gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:155/372)

Tarta z kurczakiem i brokułami 353

znajomych   Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli   Składniki na nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów - 1 filet z kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty   W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem(...)jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto

Kuchenne Wariacje
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 264

Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie,  zasługuje także na Państwa uwagę. 2 łyżeczki masła  50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka(...)mieć barwę złotą. Zdjąć garnek z ognia, dopiero wtedy należy wlać bulion. Następnie dodać wino  i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso

Humanistka w kuchni
Kurczak z warzywami sezonowymi 107

udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Groszek wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około

królestwo garów
Udka z kurczaka duszone w ziołach. 122

Dziś chcę się z Wami podzielić pysznymi udkami w ziołach. Trzeba poszukiwać nowych smaków, a kurczak to wdzięczne mięso. Świeży rozmaryn, lubczyk kawałki suszonych pomidorów to

Kuchnia Beaty
Kurczakowy gulasz 148

Gulasz z drobiu jest świetną alternatywą na szybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego.  Przepis

Gotowanie Patki
Ostry Makaron z Woka 154

Ostry Makaron z Woka   Składniki:  Makaron Chow Mein Noodles- Makaron z mąki pszennej 2 piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona

Gotowanie Patki
Pasztet drobiowy zapiekany 172

Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji

Gosia gotuje
Hiszpańska paella 354

dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio,  0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy

Wyprawy kulinarne
Świetna przekąska! 200

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy

NA MOIM TALERZU
Sałatka krabowa 7044

Nie wiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z chipsami 3733

Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny   Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę

Na Ciasteczkowych Papierach
Kwaśny kapuśniaczek 171

czosnku200 g kiełbasy np. zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy

NA MOIM TALERZU
Fasolka szparagowa zawinięta w filet drobiowy 104

siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki  3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki szparagowej ( ja miałam zieloną) sól,pieprz olej i bułka tarta do smażenia Wykonanie Fasolkę myję czyszczę z końcówek  i wrzucam do osolonej ,gotującej się wody na 5 minut. Filety delikatnie rozbijam , oprószam solą i pieprzem

Eli Gotowanie
Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem 298

czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy

Delicious Titbits
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 318

młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich. Polecam spróbować: Składniki (na 4-5 porcji): 1 niewielka pierś z kurczaka 1 spora marchew 1 średnia cebula 4 plastry ananasa 3 łyżki posiekanej w kostkę papryki dowolnego koloru 3-4 łyżki keczupu łagodnego dobrej jakości 50 -100 ml zalewy z ananasa(...)pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam

Kuchnia po mojemu
Risotto z kurczakiem 141

risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina. Składniki na 2 porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego(...)chociaz w czesci przykrył ryż i mieszamy. Przykrywamy przykrywka, pamiętając o tym by często mieszać go! Pilnujemy też żeby kiedy ryz wchłonie wywar, żeby dolewać go systematycznie! Pod koniec gotowania, doprawiamy do smaku. Cały proces tworzenia naszego risotto trwa około 30-40 min, a efekt jest przepyszny polecam ! Smacznegooo

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania