przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie(...)groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami
Simply Foodostatnią paczuchę właśnie stamtąd :) W mojej paczuszce znalazły się takie o to cudowności: daktyle żurawina cukier z agawy mleko kokosowe w proszku mleko migdałowe masło orzechowe kasza gryczana niepalona kasza jaglana rooibos waniliowy peeling cukrowy z papają (uwielbiam ten zapach :D) Dodatkowo w paczce znalazłam kilka wspaniałych, małych prezencików: błyszczyki do ust miodowy i waniliowy w kształcie pszczółki i baryłki(...)smak kokosa są cudowne! :D Mieszając 2 łyżki mleka w proszku i wody otrzymamy szklankę mleka kokosowego. Ja jednak wolę dodawać go do różnych dań - do kawy kokosowej, pomidorowego gulaszu (świetnie zagęszcza sos i nadaje mu lekko słodki, kokosowy smak), czy fit słodyczy. Zachęcam do odwiedzenia sklepu, znajdziecie tam mnóstwo fantastycznych produktów
DefinicjaSmakuKiedyś to moje zupy były paskudne, gdy gospodyni wcale nie umiała gotować - bo co to za zupa, gdy gotuje się gotową mrożonkę w kostce rosołowej, dorzuci się do tego kaszę jęczmienną a na koniec zabieli łyżką śmietany... Ble! Moja głodomora uwielbia zupy, ale zabroniła mi je robić (takie jak powyżej). Musiałam się trochę postarać, by jednak tę zupę dało się(...)passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka, można użyć też gotowej mieszanki przyprawy do gulaszu lub kostki wołowej - kto co lubi :) Przygotowanie: 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniroladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny i tani obiad(...)feta. Czasami gotuję zupę z gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc zawsze staram się wymyślić jakiś nowy przepis na zupę. Tani obiad to również wszelkie gulasze , które zazwyczaj gotuję na dwa dni i podaję z różnymi przystawkami. Szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu gulasz może być z mięsa lub warzywny. Lubię gulasze z fasoli i soczewicy
codojedzeniafood, bo dusiło się około 3,5 h, żeby wołowina była mięciutka i rozpadała się pod wpływem widelca. Składniki na 4 porcje: 600 g wołowiny dobrej jakości, pokrojonej na gulasz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 siekana cebula 1 szczypta kolendry 400g odsączonej gotowanej cieciorki 400g siekanych pomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę(...)jakiś czas, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypać prażonymi migdałami i od razu można podawać. Tradycyjnie Marokańczycy podają tajin z kuskusem, ale spokojnie można wybrać inną kaszę. 1 porcja (bez kaszy) zawiera ok.: 584 kcal 43,4 g białka 31 g tłuszczu 42,6 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznytradycyjnego przepis na tadżin ( tagine ) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień! Tadżin ( tagine ) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła(...)domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem
Chilli Czosnek i OliwaJeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej(...)Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare GarySkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI: 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe 200 g chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki
Gotowanie PatkiLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)pracy. Sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka przyszła(...)pięć minut. Po pięciu minutach dodać śmietankę, sól, pieprz i musztardę. Kontynuować smażenie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Danie podawać z ryżem, kaszą lub makaronem. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka w sosie grzybowo-musztardowym. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Sięgnełam po mieszankę
mecooksprzepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula(...)przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenGulasz robiłam jeszcze na początku grudnia i dopiero teraz doczekał się publikacji. Ech ten czas zdecydowanie za szybko ucieka, a szczególnie zimowe wieczory, niby są długie, ale zegarek chodzi z wariacką prędkością. Ale do rzeczy. Przed Państwem przepis na pyszny i szybki pomysł na obiad, a co najważniejsze zdrowy, bo jest w nim bardzo dużo przemyconych warzyw :). Przepis pochodzi(...)prawie miękka. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz wsypać majeranek. U mnie było to danie pojedyncze bez dodatków, ale można podawać również z surówką i kaszą lub ziemniakami
Gotuj z AgnesDzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego
kruche babeczki