Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis(...)danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną
Pora coś zjeśćSchab zapiekany z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to dość szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad lub ciepłe danie na spotkaniu z rodziną czy
e-PrzepisyKulinarneGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła(...)kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę
Pora na poraGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła(...)kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę
Pora na poraduże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz 2 łyzki oleju Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu następnie opanierowac w mace i obsmazyc z obu stron na oleju. Cebule pokroić w piorka i dodac do miesa, zalac odrobina wody ,Dusic pod przykryciem, marchew pokroić w plasterki, pieczarki(...)kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta(...)cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża) 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka przyprawy do gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej
Rozpustne gotowanieDzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi
kuron.com.plSchab po bałkańsku Pyszna propozycja obiadowa. Schab w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Potrawa jest bardzo smaczna i trochę przypomina leczo, jednak zamiast kiełbasy
Blog z Apetytemzero informacji o tym w jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników(...)Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż
Right Behind The Kitchengęściejszy oraz użyłam mniej bulionu i śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia . Zobacz też: Prosty gulasz wieprzowy Żołądki drobiowe w sosie paprykowym Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym Przepis na kacze żołądki w sosie śmietanowym Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 2 godziny Składniki(...)liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 ml bulionu 100 ml śmietany 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia ziemniaki lub kasza do podania Przepis 1 Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia. 2 Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy
Kuchnia BazyliiSosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z
Via Gustodelikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl(...)sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem
Moja smaczna kuchniawitamin i substancji odżywczych jest ich podobna ilość co w warzywach. :-) Dla grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka olej 1. Cebulę, filety z kurczaka(...)tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia cebulę, kurczaka, marchew i pietruszkę. Doprawiamy. Dodajemy boczniaki, smażymy jeszcze około 15 minut, do odparowania części wody. 3. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się(...)ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili* olej do smażeniaPokrojoną
Kraina Miodem Płynąca