wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza(...)gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej. Robiłam w wolnowarze smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem podczas gotowania w wolnowarze jest nasza wyobraźnia. Początkującym fanom kuchni „ slow ”, którzy jeszcze nie mają pomysłu co chcieli by przyrządzić polecam zapoznanie się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKlasyczna wersja ryżu po kubańsku pojawiła się już na moim blogu ( Arroz a'la Cubana ), ale to nie wszystko, gdyż na pyszna ryżowa potrawa występuje także
Zielona Kuchniakoszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka(...)Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami jak lista wskazanych produktów
Ola la LCHFpolędwiczki z szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo(...)łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – 2 płaskie łyżki mąki – olej do smażenia – 1 łyżka sosu worcester – żurawina do podania klopsików PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa np szparagi zielone. Przygotowanie
nietylkopasta.plSkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego(...)usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić. gulasz po tatarsku Ziemniaki usmażyć na oleju
w mojej kuchniwieprzowina w cydrze z jabłkami to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny i idealny, jesienny comfort food. Posiłek obiad Kuchnia polska Słowo kluczowe cydr, duszona wieprzowina, duszone mięso, gulasz wieprzowy, klasyczny obiad, łopatka wieprzowa, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, pomysł na obiad multicooker, pomysł na obiad szybkowar, prosty obiad, rodzinny obiad(...)plastry 3 duże jabłka pokrojone w ósemki 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 500 ml cydru 500 ml bulionu wołowego 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka mąki pszennej 5 gałązek świeżego rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz olej roślinny do smażenia Kroki Łopatkę wieprzową
Na-talerzu.plPowoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze. Skoro jest już lepiej, pokusiłam się o "normalny" obiad. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko
Życie zamknięte w smakupoliczki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z supermarketów byłam bardzo zadowolona. A kiedy już udało mi się je nabyć miałam w głowie przynajmniej kilka pomysłów na ich przyrządzenie. To mięso bardzo lubi być długo duszone . Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie(...)ustach. Na pierwszy ogień poszła więc wersja w sosie piwnym. Cud, miód po prostu ! Wykorzystałam do dania piwo Książęce chlebowo-miodowe, które doskonale się tutaj sprawdziło. Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOszukany strogonow Strogonow to jeden z najbardziej lubianych przepisów na blogu, nic dziwnego bo jest naprawdę pyszny. Dziś polecam Wam troszkę inną wersję tego dania, tańszą
Blog z ApetytemPulpeciki w sosie chrzanowym Pulpeciki w sosie chrzanowym to ciekawy pomysł na obiad z klopsikami w roli głównej. Ten pyszny klasyk jest smacznym, pożywnym daniem
Lekcje w kuchnirosła. Początkowo traktowano go jako danie pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek(...)wieprzowiną) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki majeranek sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnytradycyjnego przepis na tadżin ( tagine ) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień! Tadżin ( tagine ) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła(...)garnku z pokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki
Chilli Czosnek i Oliwadomu, gdy zbliżał się większy rodzinny zjazd, ogromny gar gulaszu Strogonow to był obowiązek. Do tego świeża bułka i można było wykarmić kordon ludzi. Też pamiętam, że często pojawiał się na weselach. Nie mniej jednak, nie zważając na okoliczności jedzenia, uwielbiam ten smak gulaszu, a przede wszystkim tego ogórka kiszonego, dla mnie rarytas gdy wśród gęstwiny sosu udało mi się(...)dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej 3 łyżki ciemnego sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 3 łyżki oleju
Smaczna StronaKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!