gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:25/57)

Pampuchy - kluski na parze 149

truskawkami. Dziś pokażę Wam przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie. Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej. Pyszny obiad na stół wjechał, polecam. Pampuchy - kluski na parze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski śląskie 191

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni

Marta Gotuje
Kluski śląskie 195

Kluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub wołowym. Ale jak dla mnie, mięsa może być w nim mało, grunt, żeby było dużo sosu ... I muszę się przyznać, że, co zostało mi z dzieciństwa, uwielbiam wylizywać na koniec talerz :-). Zrobienie śląskich, wbrew pozorom

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew 119

Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew Zobaczcie, jak przygotować gulasz cygański z klopsikami na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Gulasz cygański z klopsikami (zwany też bigosem cygańskim ) to łatwy przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Jeśli(...)się aż trzy rodzaje mielonej papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje gulaszowi charakteru. Do przygotowania bigosu po cygańsku możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane. Gulasz cygański z klopsikami to  proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem, a także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański

Lekcje w kuchni
Boeuf Strogonow 211

pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane

Ostra na Słodko
Węgierski gulasz z makaronem orzo i halloumi 93

oknem a mi zebrało się na tęsknotę za węgierską kuchnią... ach pyszne gulasze, porkolty, langosze i oczywiście wino, dlatego zrobiłam na obiad węgierski gulasz, ale z nutą grecką wg zasady zerowaste, bo z tego co było w lodówce i zamrażalniku. A tam znalazło się mięso wołowe dawno kupione na gulasz i zachomikowane w odmętach zamrażalnika, warzywa, czyli wiadomo cebula, papryka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z policzków wołowych, z ciecierzycą, z wolnowaru 170

Policzki wołowe polecam od dawna. To niedoceniany kawałek mięsa, z którego można przyrządzić cudowny, nieco kleisty, gulasz. My bardzo je lubimy. Dobrze przyrządzone policzki rozpływają się w ustach i są przepyszne! Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie zapytajcie o nie w sklepie mięsnym, u rzeźnika, i przyrządźcie sobie w domu, bo warto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gulasz z dynią 126

dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz

Moja Galeria Smaku
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 211

się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką, to znaczy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi ona około 5%) decyduje

W kuchni Katie
Mięso - jakie wybierać i co warto o nim wiedzieć? 120

wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny, dlatego gdy tylko jest to możliwe, wybieraj mięso wołowe klasy I - mięso wołowe najlepszej jakości. Wieprzowina (gulasz wieprzowy z szynki, mięso mielone z szynki/łopatki wieprzowej, schab, karczek) Nigdy nie kupuj mięsa garmażeryjnego! Jest tam około (i tylko) 60% mięsa, a reszta to przeróżne dodatki

Keto Przepisy
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 253

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka

potrawyregionalne
Strogonow wołowy z papryką 228

Strogonow wołowy z papryką Boeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz jednogarnkowy z wołowiny i warzyw. Oryginalnie to danie przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak z uwagi na jej wysoką cenę często jest ona zamieniana innym kawałkiem mięsa. Można spotkać wiele wersji Strogonowa – od drobiowego po wieprzowego, aż do wołowego i to właśnie ten ostatni jest najbliższy klasycznej wersji

Blog z Apetytem
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 175

składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody(...)upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko z cebulą. Potem dodać pozostałe składniki, zalać woda i dusić pod przykryciem

ClauditteMissCooking
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 245

filetów z kurczaka 25 dag pieczarek mąka sól, pieprz, papryka olej  Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Mięso dokładnie umyć, osuszyć

Świat Domowej Kuchni
Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami 39

koniecznie ten przepis! Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając im aromatycznego smaku. Oprócz mięsa, obok nich często można spotkać(...)ugotować w wodzie, pamiętając, by gotować każdego osobno. Innym popularnym sposobem jest gotowanie na parze. Knedliki z gulaszem to świetny pomysł zwłaszcza dla osób, które lubią próbować innych potraw i smaków pochodzących z innych krajów. Składniki: Na gulasz: 500 g mięsa wołowego, cebula czerwona, przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz. Na knedliki: 450 g mąki, 2 jajka

Rozdomowiona