gulasz z kasza - 1152 przepisów (strona:60/77)

GULASZ Z KARKÓWKI 256

Klasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie:Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub gnocchi

Walijskie Pichcenie
z suszonym koprem ze świeżych pomidorów klopsikowa zupa... 141

Składniki: KLOPSIKI: łopatka bez kości 1/2 kg, jajko 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kasza manna 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki ZUPA: woda 2,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koperek suszony 2 baldachimy, pomidory 2 kg mocno dojrzałe, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony(...)minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wieprzowy. 260

Gulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu 0,5 szklanki(...)pomidory pokrojone ,por i wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku

Ladylaura.
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 175

się wyjąć z zamrażalnika odpowiednie mięso. Powstał z niego pyszny sos mięsny i nie tylko dla całej rodzinki, ale o bonusach później. Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości(...)koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę by zdążyła lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki lekko zaciągamy mąką. U mnie nie było takiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z marchwi, o których już niedługo

Kuchnia po mojemu
Pikantny gulasz pomidorowy z karczku 192

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku to typowy zimowy posiłek. Już samo mięso, nie należy do dietetycznych, jest pożywne i syte, a przyprawy działają przyjemnie rozgrzewająco. Gulasz przygotowałam bez dodatku mąki i śmietany. Potrawę zagęszcza skoncentrowany sos pomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu(...)mięso i dusić około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką  z czerwonych buraczków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 203

Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 156

suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec w piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa kapustne(...)jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić, by nieco rozgrzewały organizm podczas

codojedzenia
FORSZMAK 291

innym wydaniu. Uruchomiłam więc internet, żeby moją książkową wiedzę wzbogacić o tradycję tej potrawy. No i dowiedziała się, że najpopularniejszy jest forszmak lubelski -  Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami wędlin, doprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba.Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych(...)mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych

Walijskie Pichcenie
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 188

Uwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych

Gotowanie Patki
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 156

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków

Qchnia po prostu
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 163

opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów(...)przepyszna kuchnia wegetariańska. Posiłki oparte są na autorskich przepisach, warzywach z przydomowego ogródka, chlebie na zakwasie, serach od szczęśliwych kóz i ekologicznych produktach od lokalnych dostawców miodu, jajek i kaszy gryczanej. Katarzyna Kędzior uważa, że w gotowaniu liczy się serce i ilość soli. Bez serca i zaangażowania nic nam się nie uda ani w kuchni, ani w życiu. “Slow West

Ugotowane pozamiatane
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12038

Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula(...)pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Gulasz na piwie 231

przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie(...)groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami

Simply Food
Zakupy w bee.pl - trochę o tym, co ostatnio robię 180

ostatnią paczuchę właśnie stamtąd :) W mojej paczuszce znalazły się takie o to cudowności: daktyle żurawina cukier z agawy mleko kokosowe w proszku mleko migdałowe masło orzechowe kasza gryczana niepalona kasza jaglana rooibos waniliowy peeling cukrowy z papają (uwielbiam ten zapach :D) Dodatkowo w paczce znalazłam kilka wspaniałych, małych prezencików: błyszczyki do ust miodowy i waniliowy w kształcie pszczółki i baryłki(...)smak kokosa są cudowne! :D Mieszając 2 łyżki mleka w proszku i wody otrzymamy szklankę mleka kokosowego. Ja jednak wolę dodawać go do różnych dań - do kawy kokosowej, pomidorowego gulaszu (świetnie zagęszcza sos i nadaje mu lekko słodki, kokosowy smak), czy fit słodyczy. Zachęcam do odwiedzenia sklepu, znajdziecie tam mnóstwo fantastycznych produktów

DefinicjaSmaku
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 293

Kiedyś to moje zupy były paskudne, gdy gospodyni wcale nie umiała gotować - bo co to za zupa, gdy gotuje się gotową mrożonkę w kostce rosołowej, dorzuci się do tego kaszę jęczmienną a na koniec zabieli łyżką śmietany... Ble! Moja głodomora uwielbia zupy, ale zabroniła mi je robić (takie jak powyżej). Musiałam się trochę postarać, by jednak tę zupę dało się(...)passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka, można użyć też gotowej mieszanki przyprawy do gulaszu lub kostki wołowej - kto co lubi :) Przygotowanie: 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni