gulasz wołowy - 817 przepisów (strona:46/55)

Boeuf Stroganow 91

Boeuf Stroganow kojarzy mi się z daniem, które dość często pojawia się na weselnych stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków

niecodziennikpary
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 129

Ale Meksyk ! Zupa meksykańska ! Mam kilka uzależnień i wiecie też, że do jednego z nich należą zupy ;) bardzo trudno przekonać mężczyznę do ich

Kitchens Alphabet
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 181

Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad który możemy przygotować dzień wcześniej. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie lepiej. Jedno z moich ulubionych dań jedno garnkowych. Wersji tej potrawy jest mnóstwo, ja najbardziej lubię tą, którą postanowiłam się z Wami podzielić :) Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie(...)tego mięsa. Osobiście czasem, z braku czasu wykorzystuję również schab, jednak mięso wołowe jest zdecydowanie lepsze.   Zapraszam do skosztowania J   Mój ulubiony Boeuf Strogonow   Składniki:   ·        400 g wołowiny(użyłam udźca wołowego) ·        1 duża czerwona cebula ·        1 papryka

Mania Gotowania
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 56

których warto spróbować będąc w Gruzji lub po prostu mając taką możliwość. Adżapsanali Choć kuchnia gruzińska może się kojarzyć przede wszystkim z daniami mącznymi, naszą listę zaczniemy od warzywnego gulaszu adżapsanali. Jest to potrawa wegetariańska, przyrządzana ze smażonych warzyw, przypominająca nieco leczo lub francuskie ratatouille. W skład adżapsanali wchodzą zazwyczaj bakłażany, pomidory, papryka, czosnek i cebula, obficie przyprawione ziołami(...)słodkie nuty smakowe. Chinkali Chinkali to kolejna kulinarna wizytówka Gruzji. Raczej nikomu, kto miał jakąkolwiek styczność z kuchnią Kaukazu nie są obce charakterystycznie zwinięte pierożki z nadzieniem z mięsa (wołowego, wieprzowego lub jagnięcego), szpinaku albo sera. Dość istotny jest sposób jedzenia chinkali. Pierożki powinno się spożywać bez użycia sztućców. W pierwszej kolejności należy przygryźć ciasto w pobliżu “ogonka

ProstePesto.pl
Chili con carne 161

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso

Pociąg Do Kuchni
Nowe mięso bez mięsa, którego warto spróbować! 88

błonnika na 100g. Producentom tego spożywczego dzieła udało się nawet upodobnić go do wołowego burgera. I właśnie w tej formie jest on sprzedawany. Co do smaku, napiszę wprost: dla mnie bomba! Ale zaznaczę, że nie w kontekście porównania z prawdziwą wołowiną, bo wołowe burgery nie są w moim menu. Skład produktu też wygląda dobrze. Poza wspominanym błonnikiem, żelazem(...)węglowodanów czy soli. Produkt Goplant „zamiast kurczaka” składa się z wody, białka sojowego i oleju słonecznikowego. Wyglądem przypomina lekko przyprawione fragmenty piersi z kurczaka. Jeśli staną się one częścią gulaszu czy kebabu, to myślę, że wielu mięsożerców nie zauważy różnicy! A ta pomyłka wyjdzie im decydowanie na zdrowie. Artykuł Nowe mięso bez mięsa, którego warto spróbować! pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 244

genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy(...)aromatu, nie zmieniają też konsystencji mięsa – dodatek surowych, tylko posiekanych cebuli i czosnku, sprawiłby że puszczą wodę a mięso zaczęłoby się przypalać – te burgery smaży się zdecydowanie dłużej niż wołowe. Na koniec wlewam olej i całość wyrabiam ręką – tak długo, aż mięso zacznie się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych

Karo in the Kitchen
Ragoût z dziczyzny 72

W ostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny , a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie

niecodziennikpary
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil 47

zapiekane z mięsem mielonym (4-5 porcji): 1 kg gnocchi (kupionych w sklepie lub zrobionych własnoręcznie np. wg tego przepisu) 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być) kulka mozzarelli (125 g) garść świeżego szpinaku 3/4 szklanki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukru bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny(...)Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil Zobacz inne przepisy na dania na obiad inspirowane kuchnią włoską: Lasagne z warstwą szpinaku – rewelacyjny pomysł na obiad Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami – pyszny

e-PrzepisyKulinarne
Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 132

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany

Gotowanie Patki
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 162

wstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam  w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie i soczyste, no i ciemne. W podobny sposób robię każdy gulasz sojowy, przy czym jak napisałam wyżej, najpierw podgotowuję tekturki, żeby zmiękły, potem odsączam je dobrze i kroję w paski, a potem, trochę inaczej niż steki, wrzucam paski do dużego garnka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 164

Wpis zawiera lokowanie produktu. Provitus „poczęstował” ostatnio swoim nowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami . A , że grzybki bardzo chętnie zajadam

Ostra na Słodko
Boeuf bourguignon 36

 Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino,  zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie

R'n'G Kitchen
Gulasz mięsny z cukinią 93

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Duszona wołowina z dynią 207

jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać(...)osób) 500g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu) 600g dyni (bez pestek i skóry) 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 średnie ziemniaki (400g) 250ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki) 1 średnia papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula (150g) 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka kminku kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy sól

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania