Każda indyjska knajpka gotuje w trochę inny sposób i to samo danie w różnych miejscach smakuje odrobinę inaczej. Są to minimalne różnice, ale jeśli zakochamy się
W kuchni wieczoremDzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów(...)miejsce na 5 minut. Składniki na sos: 0,3 dag mięsa z indyka 1 cebula 6 pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki lub śmietany 1 kostka rosołowa wołowa Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone
Emcia PichciLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)ostatni szlif. Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju
ladykitchenJesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)ostatni szlif. Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju
ladykitchendużą kostkę 4 średnie cebule 300 g kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory(...)gotuj na małej mocy palnika zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III co jakiś czas otwórz garnek i sprawdź smak wywaru Dodany cukier oraz starte pomidory. Ugotowany gulasz
Szybko SzybkowarWieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem(...)powstało chwalili wszyscy, perliczka była pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędorosłych. Podstawą dobrego spaghetti jest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich(...)Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie
SMYKWKUCHNIdanie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać(...)jedzenia wystarczy sama łyżka – mięso powinno się idealnie rozdzielać na pojedyncze płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the Kitchendanie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać(...)jedzenia wystarczy sama łyżka – mięso powinno się idealnie rozdzielać na pojedyncze płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenmięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Gulasz z makrelą, przepis na blogu Asi-klik Z: A co zaskoczyło Ciebie w samych Hiszpanach? A: Pierwszy raz zetknęłam się z Hiszpanami jeszcze w czasie studiów, podczas wakacyjnej pracy(...)hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego
Chilli Czosnek i Oliwamałej ilości. 3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy(...)minut. Na koniec dodaj do zupy ugotowany drobny makaron. Możesz też wrzucić do niej surowy, ale dolej wtedy do zupy więcej wody/bulionu, aby zupa nie zamieniła się w gulasz. Spróbuj i dopraw zupę solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podaj posypaną świeżo tartym parmezanem i ewentualnie bazylią. P.s. Co myślicie o tym przepisie? Jak zrobilibyście wasze minestrone
Chilli Czosnek i Oliwasię w nim gotują”, nie trzeba przy nim stać, mieszać, pilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku(...)się nie przypalił, przygotowany był bez cukru, a jego smak, oraz kolor były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić(...)daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy kilka prostych dodatków i przypraw i obiad gotowy
Cooking Monster