 Gulasz z dzika z kaparami 199
Gulasz z dzika z kaparami 199mięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec
królestwo garów Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 261
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 261gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które
Wędrówki po kuchni Gulasz paprykowy (Slowcooker) 205
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 205było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad. Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając go do testów. Slowcooker, czyli wolnowar wszystko robi za nas, nie musimy mieszać i pilnować, że coś(...)gotowy obiad, który podajemy bezpośrednio na stół w eleganckim, czarnym naczyniu żaroodpornym, w którym się danie gotowało. Wolnowar nadaje się do przygotowania bigosu , zrazów wołowych , czy innych potraw, które wymagają długiego gotowania. The post Gulasz paprykowy (Slowcooker) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 173
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 173należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek 4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu(...)papierowym ręczniku, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szybko, na dużym gazie podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy pieczarki. Opcjonalnie zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Wlewamy do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem
cool and minty Stroganow – syty i rozgrzewający 289
Stroganow – syty i rozgrzewający 289Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Gulasz z łopatki z grzybami 254
Gulasz z łopatki z grzybami 254ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką(...)niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany. Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą
Smaki Edyty Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka 176
Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka 176domu, wówczas mówi się na nie gulyásleves - zupa gulaszowa . Bogracz jest gęściejszy niż zupa, a bardziej płynny niż gulasz. W bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :) 1 kg mięsa wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka(...)soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować
królestwo garów Goleń wołowa duszona 178
Goleń wołowa duszona 178Danie długo gotowane, ale warte zachodu. Składniki: 400 g goleni wołowej z kością 400 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki czerwonego wina 2 marchewki 2 pietruszki 2
R'n'G Kitchen Gulasz 214
Gulasz 214Składniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Aga w kuchni Bogracz 141
Bogracz 141Bogracz czyli pyszny, aromatyczny gulasz z kociołka. Chyba nikt nie ma wątpliwości, gdzie w Europie zjemy najlepsze gulasze? Węgrzy opanowali sztukę przygotowywania tych potraw do perfekcji. To właśnie stamtąd wywodzą się najsmaczniejsze z nich, a jednym z najsmaczniejszych jest bogracz czyli węgierska zupa gulaszowa, która smakiem i aromatem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czym jest bogracz? Sama nazwa bogracz oznacza(...)serwowanie. W przypadku gulaszy wyznaję zasadę im dłużej tym lepiej. Zwykle wstawiam je rano, tak aby na niewielkim ogniu bulgotały sobie aż do pory obiadowej. To pozwoli smakom lepiej się połączyć, a mięsu odpowiednio zmięknąć. Niestety, gulasz przygotowywany w pośpiechu nie będzie tak dobry. Jakie mięso najlepiej nadaje się na bogracz? Najlepszym wyborem będzie wołowina, chociaż gulasz uda się również
okolicepalnika.pl Bitki wołowe pikantne 214
Bitki wołowe pikantne 214dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się(...)spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 119
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 119lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii wywodzi się pljeskavica. To rodzaj kotleta mielonego przyrządzanego z mięsa wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć
Pasja Smaku Gulasz z białej kiełbasy 143
Gulasz z białej kiełbasy 143Gulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie
Kulinarne Przeboje Potrawka z jelenia po niemiecku 184
Potrawka z jelenia po niemiecku 184gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać
królestwo garów