filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:87/172)

Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną 202

wyrzucamy).Dodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek.  Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy(...)gotujemy w osolonej wodzie na sypko i dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy  i przez chwilkę dusimy. 6.Cukinie ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego

la cuchara
Karp pieczony w sosie – kuchnia podkarpacka 180

jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (1 łyżka do sosu, 1 łyżka do posypania upieczonego karpia) 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny olej sól i pieprz Filety z karpia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić je na kilka godzin do lodówki, ale nie jest(...)dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy do smaku solą i  odstawiamy na kilkanaście minut. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim porcje ryby i polewamy ją sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Posypujemy koperkiem. Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Zapraszam do wypróbowania innych przepisów kuchni podkarpackiej . Polecam też inne przepisy

Trzeci talerz
Flądry zapiekane 184

świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy, ze ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie(...)pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza

królestwo garów
Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią 170

cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy  w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce(...)Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 183

Składniki : 2 gruszki pojedynczy filet z kurczaka czerwona papryka garść rukoli 4-5 łyżek konserwowej kukurydzy tłuszcz do smażenia       Patelnia Pur Line 28 cm    posiada przezroczystą pokrywę ze szkła żaroodpornego w której znajduje się Aroma Knob System. Umożliwia to uzupełniania płynów w trakcie smażenia i gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywy. A dzięki powłoce ceramicznej(...)wewnątrz potrawy nie przywierają, a patelnia jest łatwa do czyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C                       Składniki na sos :     miód, cytryna, oliwa z oliwek.    Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy

Proste Potrawy
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 266

czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić i odparować. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem i lekko(...)pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika

KUCHARNIA
Kęski drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 137

być pomysłem na obiad. U mnie powstały właśnie na niedzielny obiad, ponieważ nie miałam ochoty na zwykłe kotlety, a także nie miałam czasu na zabawę w faszerowane i zapiekane filety.  Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 1 cebula 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, podzielić(...)chili i zawinąć w plaster szynki.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać cebulą i papryką.  Piec w piekarniku przez ok. 25 min. w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Kurczak tandoori 205

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka

czarrna od kuchni
Kurczak pieczony z owocami 184

łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki czerwone porzeczki czarne sól, pieprz, majeranek Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego(...)równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 250 stopniach

Dobra karma
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 412

piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem  i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy(...)panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski   przykrywając papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flądra na ziemniaczkach. 116

Składniki: 1 filet z flądry kilka ziemniaków bazylia, pieprz, sól oliwa sok z cytryny Ziemniaki kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości) gotujemy aby trochę zmiękły - ok. 10 minut. Flądrę kroimy w kawałki posypujemy pieprzem i solą. Po odcedzeniu ziemniaków wykładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego, posypujemy bazylią - potem kładziemy rybę i również posypujemy bazylią i wyciskamy(...)nią sok z cytryny. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kotlet drobiowy zapiekany. 243

jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi  lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos, delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.  nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę(...)bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu ,gdy ser się roztopi-gotowe

Kuchnia Beaty
Ryba na cieście francuskim 354

sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana(...)pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić

Kulinarne Przeboje
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 120

Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia

Ostra na Słodko
Ryba z warzywami w papilotach 166

 Dziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie

Ostra na Słodko
Pikantny łosoś pachnący Azją 142

sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 150g mrożonego zielonego groszku 150g ryżu jaśminowego sok z połowy limonki sól pieprz 2 łyżki masła oliwa z oliwek Wykonanie: 1.  Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut. 2.  Marynata: Do malaksera wrzucić pokrojoną(...)limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu. 3.  Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4.  Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 250

dokładnie razem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się(...)miód z octem balsamicznym i jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego

Karo in the Kitchen
Dorsz pod chlebową kołderką. 145

poniedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła   Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta(...)koperek. Wszystko blendujemy na kruszonkę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu wykładamy całą kruszonkę, dociskając aby się dobrze trzymała. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15- 20 minut. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Łosoś w galarecie 360

rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką, w tej postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość.  Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno(...)łyżeczki żelatyny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 120

przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki(...)powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli 226

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotowanie: Filet z łososia delikatnie myjemy i kroimy na porcje. Z obu stron delikatnie solimy rybę i posypujemy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na folię aluminiową ( ok. 30x30cm) i przykrywamy plasterkiem cytryny oraz(...)rybę. Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym. Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek. W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto.  Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować

ChilliJemy
Kaczka z jabłkami, żurawiną i pomarańczą 187

zostałam. Raz na jakiś czas można zjeść ;)) Pozdrawiam. Składniki: 2 filety z kaczki 2 łyżki miodu 3 jabłka 2 garście żurawiny 1 mała pomarańcza masełko klarowane do smażenia Filety umyć, osuszyć i pociąć skórę najlepiej w kratkę, mój mąż pociął po prostu w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła klarowanego. Kaczkę podsmażamy, najpierw dajemy skórą do dołu(...)Pomarańcze obieramy ze skóry. Jak kaczka nam się już obsmaży, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i skraplamy sokiem z całej pomarańczy ( u mnie też trochę miąższu). Kaczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, potem na jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy

kruche babeczki
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 171

około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone(...)wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić  do piekarnika na  15 minut temp. 190 o C. Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze, ziemniaki posypać  szczypiorkiem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania