strogonow 215taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)Efekt proszę Was był zadowalający :D Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 - 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie
Pieprzyć z Fantazją
Węgierska zupa gulaszowa 217kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. W oryginale nazwa węgierskiej zupy gulaszowej to gulyásleves lub w skrócie gulyás. Pochodzi(...)wegetariańska, która nazywa się hamis gulyásleves czyli fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę. Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki, opcjonalnie 1 marchewka
Cztery Fajery
Strogonow 119powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie ” z czym to się(...)podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu i zabieliłam
Pieprzyć z Fantazją
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 220doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie z dynią to marokański tażin wołowy z ciecierzycą i suszonymi śliwkami. Danie rozgrzewające, podnoszące na duchu - jego smak jest według mnie kwintesencją jesieni. Tażin (tagine) to taki północnoafrykański gulasz . Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu kroimy i wrzucamy do garnka), ale jego(...)warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super. Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez
Chilli Czosnek i Oliwa
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 210maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 279mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 199Więcej o niej i książce "Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli(...)ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy
W kuchni wieczorem
Gulasz wołowy 194gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona(...)kolor z każdej strony. Dodajemy posiekan ą cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wod ą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wod ą . Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę
kulinarne odsłony pati
Przepisy na dania jednogarnkowe, kociołki i gulasze 120Sycące, pyszne i rozgrzewające. Kociołki, gulasze i dania jednogarnkowe, to potrawy, które zazwyczaj przygotowuję na dwa dni. Poniżej znajdziecie przepisy nowsze, ale również te stare, w których wykorzystywałam jeszcze margarynę. Do takiego kociołka można dodać zaplanowane składniki lub po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Mi najbardziej smakuje kociołek z mięsa wołowego z ziemniakami, marchewkami i kolorowymi paprykami. Dobrze
Passions hobbies life
POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 254Oto jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku
Ola la LCHF
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku 208Placki ziemniaczane to najlepszy obiad pod słońcem. Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski. Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko. Polecam, spróbujcie
Moje Małe Czarowanie
Gulasz z kurczaka 139Gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką to kolejna moja propozycja na tani obiad, o który się pytacie w wiadomościach na FB lub emailach . Bo kawałki kurczaka w sosie śmietankowym z warzywami to obiad niedrogi i do tego bardzo smaczny, zajadają się tą potrawą również dzieci. Odpowiedzią na pytania o tanie potrawy stała się specjalna seria wpisów pt. „Kuchnia(...)warzywami . Wiem, że lubicie przepisy z kurczakiem, gdyż najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody mają przepisy z kurczakiem, na pierwszym miejscu króluje Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. Dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: tani i błyskawiczny gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
gulasz wołowy w sosie pomidorowym 222Bardzo prosty do ugotowania gulasz, nie wymagający wiele pracy. Na naszym stole pojawił się w towarzystwie klusek kładzionych. Wyszedł bardzo smaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej
Ugotujmy Coś
Wielkanocny gulasz z wołowiny 206brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżka wędzonej papryki(...)cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy
ale Pysznie
Wołowina z warzywami w stylu francuskim 143Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami Burgery z wołowiną Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Zupa gulaszowa z fasolą Wołowina z warzywami w stylu francuskim Składniki (na 6 porcji): 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości) 4-5 małych cebul lub szalotek 2 marchewki 2 ząbki
Obiad gotowy
Keto jadłospis na 40 dni 231czekoladki z masła migdałowego i kilka orzechów OBIAD – kebsik w wersji slim, czyli 100% mięsa wołowego z sałatką Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 13 ŚNIADANIE – omlet jogurtowy z borówkami i jogurtem OBIAD – gulasz wieprzowy z makaronem shirataki KOLACJA – talerz przekąsek Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern
Modern Cave Girl
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 309zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie
karmelowy