rozgrzewa w chłodne dni jak sycący gorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo
W kuchennej krainiezagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata w sosie musztardowym była przepyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMoim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka(...)średni por 1 duża cebula 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a cebulę
Jadło i czytadłonazywać się Stroganow albo Stroganoff, gdyż pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego
Blog z ApetytemGdy zobaczyłam ten odcinek "Pascal po polsku", w którym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzyw i makaronu. Mięso w tym gulaszu to wieprzowina, która częściej spotykana jest we wschodniej części Japonii, zaś wołowina w zachodniej. Samo danie pochodzi z XIX wieku z Cesarskiej Marynarki Wojennej Japonii. Było podawane żeglarzom, ze względu na bogate składniki odżywcze. Generał Heihachiro Togo, który studiował w Anglii, poprosił kucharzy by zrobili gulasz wołowy podobny to tego jaki jedli marynarze
RafalCookGulasz wołowy to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a gulasz z wołowiny można podać na wiele sposobów. Zapraszam do gotowania. - tradycyjny przepis na gulasz - świetny obiad nawet na kilka dni - wiele ciekawych porad oraz propozycji podania
AniaGotuje.plprzykład: najecznica, zderwowałem się itp.:) 2. Marynata do karkówki Miało jej na blogu nie być, bo za jej przygotowanie wziął się mąż. Jak widać zrobił to dobrze :) 3. Gulasz wołowy Mój ulubiony. Przygotowuję wtedy, kiedy nigdzie mi się nie spieszy, bo wymaga czasu. Do gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka
bistro mamatrochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia
Gosia gotujewakacyjnych eksperymentów , wpadliśmy z chłopcami na pomysł wypróbowania wojskowych racji żywnościowych z różnych krajów . Jedna z racji armii USA , tak zwana MRE zawierała właśnie taki zestaw . Czyli pachnący wędzonką , wołowy gulasz i ziemniaki z serem cheddar .. Chłopcom tak zasmakowało , że poprosili o to żebym wykonała podróbkę . Udało się smak pasował w 100 % do oryginału , a wizualnie było lepiej Naprawdę ciekawy(...)tragedii , co szkodzi spróbować Pychotka , polecam ! składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej ( udziec na gulasz ) 200 g wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego , kopconego 2 cebule 3 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego sól , pieprz do smaku smalec wołowy do smażenia ( można zastąpić wieprzowym jeśli nie macie wyjścia ) 1 łyżka mąki kartoflanki , zmieszanej
Ogrodnik w podróżylasagna z mięsem, makaronem i sosem beszamelowym 8. Gemista - nadziewane ryżem warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan, papryka (V) ale zdarza się z mięsem więc lepiej dopytać. 9. Stifado - gulasz wołowy 10. Kolokithokeftedes - placki z cukinii i sera feta. Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU! (V) 11. Spetsofai - gulasz z papryki i kiełbasy 12. Sardynki, ośmiornica
CzarnawisienkaStrogonow (a właściwie Stroganow, od nazwiska rosyjskiego generała, któremu poniekąd zawdzięczamy to danie) to przepyszny, bardzo pożywny gulasz wołowy. Przez lata doczekał się jednak wielu wersji, również takich z innymi rodzajami mięsa. U mnie dziś ten gulasz w wersji drobiowej, z pieczarkami, ogórkami kiszonymi, śmietaną, odrobiną musztardy i koncentratu pomidorowego. Fantastycznie smakuje z ziemniakami i zestawem surówek. Naprawdę polecam, smacznego
Lekcje w kuchnistał się legendą wśród emigrantów :) Zaintrygowało mnie to na tyle, że poczytałam trochę o tym daniu i stwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie(...)Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
Trzeci talerzBoeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g
Smaczne ZdroweGulasz z karkówki po myśliwsku Dziś zapraszam na gulasz z karkówki po myśliwsku . Długo duszona karkówka z warzywami i grzybami jest niezwykle aromatyczna i tak mięciutka, że wprost rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na obiad. Gulasz z karkówki po myśliwsku zawiera dodatek suszonych grzybów, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je pieczarkami. Gulasz będzie(...)grubo - karkówka długo się dusi, a podczas takiego duszenia drobno pokrojone jarzyny mogłyby się rozpaść. Gulasz z karkówki po myśliwsku wzbogaciłam też odrobiną przecieru pomidorowego i musztardy, a na koniec dorzuciłam kilka małych ogórków kiszonych, które wspaniale podkręcają smak w gulaszach wołowych i wieprzowych. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów
Lekcje w kuchni