Przed nami coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:). 500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki
Szefowa kuchnichodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina
Marder&Marder Manufacturewszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła
Kuchnia Beatywszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta
ClauditteMissCookingwłasne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu , kozieradka zaś nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu . Moi chłopcy najpierw skwitowali widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni(...)białego wina 3-4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na smalcu , przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek , pod koniec smażenia wsypujemy
Ogrodnik w podróżyświeży) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Karkówka z szynkowaru'; listonic_content='1 kg karkówki wieprzowej 80 ml wody Żelatyna spożywcza Sól do peklowania Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Kroimy mięso na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno szatkujemy, np. malakserem(...)Wystarczy przeczytać pierwszy z brzegu opis na puszkowym mięsie, by odnaleźć tam popularne konserwanty. Również u czołowych polskich producentów. Nie wspominając już o tanich dodatkach, jak np. maskach głów wieprzowych – w końcu w produkcji nic nie może się zmarnować. W swoim mięsie wiemy dokładnie, czego się spodziewać. Jeśli zrobiliśmy karkówkę – jemy karkówkę, a nie racice czy głowy. Na samą myśl
Proste-przepisy.plmieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic. Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek
Poezja Smaków - blog kulinarnyśrodku. W ten sposób danie staje się nieco mniej podobne do bigosu. I dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej
zadanie-gotowanieSkładniki – porcja dla dwóch osób: 300 gram szynki wieprzowej, 1 papryka, cebula, 500 ml bulionu, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść
Coś bym zjadłajednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu(...)duża po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek posiekać. Wszystkie składniki gulaszu (oprócz papryki i mąki) włożyć do dużego garnka lub rondla (w którym można piec), doprawić solą i pieprzem. Ustawić garnek na gazie i zagotować. Przykryć i wstawić
Fabryka pomysłówGulasz z wolnowaru...prosto i bez zaglądania w garnki, mieszania i bez obawy , że coś wykipi lub się przypali.. mięso wieprzowe marchew cebula czosnek sól, pieprz majeranek pomidory suszone Piątnica ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę,czosnek, marchewkę , przyprawy.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować
Moje domowe kucharzeniesporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem. (3-4 porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli(...)podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem do miękkości. (Należy go co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypalił i w razie potrzeby podlewać wodą.) Na końcu dodać odcedzoną fasolkę, przecier, zagotować i doprawić
Di gotujeuparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka(...)Esencje do duszonych mięs, przykrywamy i zostawiamy na około 2 godz. Mięso powinno się dusić na małym ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Kiedy mięso będzie miękkie, gulasz jest gotowy. Podajemy z podgrzanymi pyzami i posypane natką pietruszki. Smacznego
Kolizje SmakówDzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi
kuron.com.plupałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 800 g szynki wieprzowej 500 g pieczarek 2 większe papryki czerwone 2 większe papryki białe lub zielone 1 słoik ogórków kiszonych (taki litrowy
kruche babeczkiGulasz węgierski Dzisiaj kolejna odsłona gulaszu. A to dlatego, bo kochamy w domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej. Składniki: kg łopatki wieprzowej puszka krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 3-4 ziela angielskie 3-4 liście laurowe 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól
na moim stole...