Jednym z przepisów, którym wprawiam się powoli w świąteczny nastrój jest pyszny gulasz wołowy. Słodkawy, z miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam
Ratunku obiadodkryć zupełnie nowe smaki znanych dań. Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna
Smiling Shrimppapryki chili i dwie kopiate łyżeczki oregano. Dokładnie wymieszałam całość. Podczas duszenia trzeba od czasu do czasu wymieszać gulasz, aby cebula lub papryka nie przywierały do spodu garnka. Danie polecam ze wszystkim. Dziś jadłam je z ziemniakami, a jutro zamierzam z kaszą jęczmienną
Karola gotujeKupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio jemy często. Baranina to chyba moje ulubione mięso. Pomysł
Stare Garywolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Mango Papajaochotę na inną wersję gulaszu z serc to przepis można znaleźć tutaj. Pikantny gulasz z serc drobiowych: Składniki: 1 kg serc drobiowych, 1 cebula 1 opakowanie Pomysł na… soczystego kurczaka z papryką i ziołami Winiary 1 papryczka habanero 1 marchewka Natka pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak 6 pomidorów koktajlowych Przygotowanie: Serca drobiowe odmaczamy w zimnej wodzie, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie odcinamy końcówkę woreczka i wrzucamy ćwiartki pomidorów. Wyjmujemy z woreczka i mieszamy z posiekaną natka pietruszki. The post Pikantny gulasz z serc appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszce zostały schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń(...)łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy od tego jak pokroiliśmy mięso, dlatego ważne jest, aby wszystkie kawałki były podobnej grubości i cienkie, warzywa nam się nie rozpadną, a gulasz szybko przygotujemy. Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie plasterki
Moniki Smakołykimajeranku. Serca lubią majeranek. Smakują z nim rewelacyjnie! To w sumie jedyne zioło, które dodaję do takiego gulaszu. Gorąco polecam spróbować. Wiem, że przygotowanie może nie należy do najmilszych, ale jakie miłe dla podniebienia są takie serduszka podczas jedzenia. Podaję z kaszą bulgur - ostatnio ulubioną. Można z jęczmienną a jak ktoś woli to i ziemniaki będą pasowały. Zieleninka? Ogórek
Pieprzyć z FantazjąUwielbiam potrawki z kurczaka, robi się je szybko a można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak. SKŁADNIKI na 2 osoby
Gotowanie Patkiścieramy na tarce na grubych oczkach. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z pieczywem jako samodzielne danie lub z ulubiona kaszą. Ilość porcji: 5 Czas wykonania: ok. 1,30 h Koszt wykonania
Pobite gary Barbarystać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :) Prawie rok temu
bistro mamaPolsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs(...)woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane. Po około 20 minutach duszenia dodajemy sól i pieprz do smaku. Gulasz może się dusić nawet do 2-3 godziny. Musimy po prostu co jakiś czas próbować, czy już jest miękki i dobry do jedzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku
Marder&Marder Manufactureoknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem i muszę przyznać, że obie wersje były bardzo smaczne :) Składniki: (inspiracja: " Ulubione(...)dodać wszystkie przyprawy oraz mięso z warzywami, gotować aż mięso zmięknie, ewentualnie doprawić. Na koniec można zagęścić sos: mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i gorącego sosu, wlać do gulaszu i wymieszać. Odstawić gulasz, aż przestygnie i się "przegryzie". Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Simply FoodLekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką na weekendowy (i nie tylko) obiad! Jest idealnie kremowy, lekki i bardzo pożywny! Robi się go bardzo szybko i jest pełen warzyw. Z kaszą i ogórkiem tworzą zdrowy obiad. Składniki : 500 g chudej szynki/kurczaka/indyka 700 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy (francuskiej lub sarepskiej) 1 łyżka masła(...)Dodajemy wino i musztardę, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 40 min. Dodajemy przecier lub sok pomidorowy. Jogurt mieszamy z mąką. Dodajemy do tego odrobinę bulionu, mieszamy. Przelewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 min, aż zgęstnieje
Czarnawisienka