gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:49/57)

Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 137

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany

Gotowanie Patki
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 166

wstępie przyznaję się od razu, że prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był(...)prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam  w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie i soczyste, no i ciemne. W podobny sposób robię każdy gulasz sojowy, przy czym jak napisałam wyżej, najpierw podgotowuję tekturki, żeby zmiękły, potem odsączam je dobrze i kroję w paski, a potem, trochę inaczej niż steki, wrzucam paski do dużego garnka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 171

Wpis zawiera lokowanie produktu. Provitus „poczęstował” ostatnio swoim nowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami . A , że grzybki bardzo chętnie zajadam

Ostra na Słodko
Boeuf bourguignon 40

 Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino,  zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie

R'n'G Kitchen
Gulasz mięsny z cukinią 97

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Duszona wołowina z dynią 214

jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać(...)osób) 500g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu) 600g dyni (bez pestek i skóry) 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 średnie ziemniaki (400g) 250ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki) 1 średnia papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula (150g) 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka kminku kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy sól

Kulinarna Pokusa
własna wędzona kiełbasa paprykowa 225

dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane(...)całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia w maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -szynkę wieprzową mielimy na szarpaku

Miód i pieprz
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 346

wspaniałe!!! Nie, nie i jeszcze raz nie! Ani one się tak nie cieszą, ani ja tak nie gotuję. Zdarza się, że mąż bierze kanapki z konserwą. Lubi tzw. gulasz angielski, ja niby udaję, że nie, nie, ale zawsze mu trochę zjem (no też lubię). Zdarza się, że kupuję w drodze do domu gotowe pierogi albo w sprawdzonej knajpie drugie danie(...)jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g startego sera pecorino  8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona) ew. 1 suszona

bistro mama
Zupa meksykańska 126

będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 700 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku chilli świeżo mielony pieprz sól suszone zioła prowansalskie(...)obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa

Simply Food
Grzybowy gulasz z pręgi wołowej 249

Składniki: 1 kg pręgi wołowej; 2 średnie cebule; 5 suszonych grzybów; 1 litr zimnej wody; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka majeranku; 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej;  2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Cebulę obrać, drobno posiekać. Suszone grzyby pokroić na małe(...)było grudek. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut). Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Kluski śląskie – z czym podawać? Zainspiruj się! 20

nieodłącznym elementem wielu klasycznych dań. Obecnie danie to regularnie pojawia się na stołach w całej Polsce. Na Śląsku podaje się je najczęściej z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak rolada wołowa czy wieprzowa, oraz z wyśmienitym sosem własnym, który idealnie uzupełnia ich delikatny smak. Jednak to nie jedyne opcje! Jeśli więc zastanawiasz się, z czym podawać kluski śląskie, zapraszam do dalszej(...)masz idealny dodatek do klusek śląskich. Z czym podawać taki obiad? Proste surówki i ogórki kiszone sprawdzą się najlepiej! Jeśli sos jest za rzadki, zagęść go mąką. Rolady wołowe Rolady faszerowane boczkiem, cebulą i ogórkami kiszonymi , to klasyczne danie śląskie. Soczyste mięso w połączeniu z kluskami śląskimi i sosem tworzy doskonałe danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kaczka

Rozdomowiona
Jajecznica z pomidorem 167

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 149

gotować bulion przez kilka godzin? Z powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe. Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków” – bulion warzywny, drobiowy, wołowy… Wadą kostek jest ich skład: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew(...)następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą

Pani domowa
Klasyczna jajecznica z kajzerką 203

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boeuf Strogonow 139

złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju(...)dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pieczarki – obsmażamy je na rumiany kolor – około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Obsmażone, wrzucamy do bulgoczącego gulaszu.   Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy śmietankę – do śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy

Smaczna Strona