błyskawiczny a zarazem bardzo smaczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka
Kuchnia z widokiem na ogródZobacz jak łatwo robi się ten gulasz :) Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 2-2.5 h Ilość porcji(...)ciemnego piwa · 2 łyżeczki oliwy Przygotuj: spory garnek/patelnia/rondel Podaj z: · pyzami, kaszą lub ziemniakami · sałatą ze śmietanką lub jogurtem Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i wrzucenia na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy . Zmniejszamy
Bazując na smakuJeżeli znudziły się Wam ziemniaki, ryż lub kasza to zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar
UgotowaćBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doskizarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy z żurawiną Octim 2 łyżki mąki ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa do gulaszu olej do smażenia(...)plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz przyprawą do gulaszu. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenyciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej(...)cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule
Kolizje SmakówPyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo
cool and mintypozostały jędrne – pod koniec smażenia pieczarki delikatnie posolić. Do gulaszu dodać ogórki i pieczarki, kontynuować smażenie przez dalsze 4 – 5 minut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo np. placków ziemniaczanych. Smacznego! Zapisz
Even Better Foodmnie dziś kolejny gulasz , tym razem z fasolką szparagową i delikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny. Zapraszam! Składniki; 50 dag karkówki lub szynki 2 marchewki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach Skworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały(...)Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka do oprószenia mięsa, ewentualnie do zagęszczenia sól cytrynowa Skworcu do smaku pełnoziarnista kasza kuskus Skworcu do podania Przygotowanie; Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso, oprószamy lekko mąką po wierzchu i rumienimy z każdej strony. Zalewamy ciepłą woda. Dorzucamy listki limonki i pokrojoną marchewkę a także
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste do zrobienia danie - soczewicę z warzywami. Soczewica z warzywami jest posiłkiem uniwersalnym, to coś na kształt gulaszu z soczewicy
Mała w garnku mieszaPodroby goszczą na Waszym stole czy omijacie je szerokim łukiem? Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często. Czy to w postaci gulaszów, galaretki
Moje Małe Czarowanieangielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki
Kulinarne życiemożna wzbogacić o warzywa, różne rodzaje fasoli czy kaszę. Sałatka z pęczaku to bardzo popularna sałatka wśród moich domowników. Pęczak niegdyś nienawidzony przeze mnie rozpoczął nową karierę w mojej kuchni. Używam go często głównie w sałatkach na zimno lub na ciepło . Zdarzy mi się, że gotuję pęczak na sypko do gulaszu… Sałatka z pęczaku smakuje mi jednak najbardziej. Wybieram
codojedzeniaobok chłodni zobaczyłam tackę z kawałkami cielęciny na gulasz. Wrzuciłam do koszyka, nie mając pojęcia co z nią zrobić. W domu złapałam bardzo starą książkę kucharską, taką bez obrazków.Wiedziałam czego szukam i znalazłam. Tak powstał pyszny obiad, a Młody zadowolony, bo po raz pierwszy jadł cielęcinę. Mięso podałam z kaszą jaglaną i byłam pewna, że będzie kręcił nosem
Blondynka Gotujedań z warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do jogurtów, owsianek, musli, koktajli owocowych czy sałatek. Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka z borówką amerykańską i ostropestem. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce,kasze, nasiona, produkty zbożowe
Kulinarne przygody Gatity