ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką(...)niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany. Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą
Smaki Edytydomu, wówczas mówi się na nie gulyásleves - zupa gulaszowa . Bogracz jest gęściejszy niż zupa, a bardziej płynny niż gulasz. W bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :) 1 kg mięsa wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka(...)soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować
królestwo garówDanie długo gotowane, ale warte zachodu. Składniki: 400 g goleni wołowej z kością 400 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki czerwonego wina 2 marchewki 2 pietruszki 2
R'n'G KitchenSkładniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Aga w kuchniBogracz czyli pyszny, aromatyczny gulasz z kociołka. Chyba nikt nie ma wątpliwości, gdzie w Europie zjemy najlepsze gulasze? Węgrzy opanowali sztukę przygotowywania tych potraw do perfekcji. To właśnie stamtąd wywodzą się najsmaczniejsze z nich, a jednym z najsmaczniejszych jest bogracz czyli węgierska zupa gulaszowa, która smakiem i aromatem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czym jest bogracz? Sama nazwa bogracz oznacza(...)serwowanie. W przypadku gulaszy wyznaję zasadę im dłużej tym lepiej. Zwykle wstawiam je rano, tak aby na niewielkim ogniu bulgotały sobie aż do pory obiadowej. To pozwoli smakom lepiej się połączyć, a mięsu odpowiednio zmięknąć. Niestety, gulasz przygotowywany w pośpiechu nie będzie tak dobry. Jakie mięso najlepiej nadaje się na bogracz? Najlepszym wyborem będzie wołowina, chociaż gulasz uda się również
okolicepalnika.pldodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się(...)spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii wywodzi się pljeskavica. To rodzaj kotleta mielonego przyrządzanego z mięsa wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć
Pasja SmakuGulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie
Kulinarne Przebojegdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać
królestwo garówtaką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)Efekt proszę Was był zadowalający :D Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 - 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie
Pieprzyć z Fantazjąkilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. W oryginale nazwa węgierskiej zupy gulaszowej to gulyásleves lub w skrócie gulyás. Pochodzi(...)wegetariańska, która nazywa się hamis gulyásleves czyli fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę. Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki, opcjonalnie 1 marchewka
Cztery Fajerypowinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie ” z czym to się(...)podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu i zabieliłam
Pieprzyć z Fantazjądoczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie z dynią to marokański tażin wołowy z ciecierzycą i suszonymi śliwkami. Danie rozgrzewające, podnoszące na duchu - jego smak jest według mnie kwintesencją jesieni. Tażin (tagine) to taki północnoafrykański gulasz . Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu kroimy i wrzucamy do garnka), ale jego(...)warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super. Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez
Chilli Czosnek i Oliwamaści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!