którego Wam dzisiaj podsyłam :) Taka wariacja na temat ryby po grecku ;) Przed pieczeniem obłożyłam ją marchewką z dodatkiem natki pietruszki i chrupiących dodatków. DORSZ POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ Filet z dorsza Mała marchewka Ćwierć pęczka natki pietruszki Łyżka pestek dyni Łyżka orzechów ziemnych Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Natkę pietruszki posiekać drobno Pestki dyni(...)żeby pozostały drobne chrupiące kawałki Dorsza położyć na kawałku folii aluminiowej Połączyć marchew, pietruszkę, pestki i orzechy i obłożyć tą mieszanką rybę Zawinąć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Piec 20-30 minut
HealthyCreationspieprz, vegeta Kaszę kuskus wsypać do miski i dodać 1/2 łyżeczki vegety. Zalać ją wrzątkiem około 1,5 cm ponad kaszę, przykryć i odstawić na parę minut do napęcznienia. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Oliwki pokroić w plasterki a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać(...)smaku. Papryki umyć, odciąć górną część warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę
My simple kitchenłyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli(...)Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu. Smacznego! *można wykorzystać również
Obiad gotowyponiżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka(...)łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy
PatchworkLekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)świeżej bazylii cytrynowej 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 400 g fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut
Mienta blogciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz(...)choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi
Patchworkuzupełnia. Składniki na 4 porcje:4 filety piersi kurczaka4 pęta białej, surowej kiełbasypęczek natki pietruszkisól, pieprzolej do smażeniaFilety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy(...)gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości. drobiowe roladki z białą kiełbasą
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb ) Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą,skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu.Wierzch ryby(...)ziołowym, układamy krążkiczerwonej cebuli i skrapiamy olejem. Odstawiamy na 2 godziny. Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.Przygotowujemy talerz. Wyjmujemy z piekarnika
Maminek kulinarnyobrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć(...)paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić na około godzinę do lodówki. Mus można również podać na ciepło. Sos:Do rondelka
Oryginalny smakSkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy w osolonej wodzie 200 gram dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm, dusimy na patelni 8 minut do momentu odparowania nadmiaru
Mango PapajaProste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 + 5 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej(...)wydobywającej się z warzyw. Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego dania trzeba pokroić bardzo cienko, żeby dobrze się upiekły. Najlepiej poszatkować je na tarce lub w malakserze. Składniki: 2 filety z łososia po 200-250 g każdy 4 średniej wielkości ziemniaki 10 szparagów 2 garści pomidorków koktajlowych 1 łyżka oregano 6 plasterków cytryny Olej Sól i pieprz Masło ziołowe
Niedzielny kucharzTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietany 12-18% • 1 łyżka vegety • 30 dkg sera żółtego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym odcedzić. • Filety z kurczaka pokroić w kostkę 2×2 cm, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oleju. • Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki(...)vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. • Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. • Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. • Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera żółtego i piec jeszcze 15 minut. • Najlepiej smakuje z keczupem
To co kochamBędą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych(...)kaszą i startym kozim serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch. Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania
https:KKuchniaMniammała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!), nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni(...)Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku
BaRepaszarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby, który nie wszyscy lubią. Składniki (9 kotletów): - 500 g mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry , zioła prowansalskie , kminek, estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć(...)momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut
Zdrowie na języku :Pwyrzucamy).Dodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy(...)gotujemy w osolonej wodzie na sypko i dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy i przez chwilkę dusimy. 6.Cukinie ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego
la cucharajogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (1 łyżka do sosu, 1 łyżka do posypania upieczonego karpia) 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny olej sól i pieprz Filety z karpia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić je na kilka godzin do lodówki, ale nie jest(...)dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy do smaku solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim porcje ryby i polewamy ją sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Posypujemy koperkiem. Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Zapraszam do wypróbowania innych przepisów kuchni podkarpackiej . Polecam też inne przepisy
Trzeci talerzświeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy, ze ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie(...)pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza
królestwo garówcukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce(...)Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki : 2 gruszki pojedynczy filet z kurczaka czerwona papryka garść rukoli 4-5 łyżek konserwowej kukurydzy tłuszcz do smażenia Patelnia Pur Line 28 cm posiada przezroczystą pokrywę ze szkła żaroodpornego w której znajduje się Aroma Knob System. Umożliwia to uzupełniania płynów w trakcie smażenia i gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywy. A dzięki powłoce ceramicznej(...)wewnątrz potrawy nie przywierają, a patelnia jest łatwa do czyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C Składniki na sos : miód, cytryna, oliwa z oliwek. Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy
Proste Potrawyczasie przygotować farsz i sos do tarty. SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić i odparować. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem i lekko(...)pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika
KUCHARNIA