gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:23/57)

Gulasz po węgiersku 226

Po kilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory Składniki: - 500

Kuchenne Wariacje
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 270

Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prawie ,,szatańskie jadło" ( taki a'la bigos) z młodej kapusty 231

czemu ta potrawa tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę połączona z gulaszem Szatańskie jadło. W oryginalnym przepisie Babci był to gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 205

Jeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam.  Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu.  Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej  posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i  nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje  z kaszą lub kopytkami :))  Składniki

Walijskie Pichcenie
Gulasz po węgiersku 645

Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Moja wersja gulaszu jest z mięsa wieprzowego, ale będzie równie smaczny w wersji wieprzowo-wołowej. Ważnym składnikiem gulaszu po węgiersku, oprócz mięsa, jest również papryka. Możemy dodać paprykę jednego koloru lub różnych. Ja dodatkowo użyłam jeszcze papryczkę chili, ponieważ lubimy ostrzejszą wersję tego dania. Gulasz po węgiersku(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz po węgiersku: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka) 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 1 duża biała cebula 1 duża marchew 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego (ewentualnie można zastąpić wodą

Danka Pichci
Wołowe ragout lub gulasz z chorizo 225

Wracając do Julii... uwielbiam jej gulasze, są treściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz na ostro z ciecierzycą 115

Gulasz na ostro z ciecierzycą to rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na obiad lub kolację. Pikantny, aromatyczny i niezwykle sycący. Doskonały ze świeżym chlebem, ale można dodać do niego także pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Ostrość możesz regulować ilością dodanej papryczki chili. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz (najlepsza będzie wołowina) 3 łyżki oleju 2 duże cebule 5 ząbków czosnku(...)wedle uznania) 4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego tymianek, słodka wędzona papryka, cząber, kurkuma, kolendra sól, pieprz Gulasz na ostro z ciecierzycą- przepis Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Do przygotowania gulaszu najlepsze będzie mięso wołowe, ale możesz użyć też wieprzowego lub z udźca indyczego. Przygotuj pastę z przypraw i łyżki oleju: wymieszaj ze sobą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka, właściwości i zastosowanie 167

fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka

Pomysłowa kuchnia
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 188

już serdecznie dość zimy. Tęsknię za cieplejszymi klimatami i tym daniem trochę uciekam myślami do Meksyku, trochę do Hiszpanii, a trochę do Peru.  W gulaszu prócz serca wołowego (zapewniam, że biedne zwierze nie straciło życia na corridzie i jako ekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne oliwki, hiszpańskie czerwone wino(...)porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką. Czasami dostaję domowy od mamy

Quinoa Raz!
Gulasz z dynią i czarnuszką 171

Ulubione danie w Naszym domu - gulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne(...)dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych  dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki

Smak mojej kuchni
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 171

Uwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek(...)postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół

Mango Papaja
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 169

przygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła(...)ostrą paprykę. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie.  Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam z zimną wodą, wlewam do gulaszu, dokładnie mieszam i dusze jeszcze przez 5 minut.  Gotowy gulasz podaję z kluskami śląskimi

Kukuleczki
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 163

takiego naprawdę gorącego. Podobnie zresztą Oluś, który co minutę podchodził do piekarnika i wołał "Buła, buła!"  By zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam wykorzystać udziec wołowy, który zalegał w zamrażarce i czekał na przypływ mojej weny :) Gulasz, który z niego przygotowałam wyśmienicie smakował właśnie z takimi chlebkami! Warto było postać ciut dłużej niż zwykle przy tych moich "garach".  Zresztą(...)tylko moje dzieci chyba jakby mniej kiedy przy nich stoję. Zdecydowanie wolą gdy ich mama "odpoczywa" nosząc je na rękach lub się z nimi bawi... ;) Składniki na gulasz: 1 kg udźca wołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka

Kuchnia w czekoladzie
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 303

się zjeść coś treściwego, gorącego i pysznego... Taka właśnie jest ta zupa! Aromatyczna, paprykowa, mięsna... Pyszności... I warto ją zrobić, choć przygotowanie troszkę trwa... Gulaszową robię z mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszam oba mięsa. A i zawsze w moich zupach jest włoszczyzna, bo prawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu(...)pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka, można użyć też gotowej mieszanki przyprawy do gulaszu lub kostki wołowej - kto co lubi :) Przygotowanie: 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bogracz 1533

garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!   0,5 kg wołowego mięsa na gulasz 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania