gulasz wołowy - 817 przepisów (strona:18/55)

Wołowina po burgundzku 218

Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego

Snejkusiowe Przepisy
Najlepsze bitki wołowe 197

ustach a sos ma być aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła. Jeśli macie bardziej poprzerastany kawałek wołowiny możecie zrobić gulasz wołowy z cydrem i jabłkami - to bardzo smaczne danie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gulasz wołowy 95

Blueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno, po raz kolejny odwiedziłam czeską Pragę. To piękne miasto z ciekawą i bogatą historią. Kuchnia czeska jest specyficzna, to … Przeczytaj cały artykuł Post Gulasz wołowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gulasz wołowy z knedlikami 168

Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi

MarciochaKucharzy
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 143

doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 140

Wyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające

Kraina Miodem Płynąca
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 178

mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

My Culinary Art
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 314

trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos. Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym. Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.  Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprz cytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki cytrynowej i 2 czarnego

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz na winie z marchewką 157

kanale Kuchnia+ . Nawet nie pamiętam dokładnej nazwy programu, a tym bardziej odcinka. Autorka gulasz przygotowywała z mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już kiedyś robiłam . Od czasu jak po raz pierwszy podałam na stół to danie, na stałe gości w moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby(...)przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku   2 cebule - śœrednie   4 ząbki czosnku  6 marchewek

Grunt to przepis!
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 135

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę  100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę*  2 cebule, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry 1 czubata

My Culinary Art
Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą 150

świętach taki pyszny obiad u mnie. A co u Was na poświątecznych stołach? Idealny gulasz z rostbefu wołowego i dodatkowo brązową, chrupiącą soczewicą, ogórkiem kiszonym, pyszności. Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 178

kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi , pieczywem lub makaronem. Czas przygotowania: 2,5 h Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI na gulasz: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 1/2 pora 3 cebule białe 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cienkie kromki chleba razowego

kulinarnyJa
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 219

francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście(...)piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem.  Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche

wyzwania kuchenne
Gulasz i kuchnia węgierka 130

Gulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną

Kuchnia Bon Appetit
Placek po węgiersku 242

Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!