wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć, pozbawić wszystkich podeschniętych
Karo in the Kitchensiekamy. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Mrożone owoce morza i krewetki płuczemy w zimnej lub letniej wodzie (tak by się porozdzielały).Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej podudzia z kurczaka aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Następnie wlewamy na nią łyżkę oliwy i smażymy cebulę i czosnek aż się delikatnie zeszklą, a następnie(...)przypalił. Dodajemy szafran. Po kilku minutach dodajemy czosnek, cebulę i paprykę oraz mrożone owoce morza (bez krewetek). Gotujemy ok. 10 minut.Następnie dodajemy pomidory i groszek oraz przyprawy (paprykę, sól i pieprz). Po chwili na wierzch wkładamy krewetki i kurczaka. Od tego czasu musimy uważać mieszając, tak by nie zakopać podudzi i krewetek w naszym ryżu, ale równocześnie obracać
Zakręcony Widelecjęczmienna pęczak idealnie wzbogaca to danie o zdrowe węglowodany złożone. Do tego moje ulubione zioła: natka pietruszki i świeża bazylia. Pychota! Składniki (na dwie porcje): 2 bakłażany 1 pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczka marki Kupiec+ 1 szklanka wody garść bobu, obranego ze skórki garść fasolki szparagowej zielonej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej bazylii 70-80 gram(...)pół i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. W tym czasie kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelnie, na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy bób oraz pokrojoną drobno fasolkę szparagową
Mango PapajaSkładniki / Ingredients: piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło / butter 20 g
Projekty ze smakiemhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 4 placki do tortilli 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5-7 łyżek sosu sojowego
Di gotujeSkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona
Pobite gary BarbarySznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minuty aż szpinak zwiędnie.Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą.Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku.Chwilę razem podgrzewamy.Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę.Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi.W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz
Ostra na SłodkoSkładniki / Ingredients: piersi z kurczaka / chicken breastprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / saltjajka / eggs biszkopty / biscuitspłatki kukurydziane / cornflakesbułka tarta / bread crumbsblaszka do pieczenia / baking plate
Projekty ze smakiemPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne
Gotuj z Misiemflambirowaniu mięsa, że dzięki temu procesowi podczas dalszego gotowania mięso już nam się nie rozgotuje. Do tego możemy użyć brandy lub koniaku. Można podawać z czym chcemy. Ja zrobiłam purée. Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniakuSKŁADNIKI:- 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak)- 500g pomidorów koktajlowych - 4 szarotki - 3/4 szklanki białego(...)mięso na kawałki, solimy solą zmiękczającą, pieprzem czarnym, różowym i ziołowym. Rwiemy jedna gałązkę rozmarynu i tymianku. Odstawiamy na cała noc. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Do rondelka wlewamy 200ml śmietany 30% i dodajemy pił kostki masła, rozmaryn i tymianek. Gotujemy chwile. Ziemniaki odcedzamy i rozdrabniamy. Do ziemniaków przez sitko przelewamy z rondelka
Zainspiruj się kuchniąszklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz cytrynowy do smaku Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy ją do miseczki i czekamy aż ostygnie. Awokado obieramy ze skóry
Kuchenna Kontrrewolucyaczerwony byk. A to po prostu kolejna wersja pieczonego, standardowego 1,5 kilowego kurczaku. :3 Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia pieczemy go obłożonego pokrojoną na ćwiartki papryką w temperaturze 180 stopni, około 1,5 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone dobrze rozgniatamy z masłem i mlekiem. Możliwe, że 1/4 szklanki okaże się
Kuchenna Kontrrewolucyakażdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz
Kraina Miodem Płynącaręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo(...)czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość
Walijskie Pichcenie