użyłam właśnie) 3 jajka 100 g zmielonych migdałów (można zmielić płatki migdałów) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 50 ml mleka 1 duże jabłko lub dwa małe cukier puder do posypania ciasta 1. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy zmielone migdały oraz(...)następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej zmielonymi migdałami. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zbyt mocno rumieni się z wierzchu przykrywamy je papierem do pieczenia i dopiekamy
Gotowanie...to proste !oknem szaro. Do schrupania Nigdy nie myślałem, że jedząc słoninę czy wieprzową skórę będę równie rozmarzony. Jednak amuse-bouche, w której oba składniki pojawiają się w towarzystwie jabłka, pozwala totalnie odlecieć i zapomnieć o Bożym świecie. Rozkosznie chrupiąca i słodka skóra wprowadziła mnie w błogostan. Nie wiem, jak mam to wytłumaczyć, bo tego trzeba po prostu spróbować! Śledzik(...)dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka
Food Squaredużo, jeśli dodamy do niej szczyptę soli, która wydobędzie smak nie tylko z samych płatków, ale i ze słodkich owoców. Sama często mieszam ugotowaną i ciepłą owsiankę ze startym jabłkiem i podaję z sezonowymi owocami. Można przygotować wcześniej i zabrać do pracy. SKŁADNIKI / 1-2 porcje 1/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka(...)zwykłego krowiego lub roślinnego) mała szczypta soli 1 łyżka miodu lub syropu klonowego opcjonalnie - 1 jabłko starte ze skórką, na tarce o dużych oczkach świeże owoce: kiwi, mango, truskawki, pestki granatu, maliny WYKONANIE Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut, do namoczenia (można na noc). Dolewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Stawiamy
cool and mintyżółtko. Składniki na masę migdałową: - 100g migdałów; - 100g masła; - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta ; - 1/4 szklanki cukru; - 2 żółtka; - 4 orzechy brazylijskie; - 0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej. Owoce: - 1 jabłko; - 1 gruszka; - cynamon do smaku. Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta . Sposób przygotowania ciasta: - mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę zimnego masła – i wszystko razem(...)pszenne, dlatego może dość się urywać, ale zawsze urwane części należy dopasować i dokleić rękoma; - na ciasto nakładamy masę migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem; - tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego tylko na dół
MintTastegustu rodzinie? Czy zjedzą taki obiad? Cynamon tak mocno kojarzy się z daniami słodkimi, z deserami, że w takich sytuacjach spodziewam się problemów. No i na dodatek śliwki i jabłko. Czyli kurczak na słodko, owocowo i z cynamonowym aromatem... Obawy okazały się płonne - zjedli i się oblizali. ;) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 dymki 12 suszonych śliwek(...)jabłko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu sól oliwa 3 garście młodego szpinaku Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę soli - odstawić na 1/2 godziny. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć po 5 minut na stronę
zadanie-gotowaniechili, oraz świeże listki bazylii. Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Podajemy schłodzony. Można udekorować świeżą bazylią. Koktajl z jarmużem. Przepis na 1 porcję: 1 jabłko 1/2 pomarańczy 250 ml zimnej herbaty zielonej 3 liście jarmużu Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne. Pomarańczę obieramy ze skórki, dzielimy na kawałki. Z jarmużu usuwamy nerwy, rwiemy. Wszystkie(...)składniki wkładamy do blendera i miksujemy 1 minutę. Rozlewamy do szklanek i podajemy od razu. Koktajl z buraka. Przepis na 1 porcję: 1 jabłko ½ surowego lub pieczonego buraka 1 marchewka 1 szklanka przegotowanej, zimnej wody Wszystkie obrane warzywa wkładamy do blendera, dolewamy wodę i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy do szklanek i podajemy od razu. Wpis przygotowano we współpracy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię kremowe zupy i dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula(...)łyżeczki estragonu sól, pieprz gęsta śmietana i prażone pestki dyni - do podania wykonanie: W dużym garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą
babka w formieburaka łyżka nasion chia pół jabłka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki miodu Do naczynia blendera przelej sok, dodaj nasiona chia, miód, sok z cytryny oraz jabłko obrane i pokrojone na małe kawałki. Całość dokładnie zblenduj, tak aby otrzymać jednolity koktajl. Następnie przelej go do wysokiej szklanki i podawaj schłodzony. Smacznego
365 dni dookoła kuchnipracy. Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach ok 1½cm i nie docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy
Kuchnia w czekoladzieOstatnio jedne z Naszych ulubionych placków- z serkiem wiejskim, jabłkiem oraz szczyptą cynamonu, koniecznie podane na ciepło, bo wtedy smakują najlepiej (z resztą jak wszystkie placki) 😋 Grube, mięciutkie i soczyste, bardzo szybko oraz bezproblemowo się smażą. Pomimo tego, że smażę je na patelni beztłuszczowej, to zawsze smaruję odrobiną masła klarowanego powierzchnię patelni, dzięki czemu placuszki- oprócz fantastycznego smaku- są dodatkowo(...)maślane i dużo, dużo pyszniejsze! Od razu polecam przygotować z 2 porcji! 😊 12 placków: * serek wiejski- 200 g * jabłko- 1 większe * mąka jasna orkiszowa- 2/3 szklanki * jajka- 2 duże szt. * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * cynamon- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * masło klarowane- do smażenia* Jabłko obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. W misce umieścić wszystkie
Kraina Miodem Płynącapaczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną, Pokrzywa, Melisa z truskawką, Melisa, Melisa z pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami testowałam pyszne herbaty... Najbardziej zasmakowały mi Mięta z jabłkiem i cynamonem oraz Melisa z truskawką, poza tym uwielbiam Miętowy smak. :) Melisa jest znakomita po ciężkim(...)tego kocyk i dobra książka i jest doskonale... Mięta znakomicie sprawdziła się podczas Świąt, kiedy co chwilę się je i je... :) Wtedy Mięta dobrze działa na żołądek... Mięta z jabłkiem i cynamonem smakuje świątecznie, więc również idealnie sprawdziła się w świątecznym okresie. Latem za to Herbaty Posti świetnie nadadzą się na mrożone, chłodzące napoje, na które przepisy również znajdziecie
Trufelkowopotem na porcję zdjęć z sesji narzeczeńskiej, którą robiła nam Katarzyna Grochowska Photography , której baaardzo dziękujemy! :* Składniki: 1 polędwiczka z indyka 1 puszka brzoskwiń, np. Develey 1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę 1/4 posiekanej cebuli kilka łyżek oliwy z oliwek, np. Develey 1/2 szkl bulionu sól pieprz mąka plus odrobina wody do zaklepki Wykonanie: Indyka pokroić na paseczki, obsypać(...)stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 10 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulę oraz jabłko. Po chwili dodać 3/4 puszki pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Resztę zmiksować blenderem z 1/2 soku, w którym były owoce i zalać tym podsmażone owoce z cebulką. Dodać bulion oraz podpieczone
Trufelkowowkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka). Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋 Składniki: (2 - 3 porcje) 1 kg buraków 1 małe jabłko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz ziołowy sól i pieprz naturalny do smaku(...)buraczki na ciepło? Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez
Kuchcik gotujelatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko, cebulę i marchewkę obrać i pokroić na kilka części(...)pieprzem oraz jeśli jeszcze potrzeba- solą. Sposób przygotowania tradycyjny: Kapustę szatkujemy na tarce lub drobno siekamy nożem. Obraną marchew ścieramy na tarce z grubymi oczkami, podobnie postępujemy z jabłkiem. Cebulę siekamy bardzo drobno nożem. Wszystko nasalamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie zbędne soki odlewamy i dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz jeśli jeszcze potrzeba- solą
Kuchnia w czekoladzieroli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem. Składniki na 4 porcje : 4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz) 300g ziemniaków 500g(...)kiszonej kapusty 500ml wywaru warzywnego (może być też bulion drobiowy) 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jabłko 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki suszonego majeranku posiekana natka pietruszki do podania Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać ziemniaki i podsmażyć. Po chwili wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, jakieś
Dietolog