których zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec
Miód i pieprzBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać(...)niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy
Walijskie PichcenieBrokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy na półmiękko (tak, aby nie był jedynie sparzony, ani też rozgotowany). Gdy mięso się udusi i puści dość dużo soku dodajemy serek topiony i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do kurczaka z serkiem dodajemy odcedzone z wody różyczki brokuła, mieszamy. Dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Można dodatkowo
Kolorowy PrzepisownikFilety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze(...)potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym
Moniki SmakołykiUwielbiam curry, jego smak, zapach, kolor...Dziś w mojej kuchni odbyła się pierwsza lekcja gotowania curry dla mojego pięciomiesięcznego Synka.Często towarzyszy mi w kuchni, ale dziś był po prostu zachwycony. Chyba po mamusi odziedziczył uwielbienie dla tej przyprawy. Na razie poznał tylko kolor, zapach i ewidentnie był tym podekscytowany.Lubię to nasze wspólne kucharzenie: skaczę, śpiewam, tańczę, gram(...)porcje:Cebula;chili - bez nasion;ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru;2 łyżki oliwy;1 łyżeczka curry w proszku;1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie);2 pojedyncze filety z kurczaka;sól, pieprz;200 ml mleka kokosowego;szczypior. Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy chwilę podsmażając. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy
Miksturowniksoli i pieprzu, odstawiamy do lodówki (ja zostawiłam je tak na całą noc) kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej lub żaroodpornego naczynia pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka i owoców morza. Robi się dłuższą chwilę, ale warto poświęcić jej każdą minutę! Paella to proste, wieśniacze danie. Ryż w Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej(...)osobnych miseczek – to przyspieszy gotowanie. Warzywa myjemy. Zielony groszek łuskamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę dość drobno siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paluszki krabowe kroimy na centymetrowe kawałki. Krewetki pozbawiamy ogonków. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe
Karo in the KitchenSzybki i smaczny obiad. kiedy nie ma się za dużo czasu. Ani chęci czegoś sobie zrobić. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka mix przypraw (jakie kto lubi
Moje pyszne gotowanieSkładniki / Ingredients:500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast mix sałat / mix lettucessos winegret miodowy / honey vinaigretteprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / salt
Projekty ze smakiemTen przepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille, ewentualnie
Złote przepisyOd razu uprzedzam , że lista składników tylko wygląda tak ,, groźnie". Jeśli ktoś gotuje dania orientalne to wszystko to ma pod ręką w domu. Jednogarnkowa potrawa
Buniabaje w kuchniryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w Polsce - basmati o długich ziarnach. Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania) . Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie(...)cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut). Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli
W SMAKSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele
ClauditteMissCookingWariacja na temat sosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.SKŁADNIKI1 czerwona cebula2 ząbki czosnku6 łyżek octu balsamicznego4 łyżki keczupu4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chilioliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy(...)rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup, musztardę, ocet i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając. Jeśli nie zużyjemy naraz sosu możemyprzełożyć go do słoiczka i przechowywaćw lodówce do kilku tygodni.Smacznego :) Świetnie sprawdzi się do kurczaków w chrupiącej panierce
Moje Kuchenne Rewelacjefilety z kurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Sos: kostkę drobiową kruszymy i mieszamy z wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając. Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa i dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Moniki Smakołyki