udko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki
Atlas Smakówsuszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Mięso
R'n'G Kitchenszklanka mleka 0% - 1 szklanka truskawek - 1 łyżka ziaren słonecznika 4/ Obiad, Kolacja godz. 18:30 - woda Cynthii/ szklanka Gotowane na parze: - 1 szklanka fasolki szparagowej - pół szklanki ziemniaków skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek - 170g piersi z kurczaka Podsumowanie 1 dnia: Mam problem z przyzwyczajeniem się teraz do smaku orzeźwiającej wody Cynthii gdyż bardziej by mi podeszła w upalne
upichconajest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, mięso pokroić na mniejsze kawałki
Mama Gotujeutartymi w moździerzu, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Musztardę, miód, oliwę z oliwek, ocet winny mieszamy zalewamy piersi z kurczaka. Posypujemy pokrojonymi w cieniutkie plasterki oliwkami. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 30 minut. Ziemniaczki gotujemy, okraszamy masłem, posypujemy świeżym tymiankiem! Podajemy z filetami po włosku! Smacznego!!! Zapraszam na Facebooka
SMYKWKUCHNIsłupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka
W poszukiwaniu inspiracjipatelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy
Kulinarne przygody Gatityjeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :)Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu
Proste Potrawysól, pieprz, szczypta kminku Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół krążki, grzyby w paseczki Wpierw smażymy kurczaka (na rumiano), dopiero potem dokładamy i "szklimy" cebulę Pokrojone, umyte grzyby dokładamy do całości i przykrywamy patelnię pokrywką, gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników Potrawę solimy, dodajemy pieprz oraz szczyptę kminku. Ja podałam danie z surówką z marchewki
Proste Potrawypaski. W garnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około 4-5 min. Dodajemy przyprawy-cury, imbir I czosnek- mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe.W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edytyświątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklonowego 2 łyżki octu winnego sól, pieprz rozmaryn200 ml śmietany2 łyżki mąki Wykonanie I: -z sosu po upieczonym kurczaku Sos przelewamy do rondla. Rozrabiamy resztę składników. Dodajemy do rondla. Zagotowujemy. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- dodajemy do sosu , gotujemy ok 2-3 min I sos gotowy.Dodajemy rozmaryn. Wykonanie IIWszystkie składniki mieszamy- dajemy do rondla. Doprowadzamy do wrzenia. Rozprowadzamy śmietanę
Smaki Edytywiem jak Wy ale mój zmysł powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek - jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance
upichconaPoza tym w gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść(...)ciepły koc i zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem. P. - Kiedy obiad? Ja - No już, już... Tylko zdjęcie zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu
Ratunku obiadSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne, 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 bakłażana, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 duże pomidory bez skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę
Aga w kuchniZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki 4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje
Eli Gotowaniemnie, a przez mojego mężczyznę. Zapraszam Składniki: - udko + skrzydełko kurczaka; - włoszczyzna, cebula; - pół koncentratu pomidorowego; – 1/3 szklanki śmietany 30%; - magie w liściach; - sól, pieprz, lubczyk, kucharek; Wykonanie: Mięso zalać 3 litrami zimnej wody lekko posolić i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze dodać pokrojone warzywa (bez cebuli), gotować na małym ogniu. W tym czasie opalić cebulę na gazie
dom-agi.plSkładniki:2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży(...)Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki Smakołykitrzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut. Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka z kurczaka 200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie
Walijskie Pichcenieczosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne
VioletoweKucharzenierozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą(...)przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki SmakołykiDzisiejszym postem chciałabym rozpocząć cykl postów gościnnych. Mam sporo czytelniczek (i czytelników), którzy fantastycznie gotują, ale nie prowadzą blogów, więc ich sława rzadko wychodzi poza grono najbliższych. A ja chciałabym dodać im odwagi i jednocześnie pokazać Wam jakie przysmaki przygotowują w swoich kuchniach :) Liczę, że znajdzie się więcej odważnych, a może ktoś po takim debiucie zechce założyć swojego(...)bardzo. W grę nie wchodzą gotowce czy posiłki byle jakie. (Przy okazji i tata Kuby załapie się na coś pysznego ;))Dzisiaj Coffee podesłała mi racuchy z piersi kurczaka - jutro ja zamierzam takie przygotować :)Składniki:pierś z kurczaka 2 jajka2 łyżki mąki 2 łyżki majonezu sól, pieprz i inne przyprawy do smaku jak kto lubiPierś pokroić
Codzienna kuchnia niecodzienna