Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed
prawdziwe jedzeniekonkursów? Ja uwielbiam. I właśnie dlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele. Nigdy wcześniej(...)posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką. Tradycyjnie
W poszukiwaniu inspiracjipoczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz * 1 łyżka mąki *3 liście laurowe * 5 kulek ziela(...)oleju. Posoliłam i dodałam całe ząbki czosnku. Chwilę wszystko jeszcze gotowałam i zagęściłam mąką rozbełtaną w 1/2 szklanki wody. Dodałam 1 łyżkę majeranku, przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie
Pieprzyć z Fantazjąpoczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz * 1 łyżka mąki *3 liście laurowe * 5 kulek ziela(...)oleju. Posoliłam i dodałam całe ząbki czosnku. Chwilę wszystko jeszcze gotowałam i zagęściłam mąką rozbełtaną w 1/2 szklanki wody. Dodałam 1 łyżkę majeranku, przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie
Pieprzyć z FantazjąZostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa(...)waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)przykryciem. Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchennowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray
Malinowe Pocałunkimięsa, które bardziej przypominają chudy boczek niż żeberka właśnie. Odcięłam ten kawał mięsa i z tego właśnie powstał pyszny gulasz. Podałam go z kaszą pęczak oraz pysznymi patisonami Firmy ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta
Gosia gotujebyła wersja z kasz ą gryczan ą , a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat
kulinarne odsłony patiprzez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej papryki * 2 gałązki świeżego
Magiczne Życie MartyGulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że mięso jest delikatniejsze , szybciej się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami(...)kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku . Sos powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżygarach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki: 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej 1 papryka czerwona 2 - 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej(...)gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut. W przypadku dość pikantnego gulaszu długiego redukowania płynu nie polecam, gdyż stanie się on jeszcze ostrzejszy
Kuchcik gotujeLubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca
zadanie-gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący
Marta Gotujemoje ręce trafiła kasza gryczana! Od razu skojarzył mi się domowy obiad, jednak nie miałam czasu bawić się w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kitchens Alphabet