Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut. Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej Jeżeli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU . Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
kuron.com.plFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Stroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić
Karo in the KitchenSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka
Czerwień i błękitKolejne danie z kuchni mojego narzeczonego :) Polecam. Składniki na gulasz wieprzowo - wołowy (3 porcje): mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g mięso wołowe gulaszowe około 300 g duża cebula 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 4-5 sztuk 4 liście laurowe sól pieprz ostra czerwona papryka łyżka musztardy mąka do zagęszczenia sosu Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić
Karola gotujeA DZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE? SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek
Gotowanie PatkiSkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz 1 średnia cebula i 3 małe 3 młode marchewki 0,5 kg pieczarek 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu … Czytaj dalej Beef burginion
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 500 ml przegotowanej wody 1 kostka do dań mięsnych papryka ostra mielona, pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy
Moje-pitraszenieSkładniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka. Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp
ClauditteMissCookingPo kilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory Składniki: - 500
Kuchenne WariacjeObiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczemu ta potrawa tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę połączona z gulaszem Szatańskie jadło. W oryginalnym przepisie Babci był to gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam. Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki
Walijskie PichcenieGulasz po węgiersku to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Moja wersja gulaszu jest z mięsa wieprzowego, ale będzie równie smaczny w wersji wieprzowo-wołowej. Ważnym składnikiem gulaszu po węgiersku, oprócz mięsa, jest również papryka. Możemy dodać paprykę jednego koloru lub różnych. Ja dodatkowo użyłam jeszcze papryczkę chili, ponieważ lubimy ostrzejszą wersję tego dania. Gulasz po węgiersku(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz po węgiersku: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka) 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 1 duża biała cebula 1 duża marchew 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego (ewentualnie można zastąpić wodą
Danka PichciWracając do Julii... uwielbiam jej gulasze, są treściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz na ostro z ciecierzycą to rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na obiad lub kolację. Pikantny, aromatyczny i niezwykle sycący. Doskonały ze świeżym chlebem, ale można dodać do niego także pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Ostrość możesz regulować ilością dodanej papryczki chili. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz (najlepsza będzie wołowina) 3 łyżki oleju 2 duże cebule 5 ząbków czosnku(...)wedle uznania) 4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego tymianek, słodka wędzona papryka, cząber, kurkuma, kolendra sól, pieprz Gulasz na ostro z ciecierzycą- przepis Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Do przygotowania gulaszu najlepsze będzie mięso wołowe, ale możesz użyć też wieprzowego lub z udźca indyczego. Przygotuj pastę z przypraw i łyżki oleju: wymieszaj ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka
Pomysłowa kuchnia