gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:167/372)

Schab Chow Mein 269

zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy(...)chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę.  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku.  Przekładamy na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu

Mania Gotowania
Pierś z kurczaka z salsą pomidorową w boczku ze szparagami w sosie musztardowym. 174

się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego boczku  czosnek niedźwiedzi suszony sól pieprz kolorowy mielony lub w młynku Do przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka(...)być już gotowa, więc doprawiamy ją solą, czosnkiem niedźwiedzim i odrobina pieprzu. Na gaz wstawiamy nasz garnek do szparagów, wlewamy wody na tyle aby prawie przykryło szparagi, jeżeli będziecie gotować na płasko, potrzebny będzie garnek z dużym dnem, jeżeli macie tak jak ja garnek do gotowania szparagów z koszykiem, to wody lejemy "pod główki", aby się nie rozgotowały. Do wody

Kuba Gotuje
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 233

Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy obsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 10 minut). Mięso rozsunąć na boki. Na środek wlać trochę oliwy dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Odsunąć na boki. Na środek patelni wsypać świeżą paprykę. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać wędzoną paprykę, wymieszać. Ponownie wszystko rozsunąć na boki. Na środek dodać pomidory, gotować aż płyn wyparuje (3-4 minuty

Pełny talerz
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 558

syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka(...)wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną

Kitchens Alphabet
Sałatka ,,Słonecznik" 2308

Słonecznik"! Składniki: 200 g ugotowanej piersi z kurczaka 200 g pieczarek 2 cebulki 100 g sera 2 średnie ziemniaki 3 jaja 50 g czarnych oliwek Majonez Chipsy ,,Pringles" Przygotowanie:  Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i na nim smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki przez ok. 5-7 min. Następnie gotujemy jaja na twardo przez(...)oczkach, a oliwki kroimy w ćwiartki. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i także ścieramy na tarce.  Zaczyna układanie warstw na talerzu (Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Każdą warstwę smarujemy 1-2 łyżeczkami majonezu. Układamy kolejno: starte ziemniaki, usmażone pieczarki z cebulką, ugotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka,, starte na tarce o grubych oczkach białka jaj, starty

Kuchnia Łukasza
Sałatka z kurczakiem i szparagami 223

SKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie(...)użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem

kulinarnyJa
Kurczak w sosie gyros 552

pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Paprykę i seler naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.  Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i ulubioną surówką

Ze smakiem i z pasją
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 247

będą stygnąć posklejają się i nie da się ich rozdzielić. Następnego dnia można je odsmażyć lub wrzucić do gotującej się wody na parę minut (chociaż u mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne!   ============================================================   Farsz mięsny: Ugotowane mięso z kurczaka Cebula (do smaku – ja dałam 2 średnie na 400g kurczaka) Olej kokosowy Sól, pieprz Opcjonalnie: czosnek Przygotowanie

Jak gotować i nie zwariować
Kasza z kurczakiem i papryką. 314

piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli czosnek granulowany, bazylia, papryka ostra mielona 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Kurczaka kroimy w kawałki, paprykę w kostkę natomiast cebulę w półksiężyce. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odcedzamy i mieszamy razem ze składnikami z patelni. Smacznego

Moje-pitraszenie
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 112

butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Curry z dynią 169

kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem

Bullio
Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej 167

Zapraszam na pyszne szaszłyczki z dwóch składników. Mięsko zamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią. składniki: 700 g piersi z kurczaka

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kurczakiem, oliwkami i serem pleśniowym 222

Sałatka powstała specjalnie dla mężusia. Uwielbia czarne oliwki i ser pleśniowy więc stworzyłam dla niego pyszną kompozycję z tymi składnikami. składniki: 300 g piersi z kurczaka

Monia miesza i gotuje
Kurczak w sosie śmietanowo - brokułowym 185

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i smażymy dalej. Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy do cebuli. Całość razem smażymy przez około 15 min.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 151

obsmażam z każdej strony. Zalewam wrzątkiem i duszę 30 minut.  Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.  Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!!  Kurczaki wchodzą do akcji, kliknij po świetne przepisy (KLIK) :)   Tradycyjnie zachęcam do zapoznania się z ofertami i promocjami

Takie tam pichcenie
Zupa kalafiorowa 293

ziemniaków 4 skrzydełka natka pietruszki włoszczyzna 4 łyżki śmietany sól i pieprz Opcjonalnie : śmietana (ulubione przyprawy) Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).  Do bulionu

The Sweet Damsel
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 142

podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni. Ugotowaną fasolkę przesmażamy

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z królikiem 173

Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM 163

smaku ? Nie wszyscy wiedzą, że istnieją sposoby, aby się tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek

Kuchnia w opałach
Massaman Curry z kurczakiem 401

rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas

Tajskie smaki
zupa z brukselką i kalafiorem... 181

kalafior, 2 sztuki marchew, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - ile potrzeba śmietana gęsta wywar z kurczaka zagotować i dodać umyte brukselki - większe podzielić na połowę a małe w całości dodać umyte różyczki kalafiora i pokrojoną marchew gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem i maggi podać zupę gorącą ze śmietaną gęstą

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z brokułami po chińsku 572

piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Quesadillas z kurczakiem i serem 2773

misce z przyprawami i 2 łyżkami oleju, odstawiamy na 1-2 godziny. Kurczaka podsmażamy na patelni dodając pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po 5 minutach dodajemy koncentrat. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na nią tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy

Kulinarne przygody Gatity
1496. Rosół z "naleśnikowym makaronem" 181

naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. Pocięte paseczki przełożyć do miseczek i zalać rosołkiem

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 347

płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania