filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:97/172)

Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami 301

olej do smażenia przyprawa do kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzywnej 10dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej pietruszki       *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, aż będzie rumiane z każdej strony *** *** Następnie dokładamy mrożone warzywa i całość smażymy(...)sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką *** *** Do naleśników polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami 590

przyprawa do kurczaka pół młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 10dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego pół pęczka szczypiorku     *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, aż będzie rumiane z każdej strony *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki oraz(...)sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym *** *** Całość posypujemy resztą startego żółtego dera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane pokrojonym szczypiorkiem *** *** Smacznego ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 283

proszku do pieczenia. Na sam koniec dolewamy 1-2 łyżki oliwy. Panierka powinna być g ę sta i kremowa. Nuggets z kurczaka Przygotowania nuggets rozpoczynamy od pokrojenia filetów z piersi kurczaka na kawałki.  Do blendera wrzucamy kawałki kurczaka, bułkę tart ą , łyżkę musztardy oraz obrany ząbek czosnku i cebul ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość(...)kremowej panierce a na końcu w bu ł ce tartej.  Nuggets wykładamy na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą  olejem . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Buon appetito! Smacznego

La grande e la piccola cuoca
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 154

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżka * chili, czarnuszka, kurkuma + jajko do posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy

Ostra na Słodko
Ryba i marchewkowe spaghetti 237

rybą w ziołach, to piękna kompozycja Skł a dniki: porcja, filet świeżego łososia, 3 szt marchewki, puszka groszku konserwowego przyprawa do ryb sok z połowy cytryny Wykonanie: Filet łososia opłukać, osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, odstawić. Marchewki oskrobać i korzystając z obieraczki do warzyw strugać wzdłuż na paski, wzdłuż marchewki(...)garnkiem z wodą i parować do miękkości. Posiadacze garnka do gotowania na parze mają prostsze zadanie. Rybę w przyprawach owijamy w folię i pieczemy w tym czasie w piekarniku, można piec w torebce do pieczenia, ryba i marchewka, mniej więcej, w tym samym czasie, około 30 min. powinny być gotowe. Groszek konserwowy podgrzać, można użyć mrożonego groszku, a wtedy

kgwjanczewo
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 155

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżka * chili, czarnuszka, kurkuma + jajko do posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy

Ostra na Słodko
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 183

Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * kukurydza Bonduelle – 150 g * filet z kurczaka – 150 g * groszek zielony Bonduelle – 100 g * ser żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g * papryka żółta – 1 szt * cebula(...)szczypiorek lub pietruszka i koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną

Ostra na Słodko
Mięsne smakołyki 123

żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone na tacy pozostawić do zastygnięcia. Filet z kurczaka w orzechach: • 2 filety z kurczaka pokrojone w zgrabne kawałki • 150 g orzechów włoskich drobno pokrojonych • 3 białka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • sól, pieprz • olej do smażenia Wykonanie: • Białka ubić na sztywno(...)oleju. Szaszłyki z boczku: • 10 plastrów wędzonego boczku • 10 drewnianych szpadek Wykonanie: • Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. • Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Wszystkie smakołyki podawać na zimno, razem ułożone na półmisku. Do tego ulubione sosy lub sałatki

To co kocham
Kurczak schowany w naleśnikach 5838

czosnkowy Orzech  (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników.  Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko(...)czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 210

zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek zgnieciony bokiem noża i posiekany -mix sałat; lodowa, rukola, roszpunka, strzępiasta -boczniaki -sól, pieprz Marynata: -oliwa 3 łyżki -dwa ząbki czosnku(...)paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy

BaRepas
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 166

Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz …

Ostra na Słodko
Konserwa rybna domowa 191

ładniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki.   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.   Przyprawiamy pieprzem ziołowym(...)warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy

Maminek kulinarny
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 141

zimne masło podzielić na 4 części Krok 2. W każdym filecie zrobić wzdłuż nacięcie, nie rozcinając mięsa do końca - utworzy się kieszonka na masło. Do powstałej przez nacięcie fileta kieszonki włożyć porcję schłodzonego i twardego masła lub innego nadzienia.  Następnie dokładnie ścisnąć brzegi kotleta w miejscu rozcięcia.  Uformować w dłoniach zgrabny, podłużny, wrzecionowaty kształt każdego kotleta(...)Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
Sandacz w towarzystwie sałatki 126

słodkiej papryki 1 obrany ze skórki pomidor 10 oliwek zielonych 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku olej lniany, np. Semco sól pieprz Składniki na rybę: 5 filetów z sandacza sól pieprz majeranek olej dobrej jakości, np. Semco Wykonanie: Najpierw szykujemy sałatkę. Do miski wrzucić mix sałat. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę, oliwki, ogórki(...)przyprawić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3 minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku

Trufelkowo
Dorsz w sosie szpinakowym 183

filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować olejem i przełożyć do niej dorsza. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju(...)wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką

Bullio
Dorsz w zapiekance tortowej 132

łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. • Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki(...)Średnią tortownicę wysmarować olejem i położyć na spód omlet. • Na omlet położyć puree z marchewki, następnie dorsza i puree selerowo-pietruszkowe. • Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 180 st.C. • Po tym czasie roztrzepać 3 jajka, dodać sól, pieprz i 1 łyżkę natki pietruszki. • Zalać jajkami zapiekankę

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym. 569

Składniki: -filet z piersi kurczaka -mieszanka warzywna -ziemniaki -0,75 ml. śmietany 18% -ser żółty -sól -pieprz -majeranek -zioła prowansalskie -mąka Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy(...)odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego

Magia jedzenia.
Ryba pieczona w papilotach z warzywami i ajvarem 286

Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500-700 g fileta z dorsza 100 g brązowego ryżu 1/2 cukinii 1 pomidor tymianek świeża bazylia 2-3 łyżki pasty ajvar sól, pieprz oliwa Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć(...)Spryskać oliwą, posmarować ajvarem. Przykryć pokrojonym pomidorem i cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii.  Zawinąć w paczuszkę. W ten sam sposób przygotować drugą paczuszkę. Przełożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 20 minut

Moja Galeria Smaku
Pieczone udka z koprem włoskim i mandarynkami 168

Kolejny przepis na bardzo prostego i pysznego kurczaka. Kolejny przepis z polecanej już przeze mnie książki „Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Jak

Polska Zupa
Jesiotr zapiekany w pomidorach 154

ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory z puszki krojone Oliwa pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą. Pozostawiamy do zamarynowania(...)pietruszki. Przyprawiamy rozkruszoną kostką czosnku oraz pieprzem (lub czosnkiem granulowanym z niewielką ilością soli). Przykrywamy folią aluminiową. W folii robimy kilka dziurek (aby nadmiar pary się wydobywał ). Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 - 40 (czas uzależniony od ilości ryby). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Domowe hamburgery 157

ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz, sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony(...)Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 310

łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki     Przygotowanie   Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając(...)wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

R'n'G Kitchen
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 206

bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy(...)jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle. Następnie przekładamy na suche naczynie żaroodporne i wkładamy na 20 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pomidory z puszki, dodajemy posiekane oregano, sól i pieprz. Podsmażamy chwilę, dodajemy kilka łyżek groszku

BaRepas