gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:50/57)

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew 201

Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami

karmelowy
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 64

się ciepło nie tylko w brzuchu, ale i na sercu. Do takich dań zaliczają się na pewno pożywne minestrone , czyli jarzynowa we włoskim wydaniu, rozpływający się w ustach bakłażanowy gulasz caponata i kremowe risotto . Jednak wiadomo, że nie ma kuchni włoskiej bez makaronu, a jednym z najpopularniejszych jest lasagne . Ten makaron w kształcie prostokątnych płatów jest podstawą dania(...)Uwierzcie mi – smak nie do pobicia! Sprawdź dokładne wskazówki do przygotowania idealnego sosu bolońskiego w przepisie na ragù alla bolognese Sprawdź też inne pszyne przepisy na obiad: Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Meksykańskie tacos z mięsem mielonym Pieczone polędwiczki wieprzowe Drukuj Lasagne bolognese – klasyczny przepis #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

Na-talerzu.pl
Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Plus mnóstwo przepisów wspierających jej pracę :) 33

ciężkie, takie jak: arsen, kadm, ołów i zmniejsza ryzyko zatrucia. Jakie są najlepsze źródła selenu? ryby (łosoś, tuńczyk), wołowina, jaja, orzechy brazylijskie, ryż. Przepisy, które warto wypróbować: – burger wołowy z warzywami bez buły, – sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą, – omlet ryżowy z papryką, cebulką i fetą. ŻELAZO Żelazo jest absolutnie kluczowym mikroelementem potrzebnym do właściwego funkcjonowania całego(...)natka pietruszki, tofu, soja, biała fasola, czerwona soczewica, sezam, kakao, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja . Przepisy, które warto wypróbować: omlet kakaowy z pomarańczą, kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą, gulasz z indyka z papryką i pieczarkami. WITAMINA B12 Warto zauważyć, że jej niedobór dotyczy wielu osób, szczególnie osób starszych. Dlaczego? Otóż bardzo powszechne jest nadużywanie leków IPP, czyli inhibitorów pompy

Natka Pietruszki
Zimowy , biały bigos z karkówką 112

4.8 / 5 ( 9 votes ) Zimowy , biały bigos z karkówką Zimowy , biały bigos z karkówka , to potrawa , a raczej jej odmiana , ukochana przez mojego dziadka . Odkąd pamiętam

Ogrodnik w podróży
Placek po węgiersku 184

rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone(...)połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy

Wyprawy kulinarne
Nowy pomysł na leczo! 181

Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie(...)przykryciem pół godziny. Dodajemy cieciorkę i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem.  Do lecza aby było bardziej esencjonalne możecie dodać 2 kostki rosołowe -wołowe, bądź zamiast wody użyć wywaru mięsnego. Leczo podaję z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki obieram ze skorki, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka do pieczenia, dodaję dwie łyżki masła, 2 łyżki oliwy

SMYKWKUCHNI
Korma z wołowiną 216

Każda indyjska knajpka gotuje w trochę inny sposób i to samo danie w różnych miejscach smakuje odrobinę inaczej. Są to minimalne różnice, ale jeśli zakochamy się

W kuchni wieczorem
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 187

Dzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :)  Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą.  Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów(...)miejsce na 5 minut.  Składniki na sos: 0,3 dag mięsa z indyka 1 cebula 6 pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki lub śmietany 1 kostka rosołowa wołowa Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone

Emcia Pichci
Domowy kompot 171

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uniwersalny farsz mięsny 92

Jesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)ostatni szlif. Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju

ladykitchen
Uniwersalny farsz mięsny 183

Jesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)ostatni szlif. Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju

ladykitchen
Leczo 687

dużą kostkę 4 średnie cebule 300 g kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory(...)gotuj na małej mocy palnika zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III co jakiś czas otwórz garnek i sprawdź smak wywaru Dodany cukier oraz starte  pomidory. Ugotowany gulasz

Szybko Szybkowar
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 172

Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem(...)powstało chwalili wszyscy, perliczka była pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię