gulasz wołowy - 817 przepisów (strona:30/55)

Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 144

dzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)czubricy czerwonej ze sklepu SKWORCU , 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową kroję w grubszą kostkę. Oprószam mąką. Na maśle podsmażam mięso.  2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tatar wołowy 132

zawsze robię przy okazji imprez gdy wiem, że ktoś chętnie go ze mną zje. Do tatara wybieram zawsze najwyższej jakości mięso wołowe, idealnie do tego nadaje się polędwica. Teraz kupiłam piękny kawał ligawy i domownikom przygotowałam gulasz a dla siebie tatara. Dodatki zmieniają się i dopasowują do upodobań, dawniej flagowym dodatkiem była cebula i żółtko, a teraz staram się

Apetyczna babeczka
Aromatyczny gulasz z łopatki 107

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki. Gulasz musimy dusić ok. 2,5 godziny, ale dzięki temu jest on delikatny w smaku, mięso rozpływające się w ustach. Możemy go podać(...)ziemniakami z wody, kaszą, czy ryżem. Po prosty podajcie go z tym, z czym lubicie najbardziej. Przeczytaj przepis na: Gulasz z indyka z warzywami Składniki 1,2 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 pietruszka 500 ml buliony wołowego 1 duża cebula czerwona papryka 1 łyżeczka suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i czerwoną soczewicą 108

tłuszczu, dodać mięso, przysmażyć aż odparuje i zacznie się rumienić, dodać bulion ,  przyprawy do smaku, i domową kostkę wołową. Gotować pod przykryciem przez ok 1 godzinę. Dodać fasolę i soję i jeszcze gotować aż soja zupełnie się rozpadnie. Gulasz podawać do pieczywa

Gotowanie jest łatwe
Wołowy gulasz z siemieniem lnianym 142

Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej rzepakowy(...)dodaję do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną cebulę. Duszę całość ok. 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Mielę siemię lniane, posypuję nim gulasz, mieszam dokładnie. Siemię lniane zagęszcza delikatnie gulasz, a przy okazji bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie ;-) Jeśli stwierdzamy, że gulasz jest zbyt rzadki, oprószamy dodatkowo łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze parę minut

Wielopokoleniowo
Duszona pręga wołowa z warzywami 120

SKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond(...)minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej

ClauditteMissCooking
Pieczony antrykot wołowy 255

mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej! Mięso marynowaliśmy

Plate of Joy
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 173

lasu i zjadły mnie wilki. A faktycznie to spontanicznie zmuszono ;) mnie do wyjścia tutaj: Ale o tym za chwilkę. Najpierw przepis. :) Czeski gulasz piwny Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska - u mnie gulaszowe wołowe 2 duże cebula 2 kromki chleba razowego 1/2 butelki l piwa jasnego 3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu 1 łyżka(...)trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić.  UWAGA : Gulasz trzeba zrobić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż przez noc składniki się przegryzają i dopiero wtedy smakuje idealnie.  Na prośbę Asi publikuję też zdjęcia jej gulaszu, który niestety

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 200

migowego podpowiedział jak zrobić gulasz. Następnego dnia udałem się na lokalne targowisko i zakupiłem potrzebne produkty. Podstawowym, którego niestety nie uświadczyłem w Polsce jest pełna dymnego aromatu słona wędzona słonina, której w każdym sklepie mięsnym leżą stosy, następnie papryka suszona słodka i ostra (tam naprawdę jest ostra) oraz ostra pasta paprykowa Pista. Zakupiłem łopatkę wołową, ale wieprzowa też zdała(...)Pista jest słona, dlatego solą doprawiamy na samym końcu. Możemy podawać z ziemniakami, pieczywem.   Gulasz Węgierski "Gulyas" Dania Danie główne Kuchnia Węgierska Porcje 6 osób Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 2-3 godziny Czas oczekiwania 4 godziny Składniki 1,5 kg łopatka wołowa 20 dkg słonina wędzona 2-3 szt cebula 3 szt papryka 0,5 kg ziemniak

lysygotuje.pl
Domowy gulasz z szynki 51

Domowy gulasz z szynki to pomysł na rodzinny obiad. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i buraczkami, jednak często podaję go również wraz z kluskami śląskimi. Im dłużej będziecie dusili mięso tym, bardziej będzie delikatne w smaku oraz miękkie. Taki gulasz to fajna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Składniki 750g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 łyżka smalcu 1 duża(...)cebula ok. 0,5 l bulionu wołowego 2-3 łyżki mąki sól pieprz majeranek oregano 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 3-4 ziela angielskie Dodatkowo 4 łyżki mąki 150 ml wody Domowy gulasz z szynki – przepis Zaczynamy od przygotowania mięsa. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki mąki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczarki smażone do obiadu 203

Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego

Zasmakuj Kuchni
Kociołek po meksykańsku 333

proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej

Smak mojej kuchni
Gulasz w indyjskim stylu 133

Do trochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku

Kuchnia Pokoleń
strogonow z wieprzowej polędwiczki 142

        strogonow z polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu

Miód i pieprz
Bogracz 155

Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra

Gospodyni Miejska