Wiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczarek 50g sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę(...)środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 45 minut, przy czym po ok 25-30 minutach, gdy ciasto zaczyna się rumienić, przykrywamy folią aluminiową, by zbytnio nie przypiec. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieprzywierało do palców. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Rozkładamy równomiernie ciasto w blasze, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 10-15 minut na bok. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Papryki oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut. Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy około 25 minut
Gotuj z Mąkączerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody zioła prowansalskie Przygotowanie: Filet z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałeczki - wrzuć do miski i obtocz w przyprawie do kurczaka. Rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso - odsącz z nadmiaru tłuszczu(...)drobną kostkę - dodaj do kurczaka i wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem i zwiń w ruloniki - ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min. pod przykryciem. Gotowe danie można
Alutka-Gotujeprzygotować dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać 3 łyżki oleju i słodką paprykę. Tuszkę natrzeć solą i pieprzem, następnie olejem wymieszanym z papryką, posypać łyżeczką tymianku. Farsz: Filety oczyścić z błonek, pokroić w dużą kostkę. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać mięso, tymianek, czosnek, łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór(...)lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak się przyrumienił, podlać wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić
Smakołyki Asimleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół oliwki . Formę do muffinek smarujemy olejem(...)ciasta odrywamy niewielkie kuleczki i wylepiamy nimi foremki, posypujemy szczyptą oregano oraz przyprawami do pizzy, na nie nakładamy po łyżeczce farszu i posypujemy odrobinę startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy
Podróż w kulinariapokroić w drobną kostkę, umieścić w miseczce i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Doprawić pieprzem(nie ma potrzeby dodawania soli, jeśli pomidory są słone) i wymieszać dokładnie cały farsz. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszyć, naciąć, tworząc kieszonki. Podzielić farsz na 3 części i nałożyć na każdą porcję kurczaka, zamykając je tak, aby farsz się nie rozsypywał. Umieścić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku. Wpis dodaję do akcji Gotuj
FitKotindyka 1 łyżka posiekanego koperku 1 czerstwa bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez(...)dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające
Wędrówki po kuchnimasła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka. W oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem(...)wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest lekko, smacznie
Przepis na Dzień Dobrykoktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego, nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania. Kurczak: 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 jajo 4 łyżki jogurtu greckiego 5-6 łyżek sezamu sól, pieprz,słodka i ostra papryka Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy(...)czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata: 2 garście rukoli kilka oliwiek (u mnie czarne i zielone) mała czerwona cebula opakowanie pomidorków koktajlowych Na talerzach układamy rukolę
Cynamonowe szczęścieprzełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut. Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni. Roladki Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem(...)roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Sos czereśniowy Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili. Gotuj
Food Squarestarta mozzarella Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec dorzucam pokrojone w kostkę plastry ananasa, mieszam i odstawiam(...)smaruję nim uformowany już podkład pod farsz. Następnie daję przygotowanego wcześniej kurczaka z cebulą i ananasem (mogą być ciepłe), całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja pizzę piekłam na kamieniu, ale można zwyczajnie na blaszce. Pieczemy w 180-200 stopni jakieś 15-20 minut
kruche babeczkiości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz(...)rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagreckiego – 1 cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić(...)brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Gotową zapiekankę zostawić w gorącym piekarniku na około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały
Smaki Arminesera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki 30%-36% Olej rzepakowy Przygotowanie: Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz(...)którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek
W garach u Gosi