jabłka - 25490 przepisów (strona:742/1700)

Surówka z pora 109

mnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże(...)jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka po włosku 160

ciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 200g mąki pszennej 150g cukru 80g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 jabłka Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę. (Potrwa to do około 10 minut.) Ubijając(...)dodać miękkie masło. (Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".) Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 40 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Inspiracja z książki "Krój, gotuj

Di gotuje
RACUCHY 108

Kocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO! Składniki: 1,5 szklanki mleka, u mnie(...)pokruszonych 300 g mąki pszennej + 5 sporych łyżek 5 łyżek cukru białego lub trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny 3 średniej wielkości jabłka winne olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek Przygotowanie: W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych łyżek

Zasmakuj Kuchni
Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką 130

ponownie znalazł się na moim blogu, ponieważ szczerze na to zasługuje! Moja córeczka dzielnie mi pomagała.    Przyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam(...)mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 2-3 jabłka Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowy Huzar )   .  W pierwszej misce należy wymieszać jajko z olejem, a w drugiej - mąkę

Di gotuje
drożdżówki z serem i jabłkiem 165

łyżka budyniu waniliowego 50 g cukru opcjonalnie ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub blendera. składniki na warstwę jabłkową: 2 jabłka np. szara reneta 2 łyżeczki cukru lub do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu lub do smaku wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier oraz cynamon(...)Każdy nacinamy na całej długości po dwóch równoległych bokach zostawiając szerszą część środkową. Na środkowy nakładamy po ok. 1 i 1/2 łyżeczki masy serowej oraz 1 łyżeczkę jabłek. Zwijamy boczne paski w a la warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170-180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
muffinki korzenne z jabłkami 107

margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250 g jabłek wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Następnie(...)dodajemy naprzemiennie śmietanę oraz wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy jabłka oraz ubite na sztywno białka i całość delikatnie mieszamy. Gotowe cisto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (mi wyszło ok. 18 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, dowolnie dekorujemy (w moim przypadku rozpuszczona

Domowy Smak Jedzenia
Jabłkowe muffiny z cynamonem 121

Sezon na jabłka trwa w Polsce prawie cały rok. Dostępne jest wiele odmian tego owocu, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem(...)zarówno latem, jak i zimą. Aczkolwiek mi najbardziej smakują one w okresie jesiennym, w połączeniu z cynamonem tworza najsmaczniejszy duet. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszne owsiane muffin z jabłkiem i cynamonem. Podobny przepis na muffiny był juz wczesniej. Z racji braku czasu i życia w biegu, często sięgam po łatwe i szybkie w przyrządzeniu potrawy(nie zapominajmy jednak

Fit Food Brunetki
Orzeźwiający koktajl mleczny i "Dziewięć kobiet, jedna sukienka" 157

dziś nie mogło być inaczej. Bazą są owoce z dodatkiem mięty. Składniki : liście z kilku gałązek mięty gruszka kiwi jabłko łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu mleko Miętę opłukać i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do blendera. Z gruszki i jabłka usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, dorzucić do blendera. Kiwi obrać ze skórki i pozbyć się stwardniałej piętki

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z owocami 108

domowe i wyjatkowe. Podaję je od razu posypane cukrem pudrem. Są wspaniałe, pyszne i już! Dziś u mnie racuchy z owocami, do wyboru do koloru, jeśli wybierzecie wariant z jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody. Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione(...)mąki pszennej 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich, malin, posiekanych w kostkę jabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce

Zasmakuj Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 185

głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:  Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko(...)marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego 120

tylko kilka chwil.  Ja bardzo ją lubię a najbardziej ten chrupiący seler,to właśnie on nadaje sałatce fajnego smaku. 4 łodygi selera naciowego 1/2 dużego twardego i kwaskowatego jabłka (użyłam Granny Smith) 1 puszka(...)tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 łyżki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól  i  pieprz do smaku Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić.  Seler i jabłko pokroić w kosteczkę.,dodać kukurydzę,tuńczyka i majonez.Delikatnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Makowe fit babeczki z komosy ryżowej 146

szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki maku 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 1 większe słodkie jabłko Wykonanie: Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem wyłączamy ogień i zostawiamy(...)kuchence pod przykryciem przez około 15 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Do ostudzonej komosy dodajemy mąkę kokosową, cukier, mak, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników. Łyżką napełniamy foremki silikonowe

Lamarida.pl
Kanapka z matiasem i krewetkami 227

śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu,  2-3 łyżki śmietana, cytryna, koperek, sól, pieprz Ewentualnie: musztarda ziarnista Koper włoski kroimy cieniutko nożem lub na mandolinie, wkładamy do miski z zimną wodą(...)pozostawiamy na 15 minut, aż zrobi się chrupki. Jabłko obieramy i kroimy na cieńkie słupki, umieszczamy w misce z wodą i odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia, pokrojone

Plate of Joy
Sałatka Oracza – Gordona Ramsaya 143

sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść lub dwie rukoli duża garść lub dwie roszponki 1 duże jabłko 3 łodygi selera naciowego pęczek rzodkiewek 100 g szynki drobiowej 100 g sera cheddar 50 g sera z niebieską pleśnią pieprz Piklowana cebula: 1 czerwona cebula 1/2 łyżki cukru pudru(...)Odstawiamy. Ser cheddar strugamy obieraczką do warzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę, rzodkiewki, seler naciowy oraz jabłko umieszczamy w misce i mieszamy. Zalewamy dressingiem. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, sery oraz (osączoną

Smaki Na Talerzu