soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała
Parowar Facetarosołową). Gdy całość się zagotuje, wlewamy rozmieszaną mieszaninę wody, śmietany i mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gulasz z serc podajemy z pieczywem, ale możecie go również zjeść z ryżem, kaszą, a nawet makaronem. U nas prym wiedzie chlebek :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajbardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do obiadu, do różnego rodzaju sosów, gulaszy, ale również same z dodatkiem masełka z bułką tartą smakują znakomicie. Idealne dla dzieci i nie tylko... Składniki: 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mleka 4 jajka 50 g masła 1 pęczek koperku 1-2 łyżki mąki sól Wykonanie: Kaszę
Kuchnia MagdaLenybardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do obiadu, do różnego rodzaju sosów, gulaszy, ale również same z dodatkiem masełka z bułką tartą smakują znakomicie. Idealne dla dzieci i nie tylko... Składniki: 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mleka 4 jajka 50 g masła 1 pęczek koperku 1-2 łyżki mąki sól Wykonanie: Kaszę
Kuchnia MagdaLenyspróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej
PichceniomaniaSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakCześć ! Nie wiedziałam jak nazwać dzisiejsze danie. To coś w rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku
Moja pasja smakuszybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. kaszą gryczaną. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 200 g pieczarek 1 cebula kilka listów laurowych(...)Smażyć na średnim ogniu. Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki z cebulką i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Dodać pokrojony koperek. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietanie (aby śmietana się nie zważyła to dodajcie do niej kilka łyżek gorącego wywaru). Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić
Ugotowaćpieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego czy posiekanej piersi z kurczaka. Gotowe podaję z posiekaną natką
Zasmakuj Kuchniintensywniejszego koloru sosu, można dodać więcej papryki w proszku, pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchniaTomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki z soczewicy ze świeżymi warzywami domowe żółte curry wegetariańskie
Kulinarne przygody Gatityzawartość szklanki przelewamy na patelnię. Czekamy aż gulasz zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mąki (jeśli gulasz wyjdzie za rzadki) lub troszkę więcej wody (gdy wyjdzie zbyt gęsty). Podajemy z kaszą lub ryżem
My simple kitchenmojej mamie, która przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego polane ciemnym, pieczeniowym sosem. Danie idealne do podania z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem szybkowara. Poniższy gulasz przygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść
Ugotować