zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka
Z miłości do słodkościZrobiona z myślą o roladach wołowych, które obiecałam My jakiś tydzień temu. No bo jak rolady to albo sałatka lub surówka z czerwonej kapusty, albo właśnie buraki. O, w grę wchodzi jeszcze duszona kiszona kapusta. Parę dni temu jadłam u teściów taką kapustę i od razu wyciągnęłam od nich przepis. Kapusta już gotowa, za chwilę zrobię jej zdjęcie i pewnie(...)pojawi się u mnie na blogu. Zaglądajcie więc do mnie. Sałatka z buraków, jabłek i cebuli jest świetnym dodatkiem właściwie do wszystkich potraw z mięsiwem. Idealnie sprawdzi się do gulaszów, mielonych, jak się uprzecie to dobrze też wejdzie ze schabowymi. Bo z tymi schabowymi to różnie bywa, mnie akurat najbardziej pasuje do nich mizeria. Mielone – buraki, schabowe – mizeria
KardamonovyNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przez lata trwałem w stereotypach, nie tylko kulinarnych. W końcu odkryłem kuchnię Fusion, która łączy smaki świata. Pod „lupę
R'n'G Kitchenpotrawa, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. Cukinia w sosie pomidorowym z curry jest aromatyczna i pyszna. W potrawie możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego, sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane. Jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie tu odrobinę chili - świeżego lub w proszku. Cukinię możecie zastąpić kabaczkiem lub bakłażanem, w sosie świetnie sprawdzą się również pieczarki, a także(...)uniwersalny przepis na pyszny i szybki obiad . Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na mięso mielone:) Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również mój gulasz cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Mięso mielone z cukinią w sosie z curry, składniki: 500 g mięsa mielonego, mała cukinia, cebula, 2 ząbki
Lekcje w kuchniUwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale
Moje Kuchenne RewelacjePolak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca
Wyprawy kulinarneSmakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji
Pyszny DuetMielone z dynią i ciecierzycą to propozycja na ciekawy obiad dla całej rodziny. Sezon dyniowy rozpoczęty, więc należy urozmaicać posiłki o te soczyste i wiecznie pomarańczowe
Magiczny Garnekjeszcze przez 15-20 minut – próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty od mięsa i warzyw, w żadnym wypadku nie będzie przypominał konsystencją lekkiego gulaszu czy gęstej zupy. W rejonie Wenecji ragù z kaczki podawane jest z grubym makaronem pszenno- gryczanym nazywanym bigoli . Równie dobrze do tego ciężkiego sosu sprawdzi się klasyczne pszenne bucatini, szerokie(...)pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml czerwonego wytrawnego wina 200ml rosołu drobiowego lub wołowego 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym, 400g sól pieprz DO PODANIA mała garść listków bazylii mała garść listków pietruszki drobno starty parmezan 250g suchego makaronu bucatini
Karo in the Kitchenspecjalnego pomysłu, jak ją wykorzystać. Wracając wczoraj z pracy w mojej głowie urodził się pomysł na zupę pomidorową z wędzoną papryką, która kojarzy mi się z Węgrami i węgierskim gulaszem. Oczywiście w domu okazało się, że pomidory w puszcze się skończyły. Całe szczęście z zeszłego roku ostał się słoiczek z własnoręcznie przygotowanymi pomidorami. Było ich niestety trochę mało, więc dlatego(...)łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej, 1,5-2 l rosołu wołowego (może być z kostki rosołowej), ewentualnie śmietanę. Wołowinę pokrój w kostkę o boku 0,5-1,0 cm. Pora przekrój wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki
blog.moje-pasje.infoOgólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową(...)Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody
WojnaNaSmaki.plPrzeglądając zeszyt z przepisami, naszą uwagę przykuł przepis na bogracz – rodzaj węgierskiego gulaszu gotowanego nad ogniskiem. W domowych warunkach można zrobić go na kuchence, używając brytfanny lub garnka o grubym dnie. Zupa gulaszowa nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, prosto się ją przygotowuje, jedynie trzeba mieć na uwadze to, że potrzebuje ponad dwóch godzin duszenia, ponieważ wołowina musi zmięknąć(...)pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia drobne kluseczki lub zacierka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
niecodziennikparyrozchodziły się po mieszkaniu, a my z łyżkami w dłoniach czekaliśmy na rozgrzewający posiłek. Potrawy slow-cooked nie są najlepszym pomysłem na późną kolację! Ale warto było czekać, bo gulasz wyszedł cudowny. Ciemne piwo spowodowało, że mięso skruszało i stało się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem(...)spotkania w gronie rodziny i znajomych. Wspólne gotowanie, a później cieszenie się posiłkiem w towarzystwie jest świetnym sposobem na jesienną chandrę. :) * SKŁADNIKI na 4 osoby 500 g łopatki wołowej 500 g dyni 1 duża cebula 1 butelka ciemnego piwa 250 ml bulionu wołowego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 owoce jałowca 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu masło
Food Squaretakże podany na przyjęciu lub jako elegancki niedzielny, rodzinny posiłek. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać! Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować(...)słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę *** *** Boczek kroimy w paseczki *** *** Na patelni na średniej mocy palnika wytapiamy boczek *** *** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika *** *** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso
Blog z Apetytem