gulasz z kasza - 1152 przepisów (strona:63/77)

Gulasz z szynki wieprzowej 123

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję(...)patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 165

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:)  Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Danie jednogarnkowe z patisonem 65

Dziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)zalewy fasolkę z puszki. Wszystko dusiłam aż mięso było miękkie. Moje danie podałam ze świeżym pieczywem. Można również potraktować je jako sos/gulasz i podać np. z ryżem lub kaszą. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 192

bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować, ale odkąd wypróbowałam przepis z bloga Pocztówki z kuchni , jest moim ulubionym gulaszem i przygotowywałam go już wiele razy. W niektórych regionach Bułgarii kavarmę przygotowuje się jako bardzo pikantne danie. Jednak ja zwykle papryczkę chili z poniższego przepisu zastępuję chili w proszku. Łatwiej(...)wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami

Trzeci talerz
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 161

Miałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie

Kuchnia Pokoleń
Serca wieprzowe w potrawce 163

3 serca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku

Gotowanie jest łatwe
Kuskus z gulaszem z warzyw :) 128

poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu.   Kuskus z gulaszem i surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona(...)kroimy w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus:  1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem

vegetanie
GULASZ RYBNY Z DORSZA 130

dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów(...)zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ RYBNY Z DORSZA 130

dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów(...)zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka nieco inna niż zwykle 155

Znajoma powiedziała mi o tym przepisie. Bardzo smaczna, aromatyczna karkówka. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Patelnię rozgrzać i obsmażyć karkówki

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wieprzowy z groszkiem 133

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki

Pyry na Gaz
Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków 164

Do grzybów zawsze miałam slabość. Chociaż boczniaki nie są grzybami leśnymi - ze względu na swój delikatny smak świetnie komponują się w przeróżnych potrawach. W połączeniu z

Zielona Kuchnia
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 158

tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam(...)dusimy kolejne pół godziny aż do momentu gdy cebula się rozpadnie, mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje. Jeśli sos za bardzo się zredukuje dolewamy troszkę wody. Podajemy z ulubioną kaszą i surówką lub ogórkiem konserwowym. #przepisnakopernika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wegetariański 118

Smak bardzo dobry, nawet dla nas było super. My lubimy wszystko z mięskiem, ale byliśmy zadowoleni i najedzeni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki

Kuchnia Pokoleń
Podróże kulinarne - Tunezja 178

pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną,  ale też(...)tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka

Zawsze głodna!