gulasz wołowy - 705 przepisów (strona:10/47)

Przyprawa do gulaszu 100

niedzielę na obiad zrobiłam gulasz wołowy. Jem w sumie niewiele mięsa i jeśli robię cokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej

bistro mama
Gulasz wołowy z Guinnessem 9

czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się, nie ma szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa(...)liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. 30 min przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu obsmażone plasterki pieczarek i całość doprawiamy solą. W czasie pieczenia kontrolujcie ilość sosu, jeżeli jest potrzeba dolejcie trochę wody. Artykuł Gulasz wołowy z Guinnessem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wołowina po flamandzku Carbonnade 82

Carbonnade lub Stoofvlees po flamandzku, to popularny tradycyjny belgijski gulasz wołowy, który jest przygotowywany z ciemnego piwa i cebuli. Pochodzenie słowa „carbonnade” pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego węgiel”carbon”. Początkowo cienkie plastry wołowiny były umieszczane na węglu i grillowane, i właśnie tym był węgiel drzewny. Uważa się, że pochodzenie gulaszu, jakie znamy

RafalCook
Zupa gulaszowa 46

troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 3 kulki ziela

kruche babeczki
Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew 36

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować gulasz z polędwiczki wieprzowej - jest łatwy i błyskawiczny w przygotowaniu, świetny dla początkujących w kuchni i nie tylko. Mięciutkie, delikatne kawałki mięsa w sosie to idealny obiad na chłodne dni. Nauczycie się też, jak przygotować popularną surówkę(...)potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie w lodówce. W gulaszu świetnie sprawdzą się też pieczarki albo ogórki kiszone pokrojone w kostkę, które są fantastycznym dodatkiem również do  gulaszu wołowego.  W trakcie duszenia możecie przygotować pyszną surówkę, na przykład popularną surówkę z pora , jabłka i marchewki. Jest wyrazista, ostra, odrobinę

Lekcje w kuchni
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 48

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 55

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz wołowy z warzywami 97

Gulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(...)Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance.  5. Marchew, pietruszkę i selera przesmażamy na maśle, na patelni.  Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.  6. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła.  Wrzucamy do garnka.  7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju

Kuchnia smaków
GULASZ WOŁOWY Z SOCZEWICĄ 56

Pyszny gulasz wołowy z czerwoną soczewicą , idealna propozycja na obiad dla każdego :) SKŁADNIKI DLA 4 Osób: 500 g mięsa wołowego gulaszowego 4 szklanki wody Olej do smażenia 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej i ostrej 4 liście laurowe 2 ziarna ziela 2 kostki rosołowe 1 lyzeczka pieprzu 1 łyżeczka soli np. himalajskiej 1 lyzeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 2 ziarna(...)jałowca 300 g warzyw mieszanki chińskiej 1 szklanka tartej marchewki 500 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy Dodatkowo 1 szklanka kaszy kuskus PRZYGOTOWANIE:  Mięso na gulasz bardzo drobno kroję, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do garnka o grubym dnie wlewam olej, dodaję przyprawy, mieszam i dodaję mięso. Smażę by pory mięsa się pozamykały. Następnie wlewam 4 szklanki

Gotowanie Patki
Duszony stek z udźca wołowego 99

formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 24

instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami. I wtedy pojawia się on...gulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :) Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew 2 średnie cebule 5-6 sztuk małej lub średniej(...)angielskiego 5 goździków 6 nasion pieprzu 2 łyżki oliwy, pikantnej oliwy z chilli lub smalcu sól do smaku woda Potrzebne będą również: rękaw do pieczenia moździerz do roztarcia przypraw Gulasz z pieczoną papryką - sposób przygotowania: Paprykę umyj i upiecz w rękawie w piecu rozgrzanym do 180°C. Piecz tak długo, aż papryka się mocno zarumieni - jej skórka powinna być ciemnobrązowa

Gary Bez dna
Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia! 117

120g), czosnek, ogórek kiszony, cebula czerwona, czeskie grzanki – obłęd! NAKLÁDANY HERMELIN (22 zł) Marynowany ser na ostro Camembert (120g), pieczywo, pyszny! TATARÁK Z TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła(...)kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ (39 zł) czyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami

karmelowy
Jednogarnkowe dania idealne na Sylwestra 99

jeszcze przetarłam przez sito (można go także potraktować blenderem albo nic nie robić). Mięso łączymy z sosem. Podajemy z bułkami, w bułkach, w tortillach, jak chcecie.  3. Gulasz wołowy z Guinnessem Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka(...)pieczarek 2 łyżki sosu Worcester pół litra bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz (przepis na 6 porcji) Mięso kroimy w sporą kostkę, solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy na patelni partiami, na tej samej patelni, smażymy pokrojoną

Kardamonovy
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 65

Gulasz wołowy z warzywami podany z kaszą gryczaną.  Polecam zamarynować mięso dzień wcześniej, w winie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.  Składniki: 600 g mięsa wołowego  200 ml wina czerwonego półwytrawnego  500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego  2 łyżki mąki pszennej  3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając. Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem

Kukuleczki
Gulasz wołowy z dynią i chilli 43

moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)wołowina zaczęła robić się miękka dodałam liść laurowy, ziele angielskie,  dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Papryczkę chilli oczyściłam z nasion i pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry - dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania