gulasz wołowy - 817 przepisów (strona:31/55)

10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 64

bowiem po prostu zupą gulaszową, której nazwa pochodzi od nazwy kociołka, w którym tradycyjnie ją przyrządzano. Przygotowuje się ją zazwyczaj z mięsa wołowego i warzyw (przede wszystkim, oczywiście, papryki), a podaje z grubo krojonym węgierskim chlebem. Gulasz Skoro wywołaliśmy już zupę gulaszową, to nie sposób nie powiedzieć również o gulaszu. Jest to w końcu węgierskie danie narodowe. Gulasz przyrządza się

ProstePesto.pl
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 121

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna

królestwo garów
Gulasz wołowy 79

Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku

Milion Smaków
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 107

czasu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach.   Wlewamy do rondla wołowy rosół, wsypujemy utłuczoną w moździerzu kolendrę i suszony tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego(...)cytryny albo octu ryżowego – nie będą wyczuwalne. UWAGA! Jeśli chcecie, nie ma problemu żeby ten gulasz zrobić w wersji całkowicie wegańskiej lub wegetariańskiej – pomińcie w przepisie boczek i zamiast niego użyjcie dla smaku więcej wędzonej papryki albo odrobinę dymu wędzarniczego w płynie . Zamiast bulionu wołowego użyjcie warzywnego. Do podania zostają grzanki z bagietki, a zamiast jajka dobrze sprawdzi się pokrojone

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy 139

się nim dzielę, mam nadzieję że tym którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki(...)także lekko zrumienić na złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu wołowego, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa

Aromatyczne Podróże
Placek po węgiersku 208

sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie  dla siebie  coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku(...)tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki

Salonik smaków
Zrazy wołowe 49

masz pomysłu na obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy, jak chcecie(...)Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym Polędwiczki w sosie kurkowym Boeuf bourguignon – przepis Julii Child Schab z suszonymi pomidorami Sznycel z indyka Gulasz z indyka Pieczona polędwica wieprzowa Kotlet schabowy Kotlety mielone Karkówka duszona Golonka pieczona ZRAZY WOŁOWE PRZYGOTOWANIE: 1h 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 1 kg udźca wołowego 1-2 kiszone ogórki 2 cebule 3-4 łyżki mąki

nietylkopasta.pl
Gulasz z łopatki wieprzowej 115

Kiełbasa podwawelska 2 kiełbasy Cebula 2 sztuki Czosnek 2 ząbki Papryka konserwowa 300g odsączona z zalewy Marchew 5, średniej wielkości Bulion wołowy 1l Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Tymianek 1 łyż The post Gulasz z łopatki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czulent 119

łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku Tesco - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco - szczypta imbiru - szczypta gałki muszkatołowej - 3-4 szklanki bulionu wołowego - sól - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.  W garnku

Kulinarne życie
Zupa gulasz węgierski 71

włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 duże cebule 3-4 spore ziemniaki 1 mała marchewka 1 papryka czerwona 250 ml passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)gotuj przez kolejne 12-15 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec spróbuj zupę i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawaj posypane odrobiną natki pietruszki. SMACZNEGO! Artykuł Zupa gulasz węgierski pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Gulasz z jelenia z czekoladą 167

mięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem(...)dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy.   zastawa z   mięso na gulasz ze sklepu dziki trop

królestwo garów
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 187

konkursów? Ja uwielbiam. I właśnie dlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele.  Nigdy wcześniej(...)bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.   Tradycyjnie feijoadę

W poszukiwaniu inspiracji
ZUPA MEKSYKAŃSKA 117

smakujemy na różne sposoby, można także część zamrozić i mieć z głowy obiad za jakiś czas. Polecam! A Wy lubicie takie zupy, gulasze czy leczo? Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 pomidory słoik czarnych oliwek puszka czerwonej fasoli

Zasmakuj Kuchni
Gulasz wołowy z dynią 173

specyficzną, wspaniałą atmosferą? Do Świąt jeszcze kawałek - póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku(...)zawartość patelni wodą, tak, aby tylko przykryła składniki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 - 2 godziny). 6. Pod koniec przygotowywania gulaszu dodajemy do niego dynię pokrojoną w kostkę (również o długości boki około 1,5 cm) i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. 7. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy płomień

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania