gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:46/57)

Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową(...)Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody

WojnaNaSmaki.pl
Bogracz 80

Przeglądając zeszyt z przepisami, naszą uwagę przykuł przepis na bogracz – rodzaj węgierskiego gulaszu gotowanego nad ogniskiem. W domowych warunkach można zrobić go na kuchence, używając brytfanny lub garnka o grubym dnie. Zupa gulaszowa nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, prosto się ją przygotowuje, jedynie trzeba mieć na uwadze to, że potrzebuje ponad dwóch godzin duszenia, ponieważ wołowina musi zmięknąć(...)pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia drobne kluseczki lub zacierka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem

niecodziennikpary
Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie 143

rozchodziły się po mieszkaniu, a my z łyżkami w dłoniach czekaliśmy na rozgrzewający posiłek. Potrawy slow-cooked nie są najlepszym pomysłem na późną kolację! Ale warto było czekać, bo gulasz wyszedł cudowny. Ciemne piwo spowodowało, że mięso skruszało i stało się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem(...)spotkania w gronie rodziny i znajomych. Wspólne gotowanie, a później cieszenie się posiłkiem w towarzystwie jest świetnym sposobem na jesienną chandrę. :) * SKŁADNIKI na 4 osoby 500 g łopatki wołowej 500 g dyni 1 duża cebula 1 butelka ciemnego piwa 250 ml bulionu wołowego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 owoce jałowca 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu masło

Food Square
Stroganow! 51

także podany na przyjęciu lub jako elegancki niedzielny, rodzinny posiłek. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać! Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować(...)słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę *** *** Boczek kroimy w paseczki *** *** Na patelni na średniej mocy palnika wytapiamy boczek *** *** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika *** *** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso

Blog z Apetytem
Spaghetti bolognese z papryką 184

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajine z wołowiny 129

roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny , tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje(...)palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 marchewki 250-300ml bulionu wołowego puszka krojonych pomidorów (400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego

Codzienne Gotowanie
Zupa gulaszowa węgierska 322

Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością

Pociąg Do Kuchni
Domowa wersja sushi 196

Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 249

Trzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj)  - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem

Jadło i czytadło
Leczo ze śliwkami i patisonem 212

wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego pęczek natki pietruszki

Czerwień i błękit
Flaczki z kurczaka. 79

Flaczki z kurczaka. Słowińska i Bałkańska  kultura słynie z jedzenia flaków. Zazwyczaj polskie flaki przyrządzane są z flaków wołowych i uważane są za jedną z  najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał ten przepis . Czym(...)jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone na śniadanie, ugotujesz zupę czy gulasz. To małe i z wyglądu niepozorne urządzenie może stać się Twoim ulubieńcem w kuchni. Wymieniaj płyty do różnych dań. Możesz kupić wyciskarkę i MultiGrilla poprzez tą stronę wpisując do koszyka

Zdrowy Styl Joanny
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu 66

System). Jego posiadanie sprawia, że tak naprawdę nie są nam potrzebne inne urządzenia, ponieważ dzięki wymiennemu elementowi rusztu, możemy na grillu przygotować niemal każde danie, a więc np. zupę, gulasz czy upiec kurczaka w całości.  Przyjęcie w ogrodzie – menu Menu na przyjęcie w ogrodzie powinno być różnorodne. Na początek dobrze jest zaserwować gościom przystawki. Mogą to być zimne koreczki(...)przed podaniem. Na letnie przyjęcie w plenerze idealnie nada się lekka zupa cebulowa. Kolejne danie może stanowić bogaty wybór mięs przyrządzonych na grillu: karkówka, żeberka, boczek,  steki wołowe, piersi kurczaka, hamburgery czy ryby. System GBS umożliwi nam upieczenie w całości np. kurczaka lub kaczki. Możemy też przyrządzić pieczeń, a do tego upiec ziemniaki i sezonowe warzywa, np. szparagi

Smaki Na Talerzu
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 183

się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy w ciepłej wodzie.   2/3 szkl.kaszy gryczanej prażonej 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oleju 500g.mięsa wieprzowego lub wołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,a drugą kroimy w kostkę.Mięso w miseczce(...)oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Boeuf strogonow 109

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso(...)pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego

Anioły w kuchni
Boeuf strogonow 184

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso(...)pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego

Anioły w kuchni