czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego
Smaczne ZdroweCześć! Dzisiaj o moim daniu obiadowym. Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy. To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz(...)proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką * można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z kurczaka pora i pieczarek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąGulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu(...)mąką kukurydzianą. Sos wlewamy do mięsa i warzyw. Dodajemy fasolkę i przyprawy. Całość dusimy do miękkości wszystkich warzyw i mięsa. [caption id="attachment_7146" align="aligncenter" width="1024"] Gulasz z karkówki z warzywami[/caption] Artykuł Gulasz z karkówki z warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneGulasz to potrawa stosunkowo prosta w przygotowaniu i niewymagająca dużych zdolności kulinarnych. Moi domownicy lubią gulasze, dlatego przygotowuję je dosyć często. Jest to danie, które można podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1/2 papryki czerwonej
Danka Pichcimięsa. 7. Dodajemy pozostałe składniki. 8.Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie a gulasz gęsty. Pilnujemy by woda nie wyparowała,jeśli tak się stanie dolewamy gotowanej wody. Podajemy z ulubionymi dodatkami:kaszą, makaronem,ziemniakami czy do pieczywa
Gotowanie PatkiLekki obiad z batatami i pieczarkami w roli głównej. Polecam bo gulasz jest naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty.
wesoła kuchniadomowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju
kruche babeczkiAromatyczny gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona
magiczna kuchnia KasiGenialne zarówno jako danie samodzielne jak i dodatek do np mięs czy gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu z podstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu! Pęczotto z warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki
sierotka maRysia w kuchniGulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami. 1kg szynki wieprzowej 30g suszonych grzybów 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki
Szefowa kuchniGulasze to moja specjalność:) Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków. Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK) 50-60 dag mięsa z udźca indyka Marynata: sól przyprawa czerwona
Takie tam pichcenieKilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane(...)garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.W razie potrzeby doprawiamy!Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!Smacznego
Ostra na SłodkoWołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego(...)zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego
Snejkusiowe Przepisyzdecydowałam się poznać go lepiej. Nie ukrywam, że moja miłość do kaszy umarła już w dzieciństwie, gdy byłam zmuszana do jej konsumpcji w szkolnej stołówce. W domu mama też jej jakoś nie nadużywała w przygotowywaniu posiłków, dlatego i ja dotychczas ograniczałam się tylko, do podawania jej mężowi z gulaszem. Odczarowywanie zaczęło się poprzez, zapoznanie się z pozostałymi uczestnikami warsztatów. Dorota
Kuchnia w opałachGulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne(...)kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy. Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Zapraszam
Trzeci talerz