Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej(...)Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare GarySkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI: 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe 200 g chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki
Gotowanie PatkiLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)pracy. Sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka przyszła(...)pięć minut. Po pięciu minutach dodać śmietankę, sól, pieprz i musztardę. Kontynuować smażenie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Danie podawać z ryżem, kaszą lub makaronem. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka w sosie grzybowo-musztardowym. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Sięgnełam po mieszankę
mecooksprzepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula(...)przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenGulasz robiłam jeszcze na początku grudnia i dopiero teraz doczekał się publikacji. Ech ten czas zdecydowanie za szybko ucieka, a szczególnie zimowe wieczory, niby są długie, ale zegarek chodzi z wariacką prędkością. Ale do rzeczy. Przed Państwem przepis na pyszny i szybki pomysł na obiad, a co najważniejsze zdrowy, bo jest w nim bardzo dużo przemyconych warzyw :). Przepis pochodzi(...)prawie miękka. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz wsypać majeranek. U mnie było to danie pojedyncze bez dodatków, ale można podawać również z surówką i kaszą lub ziemniakami
Gotuj z AgnesDzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego
kruche babeczkiDomowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję(...)patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą
Zasmakuj KuchniDomowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą. Smacznego
Zasmakuj KuchniDziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)zalewy fasolkę z puszki. Wszystko dusiłam aż mięso było miękkie. Moje danie podałam ze świeżym pieczywem. Można również potraktować je jako sos/gulasz i podać np. z ryżem lub kaszą. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjebułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować, ale odkąd wypróbowałam przepis z bloga Pocztówki z kuchni , jest moim ulubionym gulaszem i przygotowywałam go już wiele razy. W niektórych regionach Bułgarii kavarmę przygotowuje się jako bardzo pikantne danie. Jednak ja zwykle papryczkę chili z poniższego przepisu zastępuję chili w proszku. Łatwiej(...)wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami
Trzeci talerzMiałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie
Kuchnia Pokoleń3 serca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku
Gotowanie jest łatwe