gulasz z kasza - 1152 przepisów (strona:48/77)

Gulasz z łopatki 157

Gulasz z łopatki jest daniem pysznym samym w sobie. Może nie jest fotogeniczny, ale za to mięsko rozpływa się w ustach. Będziecie musieli nad tym jednak popracować usuwając z mięsa wszystkie żyłki, tłuste kęski itd. Można go podać z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące dania zawsze się sprawdzą. Składniki(...)majeranek suszony sól i pieprz do smaku olej kokosowy do podsmażenia mięsa 3 ziarenka ziela angielskiego + 2 listki laurowe śmietana do zabielenia opcjonalnie pieczywo, gotowane w kostkę ziemniaki lub kasza perłowa mazurska do podania Dzień wcześniej przygotuj mięso , pokrój w kostkę, usuń wszystko co mięsa nie przypomina, posól, posyp pieprzem, natrzyj czosnkiem, możesz oliwą opcjonalnie i zamknij w pojemniku. Niech

Z Kuchni Do Kuchni
Pivovar u Fleku 167

wcześniej, następnie obrałam i starłam na tarce. Dodałam mąkę, kaszę mannę i sól. Wyrobiłam ciasto, z którego uformowałam podłużnego balaska. W dość dużym garnku zagotowałam wodę (z odrobiną soli) i wrzuciłam knedlika. Gotowałam go ok. 15-20 min. co jakiś czas obracając. Gotowego podałam pokrojonego w plastry z dodatkiem gulaszu piwnego. *Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy kuchni europejskiej

bastalena
PASZTET POMIDOROWY 142

całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki:  500 g mięsa na gulasz z indyka  450 g drobiowej wątróbki  135 g wędzonego boczku  2 małe jajka  2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe  6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka  sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku 1 piramidka

pieprzny smaczek
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 155

niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso. (Współczesna węgierska nazwa gulaszu to porkolt, pochodzi od słowa pergelt, co znaczy "przypieczony" "przyrumieniony") Kiedy mięso w całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie dorzucam świeżo zmielony kminek i paprykę. Mieszam(...)szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej kaszy. Porządna porcja białka i energii dla szalonych sportowców pod moim dachem. Macie takich u siebie?  Dobrym dodatkiem jest sałatka z gotowanych buraczków ćwikłowych, wzbogacona cebulką, jabłkiem i olejem sezamowym. Jo etvagyat kivanunk, czyli Smacznego!!! * Maria Peszek "Pan nie jest moim pasterzem" #gulasz #mieso  #itbmtt

I tu będę miała takie te
Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie 191

Potrawka z indyka z marchewką w śmietankowym, kremowym sosie z dodatkiem koperku to kwintesencja domowego, rodzinnego gotowania. Z dodatkiem ryżu, kaszy albo ziemniaków może wejść do

Smaczny zeszyt
Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa 221

stronie ' Ulubione Przepisy ', od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach musi ona znaleźć się na moim stole :) Jest przepyszna: mięsna, kwaśna i baaardzo treściwa. W zasadzie konsystencją przypomina bardziej gulasz niż zupę :) Z powodzeniem można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól do smaku 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy

My Culinary Art
Gulasz z kiełbasy z warzywami 177

podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem

Ala piecze i gotuje
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 394

gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu

Szefowa kuchni
Lekki gulasz z indyka 201

kaszą pęczak Składniki 40 dkg fileta z piersi indyka 1 młoda cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora 1 łyżka czerwonej czubrycy 1/2 łyżeczki chili sól 1 jogurt naturalny (200 … Czytaj dalej Lekki gulasz z indyka

czarrna od kuchni
Gulasz warzywny 151

ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie

Szefowa kuchni
Gulasz wieprzowy z pieca 200

solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w  temperaturze 180°C. Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja użyłam kaszy kuskus i kiełki brokuła. Smacznego

Delicious Titbits
KARKÓWKA W SOSIE MUSZTARDOWYM + FILMIK 64

Karkówka w sosie musztardowym jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Podałam ją z kluskami, jednak świetnie będzie smakować z kaszą, makaronem lub innymi dodatkami. Polecam. 

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz z boczniaków 92

Pyszny gulasz z boczniaków zainspirowany moją ukochaną książką kucharską "Jadłonomią". Dodatkowo dzięki temu zdjęciu i przepisowi udało mi się wygrać gadżety z Monini Rice & More, którymi pewnie niedługo się pochwalę. Ta mieszanka ugotowanych wcześniej kasz powoduje, że mój czas w kuchni skrócił się do minimum. Moja ulubione 3 zasady: szybko smacznie i zdrowo, zostały spełnione. Składniki na 4 porcje

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Gulasz wieprzowy z groszkiem 146

Miękkie, soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie idealnym obiadem dla całej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka z warzywami 110

Szklarskiej Porębie , i tam odwiedziliśmy pewną karczmę w której skosztowaliśmy super pysznego gulaszu z karkówki z papryką , smakowała nam rewelacyjnie więc postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu lekko zmodyfikowany , dodałam kilka pieczarek i wyszedł naprawdę smaczny i polecam go spróbować , doskonale pasuje z każdego rodzaju kaszą . Składniki  1 kg karkówki  2  papryki czerwone  10 pieczarek

Mój Smak