gulasz wołowy - 817 przepisów (strona:35/55)

Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 85

Uwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a’la roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny(...)łyżki musztardy. Solimy i pieprzymy. Można też dodać wołową kostkę rosołową. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 1-1,5 h na 180 stopni lub robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first

Kulinarna Patilogia
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 142

boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się(...)łyżki musztardy. Solimy i pieprzymy. Można też dodać wołową kostkę rosołową. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 1-1,5 h na 180 stopni lub robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first

Kulinarna Patilogia
Gulasz z kociołka 77

Jest to gulasz, który wypróbowałam jesienią testując nowo zakupiony kociołek  😊 Największą sztuką jest regulowanie ogniem temperatury, ale udało się  i wyszedł pyszny 😋 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki gulasz zrobić w domu. Potrzeba tylko głębokiego, dużego rondla z grubym dnem, najlepiej żeliwnego. Do takiego gulaszu można dodać odrobinę wytrawnego czerwonego wina dla podkręcenia smaku.  Składniki(...)podsmażać do zrumienienia boczku. Uważać, aby cebula się nie spaliła. Dodać mięso wołowe i chwilę obsmażyć,  po czym dolać gorącą wodę. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Przykryć pokrywką i dusić godzinę od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać mięso wieprzowe ( jeżeli gulasz robimy w rondlu to można wcześniej obsmażyć na patelni ) marchewkę, ziemniaki, papryki i pod przykryciem

Kulinarne przemyslenia
Gulasz z dziczyzny z dynią 192

chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. 1 kg Dyni 1 gałązka Rozmarynu 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 750 g Mięsa z dzika ((lub wołowiny)) 1 l Wody lub domowego bulionu wołowego 1 Cebula Sól i pieprz ((do smaku)) Masło klarowane Ghee(...)wolnowaru – przełóż mięso z cebulą do jego naczynia, dodaj resztę składników i gotuj przez 3h na high lub 5 godzin na low, aż mięso będzie miękkie. The post Gulasz z dziczyzny z dynią appeared first on Oslov

Oslov.
Gulasz wieprzowy z marchewką. 74

się wyśmienicie. Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach. Zrób gulasz zgodnie z moim przepisem, a nie będziesz używać dodatków  smakowych ani zagęstników.  Największym grzechem popełnianym wobec gulaszu jest zagęszczanie potrawy mąką i śmietaną!!! Gulasz zagęszcza rozgotowana cebula i ona sprawia, że jego smak to petarda. Gulasz wieprzowy podaje się(...)kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 szkl. bulionu (warzywny lub wołowy) 2 łyżki oleju  5 listków laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku ½ łyżki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki chili (u mnie w płatkach, wędzona

Codziennik Kuchenny
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 202

najpewniejszych metod przyrządzania wołowiny. Nie może się nie udać!  Gulasz nad gulasze! smak ma intensywny i charakterystyczny więc nie każdemu posmakuje. Nam jednak smakował bardzo, i małym, i dużym! Tę wersję podpatrzyłam w Poezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 1 kg pręgi lub łopatki wołowej 200 g wędzonego boczku 3 łyżki mąki 250 g małych pieczarek 2 marchewki(...)cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4-5 gałązek świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia masło do smażenia Wołowinę kroimy w półtora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 142

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki

VioletoweKucharzenie
Gulasz wołowo-warzywny z piwem 101

ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego gulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku. Składniki (na 3 porcje): 500g wołowiny – użyłam antrykotu 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża cebula szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne sól i pieprz(...)gazowane piwo lubi wykipieć w garnku. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do miękkości – około 2-2.5 godziny.   W międzyczasie przygotowujemy warzywa do gulaszu – marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.   Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do gulaszu marchewkę i ziemniaki i gotujemy jeszcze

Smaczna Strona
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 186

Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny, sos też ok. Problemem była

Życie zamknięte w smaku
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 178

wielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie . 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka

Delicious Titbits
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 112

El gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek

Kucharzyca
Gulasz węgierski 197

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju

prawdziwe jedzenie
Jesienny obiad - placek zbójnicki 238

pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy(...)kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z 2 szklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią 172

Tażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :) Składniki na tażin wołowy: – 600 g wołowiny – 1 puszka

Kuchenne Wariacje
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 179

lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Bigos orientalny 174

świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania