filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:84/172)

Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym 131

groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry   250 g młodej marchewki   2 gałązki rozmarynu   1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki 2 ząbki czosnku(...)słodka papryka masło oliwa Wykonanie:  Młodą marchew umyć, ususzyć, przekroić na pól, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn, całość skropić oliwą, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 20 minut.  Łososia umyć, osuszyć, delikatnie oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażyć na rozgrzanym maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki

Wino Francja Kuchnia
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 244

łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto(...)francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki i układamy z niego kratkę

Salonik smaków
Zapiekanka z kurczakiem, szynką i pieczarkami. 249

pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze  5min.   naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy(...)resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany

Kuchnia Beaty
Pieczony łosoś z sosem z wina 132

pieczenia nie należy przedłużać, by ryba nie zrobiła się sucha. Zbyt długo pieczonego łososia może też nie udać nam się wyjąć w jednym kawałku. Składniki (dwa 2 osób): filet z łososia (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy 1 cytryna 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 kieliszek wytrawnego białego wina pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Płat łososia umyć(...)podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać

W SMAK
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 168

pstrąga łososiowego2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw1 łyżka sosu sojowego200 g pomidorków koktajlowych2-3 garście rukoliZ filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej(...)lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą

Monia miesza i gotuje
Roladki z cukinii z kurczakiem i mozarellą 103

mozarellą. Jeśli lubicie potrawy z cukinii z dodatkiem filetów z piersi kurczaka, to ten przepis jest dla Was. Polecam Składniki na 2 porcje: – 2 średnie cukinii – 200g fileta z piersi kurczaka – 4 ząbki czosnku – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka bazylii – 4 łyżki musztardy rosyjskiej – 150g twardej(...)pokroić wzdłuż na plastry około 0,5 cm grubości. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować oliwą, ułożyć plastry na papierze i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-7 minut. W tym czasie mięso pokroić na paski, lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa, włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać

Smaki Armine
Ditali z łososiem, papryką, cukinią i suszonymi pomidorami... 117

najróżniejszych makaronów zawsze gotowych do akcji. I lodówkę z kolekcją serów, oraz zamrażarkę pełną sosów... :) Składniki: (na jakieś 3 porcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci) około 300g fileta z łososia (zwykle 2 sztuki) oliwa sok z cytryny  250g makaronu ditali 2 niewielkie, żółte papryki, oczyszczone i posiekane na niewielkie kawałki 1 niewielka cukinia, posiekana na niewielkie(...)suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów sól i pieprz, do smaku 3 czubate łyżki drobniutko startego Parmezanu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Łososia ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczajaco dużym, by można było spokojnie zawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około

Lejdi of the house
TORTILLA Z KOTLETEM Z KURCZAKA 154

SKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 1 kotlet np z fileta z kurczaka 1 garść mix sałat np z marchewką Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:    Tortillę polewam ulubionym sosem na całej długości. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Kotleta z kurczaka kroję w plastry, układam na sałacie. Zawijam w rulon. Kroję na pół. Podaję na zimno np do pracy(...)drugie śniadanie. Można również podawać na ciepło odgrywając w mikrofali lub piekarniku

Gotowanie Patki
Karp cytrynowo-ziołowy 118

jednej cytryny, pieprz, posiekane zioła. Cebule i cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia(...)samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki). Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut

Bullio
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 154

kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  2. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pietruszkę siekamy. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę(...)pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut

Szefowa kuchni
Łosoś w truskawkach 149

wspaniałą rybkę. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Po prostu "raj w gębie"! Delikatny łosoś i słodkie truskawkawki = poezja smaku;)  2-4 dzwonki surowego łososia (filet) 200g dojrzałych truskawek sok z połowy cytryny oliwa sól, pieprz Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia (jeżeli mamy kawałki ze skórą,  to kładziemy skórą do dołu(...)cytryny, posolić i popieprzyć. Truskawki pokroić w niezbyt cienkie plasterki i obłożyć nimi łososia, resztę poukładać między kawałkami ryby. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut (w zależności od wielkości i grubości dzwonków). Podawać natychmiast najlepiej na mieszance ulubionych sałat lub innej zieleniny;)    Smacznego

Codzienne Gotowanie
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 176

Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego(...)Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 453

ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego jogurt naturalny mały 2 kulki mozzarelli  WYKONANIE: filet kroimy na paski 3 cm. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt(...)mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),  pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów,  posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek) gotowe

Kuchnia Beaty
Zapiekane ziemniaki z cukinią 125

się z ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk(...)miedź, mangan, witaminę A, B1, B2,B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Przyznam się, że uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a najbardziej zapiekane w piekarniku z różnymi przyprawami.Taki właśnie przepis dzisiaj dla was przygotowałam. Zapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu

noteskulinarnyfiga
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 284

PRZYRZĄDZENIA :Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 2 kawałki , delikatnie rozbijamy.Nacieramy solą , posypujemy pieprzem i odrobiną ostrej papryki.Odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie układamy je w naczyniu żaroodpornym.Przykrywamy plastrami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi.Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną świeżą bazylię.Całość posypujemy odrobiną soli i polewamy oliwą z oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika

Ostra na Słodko