Prosty przepis na bitki wieprzowe duszone z warzywami. Pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe
e-PrzepisyKulinarneBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki
VioletoweKucharzenieJest to gulasz na indyjską nutę mojego autorstwa i muszę się przyznać że wyszedł pyszny. Podany z kaszą czy ryżem będzie znakomity. Lubicie takie dania? czy
Moje Małe Czarowanielubię nudy na talerzu, dlatego stale poszukuję nowych smaków. Miałam w planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka
Z miłości do słodkościzwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno :D Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie(...)zrobiłam z ogórkami kiszonymi. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu
Pieprzyć z Fantazjąnóg zwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie(...)podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu i zabieliłam
Pieprzyć z Fantazją-To co dzisiaj na obiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na
Czerwona Porzeczkadodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki(...)plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki kilka minut. Przesmażone warzywa i pokrojone pomidory dodajemy do mięsa, gdy jest już prawie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czarnuszkę i ketchup (użyłam ketchupu Hot marki Jamar). Podajemy posypane natką pietruszki. SMACZNEGO! Do przyprawiania potraw polecam przyprawniki Kotki dostępne w sklepie Makowski Kredens
Smak mojej kuchniPonieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej
Wanilia i Kardamongęsty gulasz to danie idealne na zimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki(...)dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz
Monia miesza i gotujeGulasz nie wymaga dużo pracy, ale na jego przygotowanie trzeba mieć trochę czasu. Najbardziej lubię gulasz podawany z kaszą gryczaną. A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy papryka słodka chili 500 ml wody 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć(...)paprykę i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką. W razie potrzeby zagęścić mąką rozrobioną z porcją gulaszu. Podawać np. z kaszą gryczaną
Pasja Smakuproste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny: 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej
Smak mojej kuchniWiosna i lato to czas kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek
Szefowa kuchniTanie danie i praktycznie samo się robi 🙂 Składniki 500 g szynki wieprzowej 5 parówek 250 g pieczarek 2 cebule 1 papryczka chili przyprawa do gulaszu słodka papryka sól, pieprz … Czytaj dalej Gulasz z parówkami
czarrna od kuchniPyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarne