gulasz z kasza - 1152 przepisów (strona:52/77)

Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 201

ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy orkiszowej, pęczaku czy gryczanej, ale ziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości! Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu

Kuchnia od dwojga
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 180

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy

Smakowy Raj
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 170

smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 132

Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami

To co kocham
Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami 136

400 g karkówki garść suszonych grzybów sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 3 ząbki czosnku cebula szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia

Gotowanie jest łatwe
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 199

pojawiał się na stołówce, uciekałam z niej z prędkością światła. Brrr. Pęczak. Już samo słowo brzmiało jak jakaś choroba, dziwoląg, ludowe straszydło. Poszarzała pulpa z wodnistą plamą cienkiego, szkolnego gulaszu, a do tego rozkwaszony skwaszony ogórek.... Brrr.... Takim go zapamiętałam, a raczej o takim chciałam zapomnieć.  Przed nim ponad pół życia uciekałam. A teraz pytam samą siebie - dlaczego? Szkoda(...)niegdyś "pęczak").  Przyszła pora zrobić krok dalej.   Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami.  To oznacza tylko jedno - wszystkie drogi prowadziły mnie do przygotowania dania, do którego pasują jedynie najbardziej górnolotne zachwyty, przy czym słowo " boskie " to najdelikatniejsze z nich

KUCHARNIA
Placuszki z batatów i ziemniaków 243

też prostego gulaszu z wieprzowiny . Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z kalafiora Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki 1 batat 3 ziemniaki 2 szalotki 2 jajka 6 łyżek kaszy manny sól i pieprz

Kuchnia Bazylii
Strogonow 83

gulaszu i zabieliłam. Na koniec przyprawiłam solą, 1 łyżeczką papryki ostrej i 2 słodkiej. Pozostawiłam na kilkanaście minut by całość „przegryzła” się. Proporcje papryki w proszku można dozować wedle własnego smaku. Zresztą nic nie jest sztywno określone, że tak ma być a nie inaczej. Przed podaniem posypałam świeżo posiekaną natką z pietruszki. Podałam z kaszą jęczmienną. Ja zjadłam

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow, gulasz z indyka z dynią i warzywami 182

rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu wyjątkowego smaku. Polecam z podanych składników wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam

kruche babeczki
strogonow 167

wywarem z gulaszu i zabieliłam. Na koniec przyprawiłam solą, 1 łyżeczką papryki ostrej i 2 słodkiej. Pozostawiłam na kilkanaście minut by całość "przegryzła" się. Proporcje papryki w proszku można dozować wedle własnego smaku. Zresztą nic nie jest sztywno określone, że tak ma być a nie inaczej. Przed podaniem posypałam świeżo posiekaną natką z pietruszki. Podałam z kaszą jęczmienną. Ja zjadłam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z karkówki 189

Składniki karkówka wieprzowa 50 dkg pieczarki 20 dkg cebula 2 szt czosnek 4 ząbki szpinak mrożony 10 dkg sambal oelek 1 łyżka papryka słodka mielona pieprz

czarrna od kuchni
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 196

kaszy bulgur. Uważam jednak, ze na nasze polskie potrzeby nie ma to większego znaczenia, bo wszystkie te wersje perłowego kuskusu możemy stosować w potrawach zamiennie. W moghrabieh  najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wieprzowy z cukinią 207

Składniki: ok. 70 dkg szynki wieprzowej 1 średnia cukinia, u mnie 1/3 dużej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka

czarrna od kuchni
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 162

też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie(...)decydujemy ile jeszcze potrzeba mu czasu. Jogurt mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, lekko solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do miseczki i podlewamy dobrą oliwą. Szaszłyki podajemy z ryżem, kaszą, frytkami lub pieczywem – my zjedliśmy z chlebkami pita , które przez parę chwil podgrzałam na grillu. To mięso przyprawione kreolską mieszanką przypraw i ciemnym sosem sojowym naprawdę z powodzeniem udaje wołową

Karo in the Kitchen
Przechowywanie żywności 154

kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania