Chickenrollki" Składniki : filet z kurczaka (ok 5dag na szt) przyprawa do kurczaka (chilli, papryka wędzona, sól, pieprz,...) olej rzepakowy plastry boczku wędzonego parzonego cukinia sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję na mniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam do misy przyprawiam własną przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam(...)wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw. To danie można również przygotować w piekarniku
Mechanik w kuchnigotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowo-koperkowym. Rewelacyjne w smaku danie na co dzień i dla wymagających gości. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia po 250g 150g pokawałkowanego brokuła 150g pokawałkowanego kalafiora 1 średnia marchewka (150g) 3 nieduże ziemniaki (400g) pieprz sól 4-5 łyżek oliwy Masło ziołowe 1 płaska łyżka miękkiego(...)zgodnie z naszym ramowym przepisem na pieczone ziemniaki : obieramy lub oskrobujemy, dzielimy każdy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy
Kulinarna Pokusapostaci. Łosoś jest bardzo wdzięczny zawsze się udaje można go połączyć z bardzo dużą ilością różnych składników. Smakuje dzieciom jak i dorosłym. Zatem zachęcam ponownie do spożywania ryb ;-) Składniki:- filet z łososia 350g- cukinia 2 szt.- pomidorki koktajlowe opakowanie 250g- papryczka peperonii- ząbek czosnku- sól, pieprz- oliwa z oliwek - masło 2 łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek(...)wyciśniętym ząbkiem czosnku. Układamy porcję łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, układamy pomidorki, polewamy oliwą z oliwek, na wierz układamy talarki z peperonni. Wszystko zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni C czas: 30 minut. Smacznego! ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNILubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku studiów od rodziców i obecnie jest to jedno z moich ulubionych kuchennych urządzeń :). Dania gotowane na parze smakują inaczej niż te z wody, są dużo smaczniejsze a do tego zawierają więcej(...)zaletą jest to, że obiad tak naprawdę robi się sam. Wystarczy włożyć jedzenie do środka, doprawić, wlać wodę i po paru minutach obiad jest gotowy. SOLA GOTOWANA NA PARZE - filet z soli - sól, pieprz, przyprawa do ryb - sok z 1/8 cytryny Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą
Zgrabne Gotowanietarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje, zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku, gałązki ziół (np.tymianek) i wkładam do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić(...)plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut do piekarnika, do momentu roztopienia się sera.Mięsko jest soczyste i pachnące
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafrytek, kurczaka zapieczonego z serem z dodatkiem świeżych warzyw a to wszystko podane z sosem czosnkowym. Na 3 porcje 4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu 450 gram fileta z kurczaka 150/200 gram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek zielony opcjonalnie 1 cebulka czerwona sos czosnkowy opcjonalnie keczup 3 aluminiowe male(...)kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Warzywa pokroić, sałatę w kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek przekładamy upieczone frytki, na frytki usmażonego kurczaka i starty ser. Zapiekamy do momentu aż ser się roztopi. Polać opcjonalnie keczupem lub sosem czosnkowym. Ułożyć
Andzia PichciDanie w stylu hawajskim poprzez dodatek ananasa i kolory :) Składniki : - 6 plastrów indyczego fileta, - biała część dużego pora, - 6 plastrów ananasa, - łyżka oleju(...)ananasem. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty ser. Całość przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso i wstawić do piekarnika. Zapiec i zjadać, najlepiej z ryżem
Przepisy Mikołajapółmisek i odstaw na chwilę. Cebule obierz z łupinek i pokrój w talarkiNa płaski talerz wsyp mąką, opanieruj w niej rybę. Na patelni mocno rozgrzej olej. Usmaż na nim filety. Gdy z obu stron nabiorą, ładnego, złotobrązowego koloru przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, dolewając w razie potrzeby kolejną porcję oleju, usmaż pokrojoną cebulę(...)momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka
blog.moje-pasje.infoprzyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól Przygotowanie: 1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. 2) Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną(...)przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem. Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 4 osób
kolorowotorcikowoSzynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru(...)Składniki 800 g filetów z kurczaka 300 g mięsa indyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 1/3 łyżeczki białego pieprzu 1/3 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa
Wędrówki po kuchnipiekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony kabaczek Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości(...)się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Miruna Składniki 4 filety z miruny przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) pieprz sól maka jajko bułka tarta olej Sposób Zamrożone filety
Kuchenne aromatypomysł. SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego(...)mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się sera. Przed podaniem posypać
MarciochaKucharzyprostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków(...)przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza 400 g fileta z łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu
codojedzeniasito i zalać zimną wodą. (dzięki temu nie straci swojego ładnego zielonego koloru). Ząbek czosnku oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do miękkości. Dodać przyprawionego fileta z kurczaka i krótko podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem(...)kurczaka z patelni z papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym piekarniki do temperatury 180 stopni przez ok 30 minut. Zapiekać bez termoobiegu na drugiej od dołu półce piekarnika. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodypropozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 75g orzechów nerkowca(...)pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut. 3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki
Szalona Kuchnia Eweliny