw ( ok 40 min ). Warzywa odcedzić, obrać ze skórek i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do dużej miski. 2. Jajka, cebulę, jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyc do miski. 3. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do miski. 4. Wszystkie warzywa doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. 5. Majonez wymieszać

Atlas Smaków
Pudding chia z musem owocowym 102

być i zdrowym deserem i pysznym śniadaniem. Za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom. Polecam Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki chia 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 jabłko 1 banan 1/4 szkl wody Przygotowanie: Mleczko z puszki przelewamy do miseczki i dodajemy do niego chia i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 4 godziny ( co jakiś czas mieszamy). Jabłko(...)obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne a potem kroimy bardzo drobno. Przekładamy jabłko do garnka, dodajemy do niego drobno pokrojonego banana i wodę. Zagotowujemy i dusimy przez 5 min. Blendujemy na mus. Gotowy pudding przekładamy do szklanek lub salaterek i polewamy zimnym musem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 165

sobą dwa boki tworząc uszko. #Duda  #ŚwietazDuda  #GotujzDuda Składniki na barszcz; 2 udka 1 kg czerwonych buraków 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula pół jabłka sól, pieprz do smaku majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki w razie potrzeby kilka łyżek koncentratu buraczanego Przygotowanie(...)Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, do garnka wkładamy umyte udka, wrzucamy buraki i zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, i cebulę a także  jabłko w łupinie. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, dwa goździki i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczna sałatka jarzynowa 341

wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka, zalej wodą, posól i gotuj(...)Odcedź, wystudź, obierz ze skórek. Pokrój w kostkę i włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Marchewkowe babeczki 167

masła 2 jajka 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru  2 szklanki marchewki utartej na grubych oczkach 1 jabłko utarte na grubych oczkach 2 łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 dużymi papilotkami. Ja tym razem użyłam 10 dużych(...)tekturowych foremek na muffinki. Marchew i jabłko ścieramy na ratce o grubych oczkach. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie

Życie zaczyna się w kuchni
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 198

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty i granatu 193

Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 słodko winne jabłko 1 granat 2 łyżki oleju 1 mała cebula cukrowa Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy kapustę, jabłko, cebulę i pestki granatu. Polewamy olejem i mieszamy

Qchnia po prostu
ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI 157

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki na warstwę jasną: 200 g śledzi w oleju, 2 średniej wielkości ogórki konserwowe, małe jabłko, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski Semco. Przygotowanie(...)pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę. Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną

JejKuchnia
Zimowa surówka z selera i marchewki 124

często w sezonie zimowym, pasuje zarówno do drobiowych kotletów jak i smażonej rybki, z  selerem korzeniowym który zawiera dużo witaminy C i żelaza, w połączeniu z marchewką, jabłkiem  i chrzanem smakuje wybornie.  Śmietanę użytą w tej surówce z powodzeniem można zastąpić naturalnym jogurtem. Dbający o linię śmiało mogą zrezygnować z dodawania majonezu, nic nie traci na smaku(...)Składniki: 1 seler korzeniowy 2 marchewki 1 duże jabłko kwaskowe np. (szara reneta) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Wykonanie: Seler i marchewki obrać, jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć

Wanilia i Kardamon
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 147

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 269

puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie

Mieszam w Garnku
Pierniczki na smalcu 160

szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Zamknąć w szczelnym pojemniku na 2-3 dni z ćwiartkami jabłek. (Jabłko wymieniać co 1-2 dni). Polewa: Czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Pierniczki poukładać na kratce i polewać czekoladą. Pozostawić do wystudzenia. Smacznego

My sweet a life